SKRIVENI BISER

Tko god ih isproba, s Dolca se bez njih ne vraća! Ova mala peciva toliko su popularna da uvijek nestaju još vruća

Iako se tapioka kuglice nude i u nekim drugim pekarnicama u gradu, one iz Mario Mara oduvijek su još malo posebnije...

Tržnicu Dolac vjerno obilazimo već godinama, sada već imamo svoje omiljene kumice i kioske koje ne zaobilazimo, pa tako dobro znamo gdje ćemo subotom kupiti piletinu, gdje se prodaje najbolji kajmak, a gdje ćemo ljeti pronaći najsočnije rajčice. Do toga smo, naravno, trebali doći. Trebali smo istraživati i isprobavati da bismo došli do trenutka kada nam kumica s osmijehom na licu u ruke predaje najslađe plodove koje je ispod klupe čuvala samo za nas ili iz vitrine odabere najljepšeg piceka za nedjeljni ručak. Ali zbilja, malošto se može mjeriti s onim osjećajem kada pronađete nešto vrijedno pažnje, nešto toliko dobro da se po još vraćate svakog vikenda, ponekad i dva puta tjedno. I svaki put je jednako dobro, jednako kvalitetno i nikad vas ne razočara.

image
Goran Mehkek/Cropix

Jedna od takvih stvari s tržnice Dolac su i brazilske okruglice iz male pekarnice Mario Mar. Iako na prvu zvuči malo čudno, od svih domaćih proizvoda koji se nude, da među najbolje svrstamo upravo nekakve brazilske okruglice, ali istina je takva da, tko god ih isproba, poželi im se vratiti. U pitanju su mala peciva koja su ovdje toliko popularna da će vam ih prodavačica gotovo uvijek u papirnatu vrećicu ubaciti još vruća, ili barem topla.

image
Neja Markičević/Cropix

Možda je upravo do toga, možda do neobične, zanimljive teksture kojoj doprinosi tapioka brašno, a možda do toga što su taman dovoljno slane i slasne, da je o njima lako postati ovisan i teško pojesti samo jednu, ali brazilske okruglice svakako su jedan od najpopularnijih, ako i najpopularniji pekarski proizvod na omiljenoj zagrebačkoj tržnici.

Brazilske okruglice i općenito pekarnica Mario Mar, koja inače posluje još od 1996. godine i nudi i pristojan kruh, jedan su od skrivenih bisera Dolca za koji znaju samo oni dobro upućeni

U pitanju su, zapravo, mala peciva koja se rade od tek nekoliko sastojaka, točnije od tapioka brašna, jaja, sira, soli i ulja. Priprema nije komplicirana, ali je važno imati dobar recept i omjere kako bi svaki puta ispale jednake i upravo onakve kakve ih rade u pekarnici Mario Mar. I sami smo se svojevremeno okušali u pripremi, zapisali smo i recept, ispale su odlično, ali ipak malo drugačije od omiljenih kuglica s Dolca. Te jednostavno sa sobom donose drugačiji osjećaj, ponajviše zbog okruženja u kojem se kupuju, a onda i atmosfere u kojoj se jedu, onako s nogu i brzinski, još vruće, dok prolazite između šarenih klupa tržnice.

Želite li kod kuće napraviti izvorni brazilski kruščić, Pão de Queijo, posegnite za ovim receptom.

image
Neja Markičević/Cropix

Brazilske okruglice i općenito pekarnica Mario Mar, koja inače posluje još od 1996. godine i nudi i pristojan kruh, jedan su od skrivenih bisera Dolca za koji znaju samo oni dobro upućeni. Oni kojima je netko pričao o toplim pecivima zbog kojih se isplati stajati u redu i oni koji su ih slučajno otkrili i smatraju to jednim od najslađih postignuća u životu. Ako ih još niste probali, sada biste svakako trebali. I toplo savjetujemo, poput iskusnih kupaca ovdje, odmah u papirnatu vrećicu ubacite 10-ak komada. Bit će vam to za prvi put taman dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 11:43