DOBRA HRANA U KUHINJI

VRIJEME KESTENA: Nabrali smo kestene i pripremili sedam stvarno dobrih jela koje morate probati!

 Mario Kučera
Kestenu, kostanju, cestanu, klijestenu, maronu, marunu, goranu ili gorašu potpuno smo se posvetili...Ako danas imate malo vremena bacite oko što sto skuhali, vjerujemo da će vam se svidjeti!

Sve je bilo spremno za ovogodišnju kestenjadu! Nabavili smo kestene, one obične, ali i marune koje sam pronašla jedino na Dolcu. Doduše, šlagiralo me kad sam vidjela cijenu (40 kuna, a obični 12 do 14 kuna po kilogramu), pa sam kupila samo šaku, da se barem pojave na kojoj fotografiji. Mogu reći da sam ih se toliko nagulila da sam mislila da će moja naklonost prema njima nestati, ali nakon što sam probala ono što je od njih “izašlo”, bila sam zadovoljna. Apsolutno vrijedi svaka minuta pripreme.

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Što trebate znati kad kupujete kestene?

Kad kupujete kestene važno je da su plodovi što sjajniji i da im je površina glatka, jer su u suprotnom kesteni stari, a najbolji su oni tamnije (smeđe) boje, što znači da su bili više na suncu i da su slađi. Birajte veće, mesnatije primjerke jer ćete imati manje posla, lakše se čiste i gule, a prije pečenja potrebno ih je zarezati da ne bi došlo do “eksplozije” i da bi se kasnije lakše ogulili.

Recept: Salata s kestenima i narom

Mario Kučera

Recept: Fusilli s kestenom i prokulicama

Mario Kučera

Dovoljan je samo jedan, plitak rez (nemojte zarezivati plod), a to je najbolje napraviti vrhom skalpela ili oštrog nožića. Kestene koje ćete kuhati nije potrebno zarezivati, popiti će vode, a nećete ih ionako moći oguliti prstima, njih naprosto morate guliti nožem ili se poslužiti zubima i “isisati” plod.

Fall images - Toronto, Ontario (October 14th, 2007)

Pečeni sadrže više vitamina, a kuhani već količinu mineralnih sastojaka, a općenito se od svojih ostalih rođaka iz skupine orašastih plodova razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Obiluju kalcijem, kalijem, sadrže podosta vitamina B, te fosfor i željezo.

Recept: Kesteni s bundevom

Mario Kučera

Recept: Kesten-pire s marelicama i čilijem

Mario Kučera

Kesteni su slatkastog okusa, koji podsjeća na krumpir (pogotovo pečeni), a osim što se kuhaju i peku, mogu se jesti i sirovi, mogu se kandirati, a i osušiti i samljeti u brašno koje se koristi za izradu kruha (ostaje svjež do dva tjedna), kolača, palačinki, tjestenine, palente, a njime možete i pogustiti juhe, variva, umake.

Recept: Pizza s kestenima, baby šampinjonima i začinskim biljem

Mario Kučera

Odlično se slažu sa peradi, crvenim mesom, divljači, povrćem i voćem, samo valja pustiti mašti na volju. U svakom slučaju, kesteni su idealna grickalica, šišaj čips i te gluposti. Kestene na stol, nožić u ruke, čaša vina ili gemišt… I nemojte stati tu, nemojte reći ne da mi se. Prijedlozi su pred vama, pa dajte da vam se da. Nećete požaliti…

Recept: Juneći gulaš s kestenima

Mario Kučera

Recept: Čokoladne palačinke s kremom od kestena

Mario Kučera

Snimanje našeg editorijala nije se odvijalo samo u kuhinji, htjeli smo prirodu, šumu, stablo, ježastu, bodljikavu čahuru, maglovito jutro, pa smo se odvezli na Žumberak i dobili sve što smo željeli. A sve fino što je nastalo u kuhinji obavezno isprobajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:06