ZANIMLJIVA IMENA

U zagrebačkom lokalu s top gablecima uskoro kreću gostovanja koja bi mogla biti hit, evo o čemu je riječ

Tomislav Šango i Luka Žuljević glavni su akteri, a gostujući chefovi i gosti neka su od najuzbudljivijih imena gastro scene

U zagrebačkoj Zdravici uskoro započinje serija evenata koja ima sve predispozicije postati jedno od ključnih subotnjih gastronomskih okupljališta u gradu. Format je postavljen oko gostujućih kuhara, uz dva stalna domaćina: Luku Žuljevića, koji će biti zadužen za koktele kroz svoj novi projekt RUKE, te Tomislava Šanga, pokretača pizzerije Shango.

Kako nam je Šango objasnio, inicijalna ideja potekla je od Ivana Zelenike, prvog chefa gosta, a zatim se iskristalizirala kroz prijateljstvo i suradnju sa Žuljevićem, s ciljem stvaranja formata u kojem se kuhinja gostujućeg chefa spaja s ozbiljnim programom pića, ali u potpuno neformalnom okviru. Sve će se odviti u prostoru Zdravice, simpatičnog lokala koji tri dana u tjednu nudi ponajbolja variva i tacose u gradu, o čemu smo pisali.

image
Privatna Arhiva

Koncept je naizgled jednostavan, ali zapravo postavlja fundamentalni kulinarski izazov. Pizza ovdje funkcionira kao zajednička platforma, svojevrsni kanvas na kojem svaki chef mora iskazati svoju kulinarsku viziju. Ne radi se, dakle, o tome tko će napraviti bolju pizzu, već o tome kako će chefovi poput Zelenike, Godinića ili Turkovića prevesti svoj stil i tehniku u najdemokratičniji mogući format.

Za tekuću okosnicu brinu se Žuljević i Šango. Žuljević će za barom pripremati koktele bazirane na destilatima iz portfelja RUKE, a kao pojačanje za barom na u siječnju će mu se pridružiti i Lovro Brozd iz Urania Bara. Šango, dosljedan filozofiji svoje pizzerije, slaže vinsku kartu fokusiranu isključivo na prirodne etikete, uz partnera Naturavini, mrežne vinoteke specijalizirane za prirodna vina. Uz to planiraju dovesti i gostujuće mikro vinare.

image

Tomislav Šango

Darko Tomas/Cropix
image

Luka Žuljević

Sanjin Kaštelan

Prvi događaj održat će se u subotu, 22. studenoga, s početkom u 17 sati u Zdravici, a planirano trajanje je do 22 sata, ili dok se ne pojede i popije sve što se pripremilo. Gost otvorenja je Ivan Zelenika, mladi i maštoviti kuhar koji je zanat gradio u Sopalu i, donedavno, u Beštiji, dakle lokalima s izrazito urbanim kuhinjama. Njegov odabir za premijeru logično postavlja smjer cijelog serijala. Uz to, datum se otprilike poklapa i s prvom godišnjicom rada pizzerije Shango, što cijeloj večeri daje i dodatan slavljenički povod.

image

Ivan Zelenika

Ustupljeno

Ovaj serijal ujedno je i nastavak Šangove platforme za promociju mlađe generacije kuhara, što je već vidljivo u pizzeriji Shango, gdje su svoje autorske pizze već predstavili i Zelenika i Kristian Godinić, ali i mlada Katarina Boltužić, koja tamo radi ponajbolje pizze u gradu. Lista potvrđenih budućih gostovanja iznimno je respektabilna i jasno pokazuje smjer u kojem se projekt kreće.

image

Kristian Godinić

Darko Tomas/Cropix

Tako u siječnju u Zdravicu stiže Kristian Godinić, kreativni chef Vinodola i jedan od najvažnijih kuhara mlađe generacije, bilo kroz kuhinju Vinodola ili razna gostovanja, o kojemu smo nedavno pisali kao sjajnom fermentatoru. Potvrđeno je i gostovanje Nike Ćurko, koja trenutačno radi u zagrebačkom restoranu Sol, koji prolazi kroz uzbudljivo razdoblje. Dolazi i Tihomir Afrika Krklec, kuhar i vizualni umjetnik, čiji rad karakterizira spajanje naizgled nespojivih kuhinja, dovodeći ih do maksimuma na različite načine, što je pokazao i kroz svoj angažman na tajnim večerama i drugim projektima nakon sudjelovanja u MasterChefu.

image

Tihomir Krklec

Vedran Peteh/Cropix

Posebno intrigantno zvuči najava gostovanja Marka Turkovića, zasigurno jednog od bitnijih imena moderne hrvatske gastronomije. Turković je, kroz rad u nekoliko važnih restorana, pokazao konzistentnost i jasnu kulinarsku ambiciju, a njegovi najnoviji projekti s Tvrtkom Šakotom potvrđuju njegov status kao jednog od najzanimljivijih kuhara u Hrvatskoj danas. Njegovo će gostovanje biti upareno s prezentacijom vina Tomislava Brajnovića, umjetnika, vinara i suorganizatora važnog festivala prirodnih vina Alterego.

image

Marko Turković

Marko Miscevic/Cropix
image

Tomislav Brajnović

Privatna Arhiva

S obzirom na snagu postave, jasan i relevantan koncept te ugled aktera koji stoje iza projekta, ova serija evenata u Zdravici nameće se kao obavezna točka na gastronomskom kalendaru Zagreba za nadolazeću zimsku sezonu. Uspije li, ovaj format ima potencijal postati i ključna platforma za predstavljanje još šireg kruga talentiranih mlađih kuhara.

Zdravica, Vinogradska cesta 7

PRVI EVENT: 22.11. - Ivan Zelenika

DRUGI EVENT: 24. 1. - Kristian Godinić

TREĆI EVENT: 31. 1. - Nika Ćurko & Lovro Brozd

ČETVRTI EVENT: 7. 2. - Marko Turković & Tomislav Brajnović (RESET vina)

PETI EVENT: 14. 2. - Tihomir Krklech Afrika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 07:37