"TAKE THE CANNOLI"

Uzbudljiva povijest talijanskog klasika: kako kod kuće napraviti cannole i gdje kupiti najbolje

Cannoli iz Paninoteke Mangia u zagrebačkoj Masarykovoj ulici

 Marko Miscevic/Cropix
Radile su ih priležnice bogataša, a evo što o nastanku ove popularne slastice još morate znati

Otići na Siciliju, a ne isprobati cannole je kao da odete u Napulj i ne probate tamošnju pizzu ili ragu bolognese u Bologni. Dakle, ne smije se dogoditi. Stoga, ako se ovog ljeta spremate na put u Italiju, izvadite notes i krenite bilježiti razloge zbog kojih su cannoli gastronomski hit koji ne smijete propustiti.

ŠTO SU CANNOLI?

Ako ste do sada isprobali, ma čak i samo vidjeli cannole, znat ćete kako je riječ o hrskavom šupljem valjku punjenom kremom od ricotte. Često se na vrhove cannola dodaju i mrvice pistacije, čokolada ili kandirano voće, no naiđete li na slasticu u izvornom obliku, toplo vam preporučujemo da je ne zaobiđete, čak i ako niste fan nekog od sastojaka. Vjerujte, Talijani su u pripremi cannola stvarno majstori.

image

Cannoli s skutom i karamelom od kozjeg mlijeka posluženi na večeri chefa Davida Skoke u restoranu Kadena

Ante Cizmic/Cropix

PRIČA O CANNOLIMA

Nedavno smo na portalu CNN-a naišli na zabavnu priču koju svakako vrijedi ispričati. U glavnoj ulozi, naravno, nalaze se cannoli, a mjesto radnje je Caltanissetta u centralnoj Siciliji. Prema legendi, cannole su prve radile priležnice u čast seksualne potencije njihovih gospodara pa tako niti oblik poslastice nije slučajan. Kako piše CNN, priležnice moćnika bile su, naime, zatvorene među zidinama dvorca Pietrarossa pa su tako vrijeme odlučile kratiti smišljajući recepte za slastice. Tako su izmislile i cannole.

"Podrijetlo slastice prožeto je legendama i mitovima, ali postoji samo nekoliko povijesnih elemenata koji bi mogli potvrditi neke od priča. Caltanissettu su osnovali Arapi i vjeruje se kako je tamo postojao harem u kojem su žene radile cannole", komentirao je za CNN Roberto Gambino, gradonačelnik Caltanissette.

Jasno je, stoga, nije nimalo slučajno da se ovaj grad naziva još i gradom žena. Riječ 'caltanissetta', naime, dolazi od arapske riječi 'qal-at-nisa', što u prijevodu znači 'grad žena'.

Nadalje, jedan od mitova govori kako su žene u dvorcu u jednom trenutku došle na ideju da tijesto napune ricottom kako bi tako poželjele dobrodošlicu svojim muškaricma kada stignu u posjet iz Palerma. Hrskavi oklop cannola je pak nastajalo tako da su žene najprije omotavale tijesto oko debelih šećernih trski koje su rasle na okolnim poljima. Na taj su način dobile hrskavi, šuplji keks koji se vrlo lako mogao napuniti, a izgledom je podsjećao na vulkan. Cannole su uvijek punile u zadnji tren kako bi slastica ostala čvrsta i hrskava izvana te svježa iznutra. Na isti se način cannoli i danas poslužuju na Siciliji.

image

Cannoli iz Paninoteke Mangia u zagrebačkoj Masarykovoj ulici

Marko Miscevic/Cropix

Naravno, sama metoda pripreme nešto je drugačija pa se tako danas tijesto omotava oko malih metalnih cijevi, poput onih kakve se obično koriste kod pripreme šaum rolica, te se prže u svinjskoj masti.

Kako navodi CNN, ne smije se zaobići niti mit koji govori kako je cannolo iz harema ubrzo stigao i u obližnje samostane i postao iznimno popularna slastica među lokalnim časnim sestrama. One su ga potom počele pripremati tijekom karnevala. Obožavanje slastice ovakvog oblika tada se smatralo slavljem plodnosti i života. Ove se priče drži i vlasnik lokalne slastičarnice u Caltanissetti, slastičar Lillo Defraia, koji je rekao kako su žene u dvorcu recept na kraju prenijele časnim sestrama, a one potom nastavile njegovati tradiciju izrade ovih slastica. Također, čvrsto vjeruje kako cu cannoli prvi puta napravljeni baš u njegovom mjestu te kako druge priče nemaju puno smisla.

"OSTAVITE PIŠTOLJ I UZMITE CANNOLE"

Dobro je dodati i kako su cannoli s godinama veliku popularnost stekli i u Americi gdje ih donijeli imigranti. Koliko su popularni govori i scena u kultnom filmu "Kum".

"Ostavite pištolj i uzmite cannole", rečenica je koja se nije spominjala u originalnom scenariju, ali je redatelj Francis Ford Coppola odlučio je ubaciti detalj koji ga je podsjetio na djetinjstvo. Naime, Coppolin otac je nakon posla običavao kući donositi prepoznatljive bijele kutije sa slasticama. Rečenica "Uzmi cannoli!" zapravo je improvizacija glumca Richarda Castellana. Iako se radi o nebitnoj rečenici za radnju filma, ubrzo je postala omiljena među glumačkom ekipom filma Kum.

GDJE POJESTI DOBRE CANNOLE?

Nađete li se u blizini Labina, nikako nemojte propustiti svratiti u pizzeriju Rumore. Ovdje naime, osim u sjajnoj pizzi, možete uživati i u dobrim cannolima s ricottom i pistacijom.

Odlične cannole svojevremeno smo isprobali i u konobi Batelina chefa Davida Skoke.

Također, talijanske cannole odnedavno možete isprobati i u novootvorenoj Paninoteci Mangia.

image

Cannoli iz pizzerije Rumore u Labinu

Matija Djanjesic/Cropix/

KAKO CANNOLE NAPRAVITI KOD KUĆE?

Ako pak vam ništa od navedenog trenutno nije u planu, cannole možete napraviti i kod kuće. u nastavku ostavljamo recept talijanskog chefa Andree Rusija.

image

Cannoli po receptu Andree Rusija

Barbara Tomečak//

Sastojci za 15-20 cannola:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna

50 g masti

50 g šećera

prstohvat cimeta

prstohvat kakao praha

150 ml Marsala (vrsta vina, uzmite suhu)

1 jaje

Za nadjev:

1000 g ricotta sira

300 g šećera

250 g pistacija

250 g kandirane naranče

200 g chocolate chipa (komadića čokolade)

šećer u prahu za posluživanje

Priprema:

Prvo pripremite nadjev i to tako da pomiješate ricottu i šećer i pustite da odstoji dva sata, a zatim umiješajte i pistacije, kandiranu naranču te pistacije. Nešto kandirane naranče i pistacija ostavite i za posluživanje

Mikserom dobro izradite tijesto od svih navedenih sastojaka i pustite ga da odmori nakon čega ga vrlo tanko razvaljajte i izrežite u veće krugove (promjer manje zdjelice). Budući da cannoli imaju finalno valjkasti oblik potrebno je tijesto "namotati" na predmet koji možete pržiti. U videu u nastavku možete detaljnije vidjeti sam postupak prženja, a temperatura ulja vam mora biti oko 160°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:18