EKSKLUZIVNO

Skoko opet potvrđuje da je najvažniji promotor naše gastro scene,sudjeluje na vodećem simpoziju

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Davis Skoko i Richard Gruica su sudionici ovogodišnjeg prevažnog simpozija Food on the Edge

Upravo nam je potvrđeno kako će David Skoko i Richard Gruica ove godine biti među sudionicima vodećeg gastronomskog simpozija na svijetu, Food on the Edge. Ovo važno događanje održava se svake godine u Irskoj s glavnim fokusom na održivost te stvaranje kvalitetnije globalne mreže protagonista iz svije gastronomije. Ove godine se simpozij održava 17. i 18. listopada u Dublinu.

Vodeći svjetski portali već su objavili neka imena koja će također sudjelovati na simpoziju. Svoj dolazak je potvrdio Rasmus Munk iz Alchemista, trenutno jednog od najuzbudljivijih restorana na svijetu gdje na mjestu glavne slastičarke radi Zagrepčanka Ana Omazić s kojom smo odradili ekskluzivan intervju za Dobru hranu. Osim Rasmusa, na simpozij dolazi i suvlasnik i sommelier fenomenalnog Geraniuma Søren Ørbek Ledet.

Teme ovogodišnjeg simpozija uglavnom su posvećene o potencijalnim rješenjima problema u lancu opskrbe, neviđenim gubitcima izazvanim pandemijom koronavirusa, kadrovskim problemima te održivosti u kuhinji.

David Skoko nam je u telefonskom razgovoru potvrdio kako će se on najviše fokusirati na temu održivosti u gastronomiji. Podsjetimo kako Skoko već godinama radi na osvještavanju šire javnosti o problemu invazivnih vrsta u Jadranu i njihovom ogromnom potencijalu u gastronomiji. Primjerice, na brojnim edukacijama prenosio je znanje i ideje o pripremi strijelke i plavog raka. Osim sudjelovanja u raznim projektima financiranim iz europskih fondova, Skoko je godinama sustavno educira različite dobne skupine o važnosti riblje prehrane i održivosti morske flore i faune, pa je tako odradio niz edukativnih radionica za školarce, osoblje u školama ali i roditelje.

Trenutno radi na novom projektu "Taste the ocean" što je kampanja financirana europskim novcem realizirana u suradnji sa slavnim chefovima među kojima je trenutno i David Skoko, a sudjelovali su i megapopularna braća Roca koja vode restoran El Celler de Can Roca i odnedavno novi Normal. Cilj projekta je da se potrošače potakne na kupovinu i kasnije pripremu ribe i morskih plodova s fokusom na održivost cijele priče. Sjajno je da je upravo Skoko sudionik ovog važnog simpozija i europskog projekta jer je upravo on trenutno najvažniji promotor hrvatske gastronomske kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 10:11