EVO SVIH DETALJA

Uskoro se u Puli odvija mali festival prirodnih vina! Nudit će se i kamenice i zalogaji pripremljeni od lokalnih namirnica

Ovakvih malih druženja i festivala je sve više, što je jako dobro i to podržavamo

Prošlogodišnje izdanje Alterego festivala odmah je postao važan i velik događaj na vinskoj sceni Istre, a ovogodišnja priča nastavlja se u novom smjeru. U suradnji s pulskim wine barom Sorsi, o kojemu smo i sami pisali, ove godine festival će se održati u nešto manjem formatu, i to u Puli, 27. rujna. Cijeli događaj odvijat će se na otvorenom, ispred samog bara u Maksimijanovoj ulici 19, a osmišljen je kao najava glavnog festivala i platforma za okupljanje aktera regionalne scene prirodnih vina.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Ova suradnja logičan je korak koji spaja energiju Alterego pokreta s pozicijom Sorsija kao jedinog mjesta prirodne vinske priče u Puli. Na događaju će se predstaviti vinari: Dvorić Winery, Rawino, Ghira, Piquentum i Klabjan. Radi se o proizvođačima koji definiraju smjer i kvalitetu scene prirodnih vina u Istri i Sloveniji. Prilika za izravan razgovor s vinarima i upoznavanje filozofije koja stoji iza njihovih etiketa daje ovom okupljanju posebnu vrijednost.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Privatna Arhiva

Zanimljivo je povući paralelu s nedavno održanim festivalom Lovran Unfiltered, gdje su također nastupili neki od ovih vinara, što svjedoči o stvaranju snažne zajednice koja povezuje eno-gastronomske točke regije. Kao poseban gost, dolazak s nekoliko svojih butelja najavio je i umjetnik Tomo Brajnović, čija vina, ako ih ponese, itekako vrijedi kušati.

image
Privatni Album

Vina će pratiti i gastronomska ponuda. Za nju su zaduženi Matija s OPG-a Horg i domaćini iz Sorsija, kojeg predvodi Edi Perenić, dok će Lory Adriatic ponuditi kamenice i sirove kozice. Koncept se bazira na hladnim jelima koja nadopunjuju degustaciju: posjetitelje očekuju salate s tomatiljom, finger food s povrtnim i vegetarijanskim opcijama te dimljeni ombolo s koricom timijana, dimljen.

Program je podijeljen u dva dijela. Od 18:00 do 21:00 održat će se degustacija, gdje će se uz kotizaciju od 15 € moći kušati ponuđena vina. Nakon 21:00 sat, događaj se nastavlja uz glazbenu podlogu za koju je zadužen Davor Sanvicenti. Druženje će potrajati do 01:00, a boce i čaše vina bit će dostupne po promotivnim cijenama.

image
Ustupljeno

Upravo su ovakvi događaji, manjeg formata i ciljanog fokusa, ključni za daljnji razvoj i širenje scene prirodnih vina i vinara. Oni omogućuju izravnu komunikaciju između proizvođača i publike, educiraju potrošače i stvaraju čvršće veze unutar zajednice. Format koji je više od degustacije, a manje od velikog festivala, nudi fokusiran uvid u scenu koja je vitalna, povezana i u stalnom usponu. Ovo je prilika za sve koje zanima smjer u kojem se kreće svijet prirodnih i biodinamičkih vina u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 20:43