SAVJETI ZA NAJBOLJU PIZZU IZ KUĆNE RADINOSTI KRISTINE HALUŽAN!
1. Pećnicu prije pečenja dobro zagrijte na najvišu temperaturu.
2. Ako tijesto razvlačite rukama, vršcima prstiju ga gurajte od sredine prema krajevima kako biste dobili rub širok otprilike 2 cm, dok istovremeno tijesto okrećete na radnoj površini. Tako će rub ostati prozračan jer u njega utiskujete zrak, a tijekom pečenja neće ostati sirov.
3. Koristite pelat rajčicu, poželjno šljivar. Ako ste dovoljno začinili (posolili) tijesto, rajčicu nećete morati dodatno soliti.
4. Obratite pažnju na sastojke koje ćete staviti na pizzu. Ako primjerice koristite pršut koji je prilično slan, rajčicu nemojte soliti te birajte ostale sastojke koji nisu slani.
5. Mozzarellu je najbolje staviti na pizzu par minuta prije kraja pečenja jer tako neće pustiti puno tekućine. Najbolje ju je izrezati na ploške i ostaviti pola sata da se ocijedi u cjedilu.
6. Sastojci na pizzi neka uvijek budu svježi, sezonski i kvalitetni!
7. Pizza se može peći i bez rajčice! U obzir dolaze maslinovo ulje s češnjakom, pesto, vrhnje, samo mozzarella…
8. Suhomesnati proizvodi poput pršuta i bresaole se uvijek stavljaju nakon pečenja jer u protivnom puštaju sol i smanjuju se.
9. ZAPAMTITE: Količina kvasca ovisi o tome kada želite koristiti tijesto! Idealno je koristiti što manje kvasca i pustiti da se on aktivira u tijestu minimalno preko noći. Ako tijesto želite koristiti prije, dodajte više kvasca.