Proljeće u Ljubljani

Vraća se Odprta kuhna! Uz stare, upoznat ćemo i nove zvijezde festivala koji okuplja gastronomade iz cijele regije

Svakog petka od kraja ožujka do listopada ljubljanska tržnica bit će centar jednog od najpopularnijih gastro festivala u regiji

Odprta kuhn ima novosti - vraća se u novom izdanju i ove godine! Iznimno posjećen i ponudom bogat food festival, koji ulazi u 12. sezonu, u glavnom gradu susjedne nam države počinje 22. ožujka i trajat će, kako su najavili organizatori, sve do kasne jeseni.

Razlog je to više da uskoro ponovno posjetimo Ljubljanu, ali da se do nje upute i svi oni koji još nisu bili kako bi otkrili što sve nudi jedan od najboljih i festivala s najdužim trajanjem u regiji.

Kao i ranijih sezona, festivalska događanja organizirana su petkom, kako i priliči afterwork druženju, na ljubljanskoj tržnici koja se nalazi na Pogačarjevom trgu. Tada će se na istom mjestu okupiti predstavnici restorana kako iz Ljubljane, tako i iz drugih krajeva Slovenije, baš kao što smo to mogli vidjeti i u našoj inačici ovog festivala - PLACe Marketu, koji je organiziran na zagrebačkom Dolcu i na splitskom Pazaru. Na Odprtoj kuhni neki od ponajboljih slovenskih chefova po pristupačnoj cijeni gostima nude zanimljivu gastronomsku ponudu po popularnim cijenama te u street food formatu. I izbor pića je raznolik i bogat. Dolaze proizvođači craft piva, etablirani vinari, predstavnici poznatih bezalkoholnih i žestokih napitaka. Slastica je također dovoljno na izbor, a svake godine su sve uzbudljivije.

image

Festival se održava na Pogačarjevom trgu

@odprtakuhna Instagram

Ono što je zanimljivo je koncept. Naime, ako ne znate, u Ljubljani nije moguće vidjeti isto jelo na svakom drugom štandu. Organizatori festivala još su ranijih godina postavili uvjet da se o ponudi mora dobro promisliti i uskladiti s drugim sudionicima festivala. Dakle, osim što jela trebaju biti provjerena i ukusna, što je dobro za posjetitelje, eliminirali su i konkurenciju između sebe, što je dobro za sve restorane i sudionike.

Koji god petak od ožujka do listopada, do kada će trajati Odprta kuhna, odabrali, jedno je sigurno - iz Ljubljane nećete otići ni gladni, a ni razočarani, pogotovo zato što je ove sezone popularni festival posvećen upravo posjetiteljima pa je za očekivati da će se posebno potruditi oko ponude.

"Naši posjetitelji čine svaku Odprtu kuhnu lijepom i jedinstvenom", istaknuli su na društvenim mrežama najavljujući da će na dan otvorenja festival primati goste od 10 do 21 sat.

Kad govorimo o ponudi, spomenimo i kako ćemo vidjeti neke stare, ali upoznati i neke nove zvijezde. Za sad, jedini poznati novitet je Pizzeria Piccola, koju u Ljubljani prati glas da ima odličnu pizzu Romanu. Oni pak ističu da je njihova pizza nešto između pinse i talijanske pizze te se može bez problema jesti rukama, što je odlično za festivalsku ponudu jela. Na Odprtoj kuhni, Piccola će se predstavit talijanskim street food klasikom - pizza piegatom.

Želite li kušati njihovu pizzu prije festivala ili se nađete u Ljubljani prije nego započne Odprta kuhinja, posjetiti ih možete nedjeljom, ponedjeljkom i utorkom od 12 do 22 sata, a od srijede do subote od 12 do 23 sata. Pizzeria se nalazi na adresi Gornji trg 20, Ljubljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:22