Lančana reakcija

U Zagrebu se masovno zatvaraju slastičarnice, kvartovski dućani, male trgovine, restorani...

 Andrew Seaman/Unsplash
Što se događa na zagrebačkoj gastro sceni? Zatvaraju se slastičarnice, zalogajnice i kvartovski restorani

Krajem prošle i početkom ove godine krenule su do nas, jedna za drugom, stizati vijesti da se zatvaraju donedavno prilično popularne slastičarnice, zalogajnice, kvartovski restorani i dućani. U samo nekoliko mjeseci Remiza je tako izgubila vrlo dobru slastičarnicu, centar grada omiljeno jelo s veganskim fast foodom i slastičarnicu za koju su svi znali, a glavna zagrebačka tržnica jedno od popularnijih mjesta za gablec. Razlozi su različiti: neki su jednostavno shvatili da neće preživjeti povećanje cijena, kako namirnica koje su im potrebne za rad, tako i povećanja koja su bili prisiljeni nametnuti kupcima, dok drugi smatraju kako za koncepte kakve su do sada njegovali, s dolaskom nekih novih igrača, naprosto na tržištu više nema mjesta. Dostavne službe također su podigle cijene, a bilježimo i odustajanja od ugostiteljstva zbog velikog povećanja cijena najma terasa, koje su nekim ugostiteljima bile nužne za opstanak. U nastavku donosimo kratak rezime.

CENTAR JE OSTAO BEZ POZNATE SLASTIČARNICE, ZALOGAJNICE I VEGANSKOG FAST FOODA

Kako smo pisali nedavno, krajem studenog na polukatu tržnice Dolac zatvorilo se popularno mjesto za gablec - Kotlić kod Draža. Time je nestao i jedini lokal u sklopu same tržnice gdje se mogao pojesti topli obrok po pristupačnim cijenama. Dražen Golik, vlasnik lokala, tu je nudio jela poput sarme, plućica na kiselo, lignje s krumpirom, pohani oslić, grah s kobasicom i druga među Zagrepčanima tražena gablec jela. Kao razlog zatvaranja Dražen nam je naveo nemogućnost produživanja ugovora o zajedničkom zakupu koji je potpisao s tvrtkom Marun promet i Zagrebačkim holdingom. Zbog toga, rekao je, morao je iseliti iz prostora. Nakon što je on 25. studenog razmontirao kuhinju i lokal u koje je uložio svojih 300.000 kuna da bi uopće mogao raditi, postao je još jedan od brojnih entuzijasta koji su nešto pokušali na Dolcu i na kraju, silom prilika, jednostavno zatvorili objekte. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Osim Kotlića kod Dražena, s početkom nove godine zatvorila se i slastičarnica Orijent u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici. Da zatvaraju, objavili su na društvenim mrežama, a najavili su i otvaranje nove poslovnice u Froudeovoj ulici 1, koja se nalazi u Novom Zagrebu. Razlog zatvaranja poslovnice u Petrinjskoj, kako su objasnili, razilaženje je u poslovnom modelu između izvornog Orijenta na Maksimirskoj i franšize u Petrinjskoj zbog čega je vodstvo bilo primorano raskinuti ugovor. Orijent u Maksimirskoj, na sreću ljubitelja njihovih kolača i sladoleda, još uvijek radi.

image
Darko Tomas/Cropix

Krajem prošlog tjedna zatvorilo se još jedno popularno mjesto u centru. Riječ je o restoranu VeganKo, koji se nalazio u Masarykovoj ulici i koji je bio iznimno popularan među zagrebačkim veganima. Otvorili su ga Martina Ratković i Nino Huzjak, koji su brend počeli graditi u irskom gradiću Corku, gdje su nekoliko godina živjeli nakon što su u potrazi za boljim životom odlučili napustiti Hrvatsku. Najprije su u Corku imali mali štand na lokalnoj tržnici, zatim su otvorili restoran, a onda se vratili u Hrvatsku i mali lokal otvorili u samom centru. Njihova hrana odmah je privukla brojne znatiželjne, a s vremenom su se na sceni uspjeli nametnuti te su ubrzo dobili titulu najboljeg veganskog fast fooda u gradu. Kada smo ih ovih dana kontaktirali, rekli su nam kako se zbog inflacije jednostavno ne isplati održavati koncept koji su postavili, no kako planiraju nešto još veće i uzbudljivije te će novi projekt uskoro predstaviti svojim vjernim gostima.

image
Darko Tomas/Cropix

IMAJU LI KVARTOVSKI RESTORANI I SLASTIČARNICE BUDUĆNOST?

Kada smo ovih dana prolazili kraj Zlatne školjke, poznatog kvartovskog ribljeg restorana u zagrebačkoj Martićevoj ulici, naišli smo na gotovo prazan lokal. Iako na vratima stoji natpis kako je osoblje na kolektivnom godišnjem, datum koji je naveden već je odavno prošao, a Zlatna školjka još uvijek je zatvorena. Osim ako u pitanju nije renovacija, vrlo je vjerojatno da se radi o još jednom zatvaranju mnogima omiljenog restorana duge tradicije. S obzirom na to da je Zlatna školjka jedan od restorana u kojem vrijeme kao da je stalo, barem smo se u to uvjerili pri našoj posljednjoj posjeti, ne bi nas čudilo da ih upravo način poslovanja i minimalno ulaganje u prvenstveno uređenje lokala, a zatim i nedostatak inovativnosti kada je u pitanju ponuda jela u kombinaciji s inflacijom, dovelo do situacije da zatvore svoj objekt. Koliko god tradicija u restoranskom svijetu može biti šarmantna, ponekad stvari valja sagledati iz šireg kuta.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Krajem prošle godine Remiza je izgubila slastičarnicu Pierre. Tamo smo svojevremeno kušali fantastične slastice napravljene od kvalitetnih namirnica. Osim toga, kupcima su nudili i izvrstan sourdough kruh i peciva. Nakon što su u listopadu prošle godine objavili kako zatvaranju, vlasnica Iva Steinbauer najavila je sudjelovanje u novom projektu - nedavno otovrenoj pekarnici Kukuriku Domagoja Kordića, koji je u Pierreu radio kao konzultant. Danas Kukuriku nudi isto takav odličan kruh, focaccie, kroasane i sendviče, a posebno se ponose i slasticama kao što je varijanta čokoladnog kroasana s višnjama koji neodoljivo podsjeća na Schwartzvald tortu. Upravo je tu poslasticu kreirala Iva Steinbauer. Iako njezina slastičarnica na Rezmizi nije zaživjela, pri nedavnom susretu rekla nam je kako je itekako zadovoljna mjestom na kojem se sada nalazi te kako i dalje, što joj je iznimno važno, ima prilike stvarati slastice na jednoj višoj razini.

image
Neja Markicevic/Cropix

KRAJ MALIH TRGOVINA?

Nedavno je zatvoren i Greencajg na Kvatriću. Riječ je o trgovini koja je nudila velik izbor proizvoda malih hrvatskih i probranih stranih proizvođača. Model po kojem je poslovao Greencajg očito nije funkcionirao upravo zato što su cijene takvih proizvoda često više od onih industrijskih u supermarketima, a u doba općeg povećanja cijena, jasno je kako se ljudi češće okreću jeftinijim opcijama. Greencajg i druge slične trgovine jednostavno si ne mogu priuštiti spuštanje cijena upravo zato što je cijena proizvoda koje otkupljuju već dovoljno visoka, a u vrijeme kada se pazi na svaki euro, takav koncept ne može biti održiv.

Još jedan primjer je i Grga Čvarak, također mala trgovina koja je nudila proizvode malih domaćih proizvođača, čiji su vlasnici krajem godine na svojim društvenim mrežama objavili kako svoje poslovanje predaju u ruke novih vlasnika. No, baš kao i mnogi drugi prije njih koji su svoje lokale odlučili zatvoriti, najavili su nove projekte u skoroj budućnosti.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:08