VELIKO PRIZNANJE

Rudarska greblica postala zaštićeni europski brend, a evo i kako se priprema u Rudama

 Marko Miscevic/Cropix/
Kombinacija mekog tijesta i punjenja od svježeg sira sada je zaštićena i na europskoj razini

Prije samo nekoliko dana pisali smo kako je samoborska kremšnita proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom, a već danas iz Europske unije stigle su nove, sjajne vijesti za domaću gastronomiju. Njihova je Rudarska greblica, naime, postala zaštićeni europski brend kojem je odobrena europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Ovom oznakom, Rudarska greblica postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

image
Ministarstvo Poljoprivrede/

Rudarska greblica je tradicionalni kolač koji potječe iz Ruda i, prema predaji, tamošnje su ga žene počele pripremati sredinom 16. stoljeća kao okrjepu za rudare. Nekada se pripremala tako da se od brašna i mlijeka mijesilo tijesto, a zatim se između tijesta dodao nadjev od sira. Danas, kako stoji u prijavljenoj specifikaciji, greblica se dobiva od ručno valjanog, tankog tijesta od prešničnog brašna, svinjske masti ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te je se pni nadjevom od svježeg kravljeg sira. Osim klasičnog punjenja, siru se mogu dodati i mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. Greblica se poslužuje tako da se reže na komade pravokutnog oblika koji ne smiju biti viši od 2,5 centimetra.

PRIČA O RUDARSKOJ GREBLICI

"Iza priče o Rudarskoj greblici krije se prekrasna priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora te Zagrebačke županije", rekao je Andrejas Nikl.

image
Ministarstvo Poljoprivrede/

Rudarske greblica već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom, a da bi otišli korak dalje, vrijedni Rudari devet godina kasnije pokreću Udrugu Rudarska greblica s ciljem zaštite svog kolača na Europskoj razini u čemu su i uspjeli. Već 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo im je prijelaznu, nacionalnu zaštitu, a samo tri godine kasnije ovaj je specijalitet uvršten u društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razini Europske unije.

Rudarska greblica slavi se već punih 35 godina u sklopu manifestacije Dani Rudarske greblice pa je stoga potvrda koja je stigla ovih dana, a koja je inače najviši stupanj zaštite koji jedan gastronomski proizvod može ostvariti, posebno veliko postignuće. Njome se, naime, onemogućuje prodaja necertificiranih proizvoda pod imenom Rudarska greblica i daje ekskluzivno pravo da se ona proizvodi samo u Rudama i okolnim selima. Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koji se nalaze u službenim dokumentu odobrenom od strane ministarstva poljoprivrede i Europske komisije.

Rudarska greblica dostupna u pekarnici Nikl u Rudama i Samoboru te u određenim zagrebačkim specijaliziranim trgovinama domaćom hranom.

image
Ministarstvo Poljoprivrede/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:35