Nakon zagrebačkog Medvedgrada 2024., u utorak, 8. srpnja, na tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku, predstavnici METRO Hrvatska službeno su uručili prestižna MICHELIN priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u ovaj cijenjeni i globalno prepoznat vodič za 2025. godinu. Ili barem onima koji su imali sreće izbjeći jedan od najvećih pljuskova koji je ove godine zadesio Krešimirov grad. Ipak, premda neočekivano, to nije uspjelo pokvariti atmosferu među okupljenima koji su potom zaklon potražili u prostorima kongresnog centra na spomenutoj tvrđavi.
Podsjetimo, kako smo već pisali, ovom selekcijom MICHELINA deset dosadašnjih restorana zadržalo je svoju zvjezdicu - Pelegrini (Šibenik), Monte (Rovinj), Noel i Dubravkin put (Zagreb), Korak (Plešivica, Jastrebarsko), Nebo by Deni Srdoč (Rijeka) Boškinac (Novalja, Pag), Alfred Keler (Mali Lošinj), LD (Korčula) i 360 (Dubrovnik), a dva nova restorana dobila su prestižnu oznaku zvjezdice - restoran Cap Aureo (Rovinj) i Krug (Split). Također, restoran Agli Amici (Rovinj) zadržao je dvije zvjezdice. Ukupan broj restorana s prestižnom MICHELIN oznakom je tako sada trinaest, dok tri restorana imaju Zelene zvjezdicu - Korak, Konoba Mate i Zinfandel‘s. Na listu Bib Gourmand, uvrštena su dva nova restorana - Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split), a sedam novih restorana dobilo je preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča. Ukupno se sada u vodiču nalazi rekordnih 99 restorana iz Hrvatske.
"METRO je dugogodišnji partner MICHELINOVA vodiča, globalne referentne točke u svijetu fine dininga. Naša suradnja potvrđuje snažnu podršku koju pružamo hrvatskom ugostiteljstvu. Posebno nas veseli što iz godine u godinu raste broj restorana uvrštenih u vodič, kao i razina njihove kvalitete. Od prvog izdanja za Hrvatsku 2017. godine do danas, broj uvrštenih restorana gotovo se utrostručio. Čestitamo svim chefovima i timovima koji su svojim radom i predanošću zaslužili ova priznanja", rekao je Imre Horváth, predsjednik Uprave tvrtke METRO na otvorenju ceremonije posebno istaknuvši kako se u Hrvatskoj već godinama osjeća kao kod svoje kuće te kako se osobno iznimno raduje svakom osvojenom priznanju i plaketi.
Potom se okupljenima obratio i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji je i ovog puta izrazio i podršku i ponos HTZ-a i resornog ministarstva na čelu s ministrom Tončijem Glavinom s toliko izvrsnih restorana u zemlji, ali i ljudi bez kojih ovakav uspjeh ne bi bio moguć.
Hrvatska Lista svih restorana uvrštenih u MICHELIN vodič za 2025. može se pronaći na poveznici.
Svečani dio večeri započeo je podjelom priznanja restoranima koji nose Michelinovu preporuku, kojih je od ove godine dva više, odnosno čak 74. Među njima su, kako smo već spomenuli, po prvi put ovo priznanje primili Bekal, Bistro Grad, Franka, Hidden Wine Bistro, Konoba Griblja, Maredo i Restoran Vila Rova. Već je i ovog proglašenje probudilo dobru atmosferu među okupljenima, koji su svakom restoranu pljeskom pružali glasnu podršku. Bilo je za očekivati da će se u jednako lijepoj atmosferi večer i nastaviti.
Nakon preporuka priznanja su dodijeljena i domaćim restoranima s oznakom Bib Gourmand koji, kako ističe MICHELIN, nude dobro promišljena, kvalitetna jela po pristupačnijim cijenama. Na toj listi nalazi se 12 restorana, a to su Alla Beccaccia, Konoba Vinko, Tač, Beštija, Fakin, Taj Mahal, Izakaya, Konoba Malo Selo, Vuglec Breg, Konoba Mate te Konoba Pescaria i K.užina, koji se ove godine po prvi puta pojavljuju među nagrađenim restoranima.
Za kraj je ostavljena dodjela plaketa restoranima nagrađenim zvjezdicama, gdje su se na pozornicu jedan za drugim penjali naši najbolji chefovi, od Michaela Gollenza iz lošinjskog Alfred Kellera, Matije Bregeša iz paškog Boškinca, novi dobitnici - Jeffrey Vella, Maša Salopek i Željko Lozančić iz rovinjskog Cap Aureo, zatim Tibor Valinčić i Daniela Gajski iz zagrebačkog Dubravkinog puta, Bernard i Vera Korak iz plešivičkog restorana Korak i - zbog jakog i naglog pljuska - posljednji su to učinili mlada, entuzijastična i zaista srčana ekipa iz splitskog Kruga na čelu s Karlom Kalebom.
"Iskreno, ovogodišnji Michelin mi znači puno više nego u posljednje dvije godine, jer je moja sestra nagrađena posebnim priznanjem za kvalitetu usluge, a to mi stvarno puno znači!", izjavio je chef Bernard Korak.
Chef restorana Dubravkin put, Tibor Valinčić, nagradu je posvetio cijelom svom timu: "Ova zvjezdica je bila i uvijek će biti zasluga cijelog tima, jer bez njih ona ne bi bila moguća te je posvećujem svakom od njih. Ja sam ovdje samo kao predstavnik Dubravkinog puta, no cijeli tim koji danas radi servis je jednako zaslužan što smo ponovno opravdali i dobili zvjezdicu. Želim istaknuti i podršku vlasnika, jer sam odabir smjera restorana je presudan, a naše uzajamno razumijevanje je presudno. Zajedno gradimo cilj da stvorimo čim bolje iskustvo za naše goste."
A svim drugim dobitnicima Michelinove zvjezdice - Marku Gajskom i sommelieru Dinku Lozici iz korčulanskog LD restorana, bračnom paru Đekić iz rovinjskog restorana Monte, inače prvom dobitniku Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, potom Gabrijeli Filci iz riječkog restorana Nebo by Deni Srdoč, Mariju Mandariću iz zagrebačkog Noela, Rudolfu Štefanu iz šibenskog Pelegrinija te Mariju Curiću iz dubrovačkog restorana 360 - plakete su uručene nakon što su se uzvanici okupili u kongresnom centru na tvrđavi, gdje su zaklonjeni od jake kiše nastavili neformalno druženje u dobroj atmosferi do kasno u noć. Također, brat i sestra Emanuele i Michela Scarello sa svojim timom rovinjskog restorana Agli Amici - jedinog nositelja dvije zvjezdice u zemlji - priznanje su dobili mimo svjetla pozornica, ali u ništa manje slavljeničkom raspoloženju.
Michelin laureati su Dinko, Gabriela i Vera: Oni su elitna ekipa hrvatske gastronomije
Svečano uručenje MICHELINOVIH priznanja predstavlja značajan iskorak za domaću gastronomsku scenu, ali i potvrdu kontinuiranog unaprjeđenja kvalitete ugostiteljske ponude u Hrvatskoj. Uvrštavanje rekordnog broja restorana u vodič odražava rastuće standarde i profesionalnost sektora. Kao dugogodišnji partner MICHELINOVA vodiča, istaknuli su - METRO Hrvatska kontinuirano podupire razvoj ugostiteljstva kroz edukaciju, dostupnost kvalitetnih proizvoda i rješenja prilagođenih profesionalnim kupcima. U skladu sa svojom misijom da bude pouzdan partner neovisnim poduzetnicima, METRO pruža konkretnu podršku razvoju poslovanja svojih kupaca, potičući održiv rast i izvrsnost u ugostiteljstvu.
METRO je u Hrvatskoj počeo poslovati krajem 2001. godine otvorenjem prvoga veleprodajnog centra na zagrebačkom Jankomiru. Danas posluje s ukupno deset veleprodajnih centara diljem Hrvatske. Tijekom godina poslovanja u Hrvatskoj, pozicionirao se kao lider na HoReCa tržištu na kojemu trenutačno opslužuje oko 26 % kupaca. Uz kupce iz HoReCa sektora, METRO je usmjeren prema malim trgovcima te malim i srednjim poduzetnicima.
Kiši usprkos, bila je ovo posebna večer, možda čak i najposebnija dodjela u povijesti Michelina u Hrvatskoj, koja je nastavljena u slavljeničkom duhu. U nastavku ostavljamo galeriju fotografija atmosfere i nagrađenih uzvanika.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....