Večera za pamćenje

Sjajan spoj dalmatinske kuhinje i istarskih vina: Fakin i chef Sučić priredili pravu feštu za nepca

Gosti i prijatelji istarske vinarije imali su priliku kušati sva Fakin vina i uživati u specijalitetima dobitnika nagrade Mladi talent 2023. po izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau

Povodom sjajnog rezultata na ovogodišnjoj Vinistri, koja je u travnju održana u Poreču, a gdje je vinarija Fakin osvojila šampionsku titulu s mladim teranom iz 2022., kao i vijesti da je Wine Enthusiast, vodeći američki stručni magazin u vinskoj branši i jedan od najutjecajnijih na svijetu, ocijenio Fakinov Teran il Primo iz berbe 2019. s visokih 95 bodova, Marko Fakin i Bety Prodan Fakin u Zagrebu su organizirali svečanu večeru za prijatelje i partnere.

image

Marko Fakin i Mate Sučić

Press

Jedinstvena vinska večer koja je nosila naziv "Vinarija Fakin: Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije" održana je u restoranu ATLANTA bocca mARAI u Zagrebu u suradnji s Fakinovim vinskim partnerom Wine&Friends, a na njoj je mladi bračni par prezentirao gotovo sve svoje etikete. Gosti i prijatelji vinarije svoje su vinsko putovanje započeli Fakin pjenušcem Chamal i vinom Rose, a nastavili uz pet Fakin vina te pet slijedova zavidne gastronomije chefa Mate Sučića, dobitnika nagrade Mladi talent 2023. po izboru međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau.

image

Fakin Malvazija Istarska 2022

Press

Sa svakim novim slijedom kušana su druga vina, pa su tako gosti isprobali i autohtone okuse Fakin Malvazije, Malvazije La Prime, Terana, Terana Il Primo te Žutog Muškata uz vino iznenađenja, teran Michel, ekskluzivno vino od velike važnosti obitelji Fakin koje se proizvodi u limitiranoj seriji od samo 1200 butelja.

image

Fakin Teran Il Primo 2019

Press

Također, u posebnim jeroboam buteljama, poslužen je Teran Il Primo iz berbe 2019. godine, kojega je Wine Enthusiast ocijenio s visokih 95 bodova, koliko je dobio i na Decanteru, najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju. Kako je objasnio vlasnik vinarije, punoću i bogatstvo tijela, Il Primo osigurava preciznom selekcijom najkvalitetnijeg ručno ubranog grožđa iz vinograda s mikrolokacije Flaminio čiji korijeni sežu od 1972. godine.

image

Fakin Teran 2022

Press

Kušan je i Teran iz 2022., koji je osvojio šampionsku titulu i platinastu medalju na 29. Međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistre u Poreču. Istaknuo se i Teran iz berbe 2015. koji je goste iznenadio svojim autentičnim okusom te iznimnim potencijalom odležavanja kao vino koje vremenom postaje sve bolje. Gosti su kroz elegantne arome Malvazije iz berbe 2018., koja je osvojila 96 bodova na Decanteru, mogli doživjeti i pravi izričaj motovunskog terroira te autohtoni potpis Fakin vinograda.

image

Fakin Malvazija Istarska La Prima 2021

Press

Autentični okusi Fakin vina, mlade autentične obiteljske vinarije u mjestašcu Bataji, u podnožju spomenik grada Motovuna, sjajno su se sljubili s pet jela vlasnika i chefa Konobe Campanelo u Mirlović Zagori. Meni koji je složio počeo je tartarom od odležane junetine uparene s čipsom od kapara i majonezom od koromača te uljem divlje rikole. Niz je nastavio musom od dimljene orade s bosiljkom i pjenom od škampa, koji je prigodno, pred gostima, sipan u tanjur.

image

Zlatni škamp jelo je od musa od dimljene orade, bosiljka i pjene od škampa

Privatni Album

Tko god ga je probao, nije ostao ravnodušan na Sučićev raviolo s janjetinom koji je poslužio s kremama od cikle i seljačkog sira te janjećim jusom. Uslijedio je demiglace od hobotnice sa šparogama te desert od limuna uz ganache od skute i crumble od rogača.

image

Raviol punjen janjetinom s kremom od cikle i janjećim jusom

Privatni Album

Kao pravi domaćini, i Marko Fakin i chef Mate Sučić posvetili su se svojim gostima, pripovijedajući o autentičnosti, tradiciji, kvaliteti i inovaciji.

Marko Fakin je tako istaknuo da su "iznimno ponosni što smo imali priliku predstaviti Vinariju Fakin u Zagrebu te podijeliti našu ljubav i strast prema onome što radimo. Svako vino je pažljivo odabrano upravo za ovu večeru kako bi svaki gutljaj otkrio bogatstvo okusa i arome našeg predivnog kraja te kvalitetu grožđa njegovanog u našim vinogradima u podnožju Motovuna". Chef Sučić je, pak, dodao kako se u svojoj kuhinji trudi predstaviti stare okuse na novi, moderan način, a to mu je, sudeći prema prezentiranom i uspjelo.

image

Paleta vina Fakin

Press

Inače, obitelj Fakin u svojim vinogradima uzgaja tipične istarske sorte, a u veljači su se s nekim od svojih vina predstavili i američkom tržištu na nekoliko organiziranih degustacija i vinskih predstavljanja u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:14