Šetajući Zadrom prošloga tjedna primijetili smo novo mjesto za specialty kavu i odlučili provjeriti o čemu je riječ. Na ulazu u prolaz, koji funkcionira kao vanjska terasa kafića, velikim slovima pisalo je KAVI. Ime, koje u prijevodu sa sanskrta znači ‘mudri pjesnik‘, zgodno odgovara ovom relativno novom specialty kafiću koji, iako posluje tek četiri mjeseca, već slovi kao jedno od vodećih mjesta za vrhunsku kavu u gradu i široj okolici.
Interijer je uređen minimalistički i šarmantno, s drvenim klupama i stolovima, a lokacija u mirnom prolazu, tik do bučne ulice staroga grada, pruža dobrodošao bijeg od gradske vreve.
Fokus je na specialty kavi, a suradnja je ostvarena s poljskom pržionicom Hard Beans Coffee Roasters. U ponudi imaju Brazil Fazenda Samambaia kao osnovno zrno za espresso i napitke s mlijekom, dok se drugo zrno u ponudi, Colombia San Gabriel Sidra Bourbon, koristi za pripremu cold brewa. Iako trenutačno u ponudi nemaju i filter kave, otkrili su nam kako nakon sezone planiraju uvesti i tu opciju, konkretno V60 i batch brew, čemu se posebno veselimo.
No, ono što Kavi uistinu izdvaja na razini Hrvatske jest oprema. Jedini su, uz Lutu u Zagrebu, koji koriste aparat za kavu Victoria Arduino, koji, pod uvjetom da ga barista zna koristiti, osigurava izvanrednu temperaturnu stabilnost i preciznu kontrolu. Uz njega, za pripremu hladnih napitaka koriste inovativnu tehnologiju uređaja Hard Tank.
Upravo taj uređaj skraćuje tradicionalnu pripremu cold brewa s 24 sata na manje od jednog. Proces se odvija u zatvorenom sustavu, što sprječava oksidaciju i čuva najfinije arome kave, ključne za postizanje izvanredne čistoće okusa. Rezultat je napitak koji je istovremeno bogat i intenzivan, ali i iznimno nježan i aromatičan, bez imalo gorčine. Svakako je riječ o jednom od najboljih cold brew napitaka koje smo probali ove godine u Hrvatskoj, a iako velik dio zasluga ide samom uređaju, očito je da su u kafiću optimizirali mljevenje, količinu te omjer kave i vode. Ovaj je napitak hit našega ljeta.
I ostali napitci koje smo probali bili su vrlo dobri. Vrijedi pohvaliti kavu s mlijekom, koja je izbalansirana i kremasta. Kod samog espressa postoji mali prostor za napredak, što vjerujemo da će s vremenom i usavršiti. Ponudu zaokružuju kombuche domaćeg brenda Juice Fast, napitci s matchom marke Materia, te kroasani i domaći keksi u jutarnjim satima.
Sve to poslužuje ljubazan, profesionalan i iznimno uhodan tim. Riječ je o mladim ljudima na kojima se vidi volja za radom i unapređivanjem ponude grada u važnom segmentu kave.
Stoga, Kavi je, bez sumnje, adresa koju vrijedi posjetiti i mjesto koje, uz posvećenost detaljima, ima potencijal postati jedan od najistaknutijih specialty kafića u Hrvatskoj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....