VINSKE PRIČE

VINA IZ DVORCA ENGLESKOG PACIJENTA: U zdanju Burg Bernstein, u kojem je živio László Almásy, skupljaju se najbolja vina Austrije i zemalja regije!

 Ustupljena fotografija
Tko nije čitao knjigu “Engleski pacijent” Michaela Ondaatjea? Ako je neki nisu čitali, sigurno su gledali film, a rijetki (odnosno rijetke) su ostali i ravnodušni na šarm britanskoga glumca Ralpha Fiennesa koji je utjelovio glavni lik

Fotografije: Sunčana Barušić, Julio Frangen, Ana Pekić i Julia Seidl

A znate li da je knjiga napisana prema dijelovima biografije čovjeka iz stvarnog života? Naime, László Almásy, točnije Ladislaus Ede Almásy kao i njegovi preci, bio je veliki avanturist, svjetski putnik i strastveni istraživač.

Ustupljena fotografija

Sa 17 godina napravio je svoj prvi avion, a potom onim pravim osvajao i otkrivao mjesta na karti svijeta poput svojih predaka jer u njihovo su doba na karti svijeta neka polja bila bijela sve dok netko, tko bi se upustio u nepoznato, nije točno mogao nacrtati zemljovid Lászla je bilo posvuda po svijetu, sa svojih je putovanja, osim beskrajnih impresija, donosio i suvenire, predmete koji su ga podsjećali na nove krajeve i nove ljude te njima ukrašavao police i zidove dvorca u kojem je živio.

Ustupljena fotografija

Temelji Burg Bernsteina, koji se nalazi u Austriji u središnjem Burgenlandu, iz 12. su stoljeća, a ostatak je nastao u 17. stoljeću. Danas je zdanje pretvoreno u hotel koji vode nasljednici obitelji: Erasmus i Anna Almásy. Možda je malo neobično, ispočetka i neugodno da te poslužuju suvlasnici i nasljednici tako poznate obitelji, nose kovčege do soba - koje su kvadraturom veće od prosječnog stana - i prezentiraju jelovnik te strastveno pričaju o vinima, ali njima je to posve uobičajeno.

Ustupljena fotografija

Odlučili su održati avanturistički duh koji je odjekivao tim zdanjem i u dvorac unijeti duh sa svih strana svijeta tako što će ugostiti ljude sa svih strana svijeta i time nastaviti tradiciju svojih predaka. Dvorac s gotovo netaknutim detaljima - ukrasima na zidu, kaljevim pećima nalik na skulpture, bibliotekom u gotovo svakoj sobi, suvenirima s putovanja, slikama na zidovima, namještajem starim i više od dvije stotine godina... - čuva duh onog vremena, ali prihvaća i novine koje su uveli brat i sestra Almásy.

Ustupljena fotografija

Naime, osim obilnog doručka, prema dogovoru, u viteškoj sali (u kojoj nema električne rasvjete nego zidove obasjava samo plamen svijeća) s intarzijama na stropu koje datiraju iz 1650. služi se i večera koju kuhaju poznati lokalni chefovi u takozvanoj pop-up kuhinji restorana.

Ustupljena fotografija

Privatna arhiva

Privatna arhiva

A osim odlične hrane, tu je i vino koje, pak, ima svoju priču. Kako su preci i László Almásy popunjavali bijela polja na svjetskim kartama tako su Erasmus i Anna Almásy odlučili vinima ispuniti svoju kartu, odnosno s regija srednje i istočne Europe prikupiti ono najbolje, karakteristično i autohtono, pohraniti u svoj podrumu te pod svojom etiketom plasirati vinskom svijetu. Ovdje su im u pomoć uskočili prijatelji: Matthias Krön, vlasnik vinarije Groszer Wein, i Sarah Heller, Master of Wine.

Privatna arhiva

Etikete vina Almásy opet imaju svoju priču, one omogućuju ljubiteljima vina da krenu u svoju avanturu. Naime, u središtu dvorišta Burg Bernstein nalazi se kamen nalik na obelisk. On je polazna točka od koje se mjeri udaljenost do pojedinih vinskih položaja, a na svakoj je etiketi navedena upravo ta kilometraža.

Ovisno o tipu vina, na etiketi se sugerira i kako otkrivati njegove čari, i to simbolima koji su podmirivali pustolovni duh članova obitelji uvijek gladnih avantura: motor, automobil i avion. Ako je na etiketi motor, znači da je vino lagano i pitko, automobil sugerira da se u butelji nalazi vino s poznatih položaja, dok avion kazuje da se u boci krije vino vrlo cijenjenih, raritetnih položaja.

Odabir vina koja će nositi etiketu Almásy nije brz i jednostavan jer iz svake regije treba odabrati kvalitetno vino, ali napravljeno od autohtonih sorti grožđa koje karakteriziraju regiju. Malo-pomalo podrum Almásy etiketa se puni, ali tu je još mnogo posla jer Erasmus i Anna Almásy namjeravaju uvrstiti vina svih regija koje okružuju njihov dvorac. Uostalom, avantura kušanja vina Almásy etiketa može početi i u vašem domu.

Naime, odnedavno se mogu nabaviti online zahvaljujući velikim ljubiteljima vina Wine&More, odnosno na adresi. U dvorcu, osim vlastitih etiketa, toče i vina njihova prijatelja, entuzijasta, vizionara te velikog promotora vina i vinarija svoje zemlje Matthiasa Kröna koji je s poslovnim partnerom, enologom, Nijemcem Markusom Bachom odlučio buteljirati vrhunske austrijske kapljice.

Njihova su vina moderna interpretacija klasika regije Eisenberg, položaja na kojima se uzgajaju i beru frankovka, zweigelt, syrah, cabernet sauvignon, merlot i još neke stare, autohtone sorte. Osim što ljubitelje vina privlače kreativne etikete, oduševljava i stil koji lagano koketira između tradicije i ekstravagancije. U ovoj najmanjoj austrijskoj apelaciji, gdje je vinovom lozom zasađeno otprilike 500 hektara na kojima vina proizvodi oko 300 vinarija, gotovo svi se poznaju, a među vinarima vladaju sloga i zajednički cilj da se o njihovim vinima čuje daleko u svijetu.

Specifično tlo puno željeza (Eisenberg - željezno brdo), na dijelovima puno opala s malo serpentinita, kvarca, gline i vapnenca daje posebna vina, a naročito frankovku. A da dogovor kuću gradi, govore i vina biodinamičke vinarije Schützenhof kojoj je suvlasnica Kristina iz Sarajeva, dakako udana za Austrijanca Markusa Fulhammera.

Oni su se jednostavno dogovorili sa susjedima da nema kemijskih dodataka i sada svi u okruženju imaju organsku priču s divnim, prirodnim vinima bez filtracije, bez dodanih selektivnih kvasaca već fermentirana na vlastitim kožicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46