BRAVO ZA KATARINU BOLTUŽIĆ!

Mlada pizzaiolka iz sve popularnije zagrebačke pizzerije nedavno je pozvana u najvažniji natjecateljski pizza tim, evo što to znači

Uspjeh Katarine Boltužić mogao bi biti vjetar u leđa za cijelu jednu novu generaciju pizzaiola koja će, bez sumnje, obogatiti i unaprijediti hrvatsku gastronomiju.

Prije otprilike mjesec dana, mlada zagrebačka pizzaiolka Katarina Boltužić, o kojoj smo pisali veliku priču, primila je poziv da se pridruži Mainardi timu, skupini najboljih hrvatskih pizza majstora koja djeluje kao neslužbena nacionalna reprezentacija. Ovaj poziv, koji je uslijedio nakon njezinog nastupa na natjecanju Mainardi & APN Pizza Cup, predstavlja značajno priznanje za njezin rad, talent, ali i za čitavu pizza scenu Hrvatske.

image
Privatna Arhiva

Da bismo razumjeli važnost tog poziva, potrebno je pojasniti što je Mainardi tim. Radi se o skupini najboljih hrvatskih pizza majstora okupljenih pod pokroviteljstvom talijanske tvrtke Mainardi Food i u suradnji s APN-om (Associazione Pizzaiuoli Napoletani). Tim pruža edukacije i priliku za natjecanje na najvišoj svjetskoj razini, a članovi se biraju na temelju iznimne vještine i inovativnosti. Upravo je na natjecanju Mainardi & APN Pizza Cup, održanom na Pagu u novoj pizzeriji Ivana Šetke, Katarinin talent prepoznat.

image
Berislava Picek/Cropix

Iako Katarina na spomenutom natjecanju nije osvojila nagradu, njezin je potencijal bio očit. Temelji za ovaj uspjeh, međutim, leže u principu koji je ključan za razvoj svakog kuhara ili pizzaiola; u kreativnoj slobodi. Upravo taj prostor za razvijanje autorskog potpisa i pomicanje vlastitih granica, koji je esencijalan za svakog kreativca u kuhinji, Katarina je pronašla u pizzerijama Papavero i Shango.

O njezinu talentu glede kreativnih pizza pisali smo još ovog proljeća, kada smo njezinu tadašnju sezonsku pizzu proglasili jednom od najboljih pizza proljeća. Sada, na jesenskom jelovniku, Boltužić je otišla korak dalje, nadmašivši i samu sebe. Njezina nova pizza, Katas jam, promišljeno je i odvažno jelo koje demonstrira rijetko viđenu gastronomsku zrelost.

image
Privatna Arhiva

Riječ je o igri na kontrastu dubokog umamija San Marzana i kandirane slatkoće domaćeg džema od rajčice, koju oštro, ali elegantno reže jaka slanoća pršuta od sabljarke. Hladna, mliječna stracciatella služi kao smirujući kontrast, dok žuti datterini i korica limuna daju završni bljesak slatke svježine. Rezultat je kompleksna, moćna i uravnotežena pizza. Važnost je još i veća jer je riječ o verziji koju je usavršila upravo nakon natjecateljskog iskustva, što svjedoči o njezinom profesionalnom rastu.

image
Privatna Arhiva

Iako pred njom stoji daljnji rad na brzini i samopouzdanju u natjecateljskom okruženju, kada je na svom terenu, Katarina Boltužić stvara pizze koje su u samom vrhu Lijepe Naše. Upravo je zato njezin uspjeh, i priznanje koje je dobila ulaskom u Mainardi tim, od velike važnosti.

Taj uspjeh nadilazi priču o jednoj talentiranoj osobi; njezin ulazak u dominantno muški svijet profesionalnih pizza natjecanja signal je da se otvaraju prilike za mnoge talentirane kuhare. To je prilika i, nadamo se, inspiracija za čitav niz drugih talentiranih pizzaiolki, koje do sada možda nisu imale dovoljno vidljivosti ili priliku da pokažu svoj puni potencijal. Uspjeh Katarine Boltužić stoga nije samo njezin; on je potencijalni vjetar u leđa za cijelu jednu novu generaciju koja će, bez sumnje, obogatiti i unaprijediti hrvatsku gastronomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 15:37