OVOG VIKENDA RADIMO ZIMNICU

SOLJENJE, KISELJENJE, SUŠENJE: Stiže još recepta za zimnicu!

Ako ovaj vikend planirate raditi zimnicu imamo recepte za vas!

Vrijeme je spremanja zimnice, a tržnice su još uvijek prepune svih mogućih plodova koje možete ukiseliti, usoliti, osušiti ili zamrznuti. Naravno, ne zaboravite ni na ajvar, pinđur, kečap... pa pekmeze, džemove, kompote.

Recept: Ukiseljeni češnjak

Privatna arhiva

Sve to iziskuje vrijeme, strpljenje i trud, ali prije svega dobru volju i želju. Jer, nema ništa slađe nego kad se na stolu nađe ono što ste sami pripremili, ono u što ste uložili trud i ljubav. Ti zalogaji su nemjerljivo ukusniji od bilo čega kupovnog.

Recept: Rotkvice u jabučnom octu

Privatna arhiva

No, nemojte nasjesti ni na sve one brzinske varijante koje uključuju hrpu kojekakvih kemijskih pripravaka iz vrećica, zaboravite na različite aditive, konzervanse, vinobrane, fiksove, želatine i more toga što se nudi na policama. Ako i imate dobru, kvalitetnu namirnicu, time će se pretvoriti, nažalost, u nezdravu namirnicu.

Recept: Ukiseljeni limun

Privatna arhiva

Radite to onako kako su to radile naše bake, po starinski, brižno, ispravno. Nekad ipak ne treba biti u korak s vremenom i novim izumima. Naprosto, nije isto jesti prirodnu ili “umjetnu” zimnicu koja u sebi ima ono što ne želimo da ni mi, ni djeca, ni gosti jedu.

Recept: Tikvice s curryjem

Privatna arhiva

Takva zdrava zimnica, ako je čuvate na hladnom, najbolje u hladnjaku, ima također dugi rok trajanja. Usolili i inćune, što uistinu nije neka nauka. Slani inćuni i srdele u ulju u dućanima drže cijenu, a kilogram u ribarnici stoji od 20 do 30 kuna - dakle, stvar je jasna. Par kilograma krupne soli i par kilograma inćuna, limena, drvena ili plastična kaca, prvo red soli pa red inćuna, preko njih unakrsno drugi red inćuna, pa opet sol da ih prekrije i tako dok se posuda ne napuni. Stavite odozgo nešto teško za pritisak, na primjer kamen. Ma, zavrnite rukave i napunite špajzu za zimske dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22