U BLIZINI GRADA

SAMO JEDANAEST KILOMETARA OD CENTRA ZAGREBA: Ako tražite izlaz iz gradske vreve, navratite u čarobni park u kojem vrijeme priča neku drukčiju priču!

Čarobno mjesto u kojem se kuhaju tradicionalna jela.

Ako tražite izlaz iz zagrebačke vreve ili vas put nanese u blizinu grada, navratite u čarobni park u kojem kao da vrijeme priča neku drukčiju priču. Etno park Zagreb nalazi se u mjestu Mala Mlaka, samo jedanaest kilometara od centra grada, a za njega vam zapravo i ne trebaju posebni putokazi.

Odmah na ulazu ugledat ćete turopoljski čardak, drvenu kuću staru više od stotinu godina nazvanu Zbirka sjećanja. Nju su pri gradnji parka dio po dio preselili iz turopoljskog sela Mraclina, a prepuna je namještaja različitih povijesnih stilova. Pokraj čardaka nalazi se ljetnikovac iz kojeg se pruža pogled kao s razglednice: Zagreb s Medvednicom u pozadini. Ali, u Etno park Zagreb mi smo navratili zbog nečeg drugog.

Hrane, naravno, jer ondje možete putovati kroz povijest i postati dio - gastro bajke. Jer, povijest je nemoguće ispričati bez blagovanja, bez hrane koja je utkana u najsretnije, ali i najtužnije trenutke. Budući da je smješten u Turopolju, u Etno parku Zagreb odlučili su pripremati tradicionalnu kuhinju kontinentalne Hrvatske koja je bila pod raznim utjecajima, od mađarske i srednjoeuropske pa sve do turske i arapske kuhinje s istoka. Trebalo je najprije prikupiti sve recepte, a potom odlučiti što pripremati da bi se zadovoljila povijesna priča i ponekad vrlo zahtjevno nepce gostiju.

Dakako, za pripremu se nabavljaju namirnice s domaćih gospodarstava, što je i logično jer se, primjerice, za kuhane štrukle mora nabaviti pravi domaći svježi sir, a želite li da tijesto stvarno bude podatno za razvlačenje, najbolje je nabaviti domaće brašno. Tek kad ih se proba, postaje jasno po čemu se štrukli na turopoljski razlikuju od, primjerice, zagorskih štrukla. Svježa jutra i još svježije večeri jednostavno su nas namamili da probamo i juhicu, i to onu pravu, staru turopoljsku koja se radi od domaće kokoši i s domaćom kašicom, a nakon koje smo uživali u telećim medaljonima u umaku od jabuka i meda.

Naravno, za desert su nezaobilazne palačinke ili pita od jabuka... I što nam je drugo preostalo nego pokucati u kuhinju i zatražiti recepte.

Zapečeni štrukli

Domaća kokošja juha

Pita od jabuka

Bakine palačinke

Juneći odresci na lovački način s domaćim krpicama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2022 17:53