#BRUNCHTIME

Ukradite nam recepte za slane palačinke, hrskavi krumpir ili mini frittatu i napravite gozbu

 Berislava Picek/Cropix/
Uživajte u jednostavnoj, a zasitnoj hrani od kasnog jutra do ranog popodneva

Što je to brunch? Izraz potječe od engleskih riječi breakfast (doručak) + lunch (ručak) i obilježava obrok u kojem možete uživati od kasnog jutra do ranog popodneva, a savršeno se uklopio u našem podneblju i pomalo potisnuo već znane domaće riječi međuobrok, marenda ili gablec.

Savršena kombinacija doručka i ručka omogućava kombiniranje zanimljivih i nutritivno bogatih namirnica, a opet ne preteških da vam otežavaju normalan rad. Zato taj međuobrok nije više rezerviran samo za vikend ili godišnji odmor, kada se zbog duljeg spavanja klasičan doručak preskoči pa se odmah uz kavu ili čaj nešto konkretnije pojede, a u njemu posebice guštaju oni koji vole kreirati maštovita jela u vlastitoj kuhinji. Nepisano je pravilo da brunch počinje nakon 10 sati, a traje do tri ili četiri popodne.

Maštoviti sendviči, slanina, šunka, losos, ali i jela od voća, povrća i krumpira glavne su komponente posluženih jela, no jedna se namirnica posebno često pojavljuje u ponudi - jaje. Poširana, na oko ili kao dio palačinki ili fritate, jaja čine brunch dovoljno zasitnim da vam neće nedostajati energije za rad. Baš suprotno uvriježenom mišljenju, brunch ili međuobrok nije nedavni izum. Naime, praksa posluživanja ovog obroka počela je u Velikoj Britaniji u 19. stoljeću nakon lova u prirodi, i to kao zamjena za teški britanski doručak. U SAD-u se brunch javlja 1920-ih, prvo u Chicagu, gdje su ga popularizirale holivudske zvijezde, a danas slavna jaja Benedict na kiflicama sa šunkom postala su najpoznatije jelo koje za brunch poslužuju brojni njujorški restorani, obavezno uz mimose ili Bloody Mary. U ovom su editorijalu prikazana maštovita jela za čiju pripremu ne trebate izdvojiti puno vremena, a zadovoljit će i najizbirljivije, pa pripremite brunch za sebe i svoje bližnje.

Pogačice od tikvica i ricotte

image
Berislava Picek/Cropix/


Mini frittata

image
Berislava Picek/Cropix/


Pohani kruh s jabukama

image
Berislava Picek/Cropix/


Mladi krumpir s ružmarinom i peršinom

image
Berislava Picek/Cropix/


Zobena kaša s voćnim jogurtom i svježim voćem

image
Berislava Picek/Cropix/


Kroasan s lososom i jajima

image
Berislava Picek/Cropix/


Trokuti od lisnatog tijesta punjeni sirom

image
Berislava Picek/Cropix/


Mini palačinke sa šunkom, špinatom i poširanim jajima

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:59