KREMASTA I BEZ PEČENJA

Ova ljetna jogurtica jedna je od onih slastica u koju ne trebate uložiti previše truda, a uvijek ispadne odlično i svi je vole

Slavica Šagolj s nama je podijelila recept za brzinsku, kremastu poslasticu koja izgleda efektno i jako je ukusna

Torte s kremom od jogurta volimo nazivati jogurticama, iako u pitanju nisu one klasične, starinske. Ipak, posebno nas veseli kada se na ljetne dane prisjetimo ovakvih recepata, koji ne zahtijevaju previše pripreme, čak ni pečenje, a znamo da su provjereni jer su ih isprobali i zapisali naši dugogodišnji suradnici. Ovaj tako dolazi od Slavice Šagolj, koja je u kremu odlučila ubaciti i svježe kupine, a zatim sve zajedno poslužiti kao dobar, bogat, hladni kolač. Napravite ga već danas, sutra ili za vikend, kad god, pogriješiti nećete, jer svi za stolom otimat će se za komad više.

image
Berislava Picek/Cropix/

JOGURTICA S KUPINAMA

Za podlogu će vam trebati:

150 g integralnih keksa

50 ml otopljenog maslaca

1 žlica meda

Za kremu:

250 g svježeg sira

3 čašice čvrstog jogurta

4 vanilin šećera

70 g šećera

250 ml vrhnja za šlag

1 vrećica želatine

Za 100 g pirea od kupina:

200 g svježih kupina

2 žlice smeđeg šećera

malo limunova soka

Priprema:

Integralne kekse usitnite, prelijte otopljenim maslacem i medom. Sve dobro izmiješajte pa tom mješavinom obložite dno kalupa za tortu promjera 20 cm. Žlicom lagano utisnute po cijelom dnu kekse da se kasnije ne rasipaju prilikom rezanja. Kalup s podlogom od keksa stavite u hladnjak. U tavu stavite 200 g svježih kupina, dodajte dvije žlice smeđeg šećera i koju kap limuna te sve lagano zagrijte dok ne omekša. Maknite s vatre i štapnim mikserom usitnite u pire. Stavite sa strane da se ohladi.

Sir, jogurt, šećer i vanilin šećer dobro izmiksajte i pustite sa strane. U drugoj posudi dobro izmiksajte vrhnje za šlag. Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju. Sjedinite smjesu vrhnja za šlag i sira te dodajte uz neprestano miješanje želatinu. Kalup s podlogom od keksa izvadite iz hladnjaka. Oko ruba složite svježe kupine te ulijte pola kreme. U drugu polovicu dodajte ohlađeni pire od kupina, izmiješajte i lagano prelijte preko bijelog dijela. Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja, i to minimalno tri sata. Ohlađenu ukrasite svježim kupinama i mentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 19:25