LAGANA I PRISTUPAČNA

Vinski znalac Saša Špiranec: ‘Velika je greška što ugostitelji u ovo doba godine ne služe mlado vino‘

"Zamjeram svakom onom tko smatra da je malo dublje u vinu, da misli da zna nešto o vinu, a da nije u studenom pronašao mjesto u ponudi svojeg kafića, wine bara ili restorana za mlado vino!"

Deset svježih, mirisnih i pristupačnih vina iz 2023. godišta, iz deset različitih međimurskih vinarija, ove je srijede, 25. listopada, predstavljeno na prigodnoj promociji u Zagrebu u društvu vodećih vinskih trgovaca Hrvatske, sommeliera, predstavnika medija i vinara osobno.

Prvo otvoreno kušanje ovogodišnje berbe održano je u restoranu Tajer, jedinom zagrebačkom restoranu specijaliziranom za međimursku kuhinju. Gosti su mogli kušati mlada vina vinarija Banfi, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar. Stabilan broj vinara uključenih u projekt Mladog Međimurja pokazuje da su vinari ustrajni u svom projektu koji je započeo prije šest godina i da popularnost tog mladog vina nastavlja rasti.

image
Matej Marjanović/

"Mlado vino koje u Međimurju proizvode već određeni niz godina je idealna kategorija koja dolazi u doba godina kada su vina svježija, lepršavog karaktera, aromatičnija, osvježavajuća, jednostavno ekspresivnija nego što su ona malo starija, odnosno standardna vina. Mlada vina takvih karakteristika traju do ožujka pa ih treba trošiti odmah i završiti s njima do prvog dana proljeća. Ona su ujedno i najbolja zamjena za standardna vina, niža su alkoholom, aromatičnija, izraženijih kiselina... no sama po sebi su mlada vina vrlo atraktivna i zapravo prekrasno svakodnevno vino", rekao je na početku predstavljanja deset međimurskih vinarija u zagrebačkom restoranu Tajer naš vinski znalac i kolumnist Dobre hrane Saša Špiranec.

image
Matej Marjanović/

Također, dodao je koliko potencijala, a istovremeno i nepravde leži u plasiranju mladog vina na našem tržištu.

"Svake godine bi kafići, restorani i wine barovi diljem Hrvatske trebali posluživati ovo vino u tjednima nakon predstavljanja berbe - najmanje u studenom, prosincu i siječnju. Međimurska vina pokazuju iskustvo, a vinari koji ih proizvode pokazuju zavidno znanje i visoku razinu. Stoga bi o ovom vinu trebalo više govoriti. Zamjeram svakom onom tko smatra da je malo dublje u vinu, da misli da zna nešto o vinu, a da nije u studenom pronašao mjesto u ponudi svojeg kafića, wine bara ili restorana za mlado vino. To je greška. Ljudi vole to vino i tu sjajnu ideju treba podržati", istaknuo je Špiranec.

image
Matej Marjanović/
image
Matej Marjanović/

Dobro je spomenuti, projekt Mlado Međimurje pokrenula je druga generacija vinara, koja je na taj način Međimurje i Hrvatsku pridružila poznatim svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe.

Vina su dostupna u vinotekama i kod distributera vina širom Hrvatske. Neki od njih su: Vrutak, Puni Sepet, Bornstein, Vivat fina vina, Miva, Wine & more i Magma. Mogu se naći u brojnim restoranima i barovima, a također se mogu naručiti i direktno od vinara.

image
Matej Marjanović/
image
Matej Marjanović/
image
Matej Marjanović/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:21