RUČAK NA ŽLICU

Evo kako skuhati savršeno varivo s kobasicama, lećom i povrćem

Varivo s kobasicama, lećom, mrkvom i celerom pravo je utješno jelo bogato okusima, hranjivo i zasitno, a istovremeno jednostavno za pripremu

Varivo s kobasicama, lećom, mrkvom i celerom

Trebat će vam:

4-6 svježih kobasica (primjerice, debrecinke)

1 žlica maslinova ulja

1 crveni luk (sitno nasjeckan)

2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)

2 mrkve (narezane na kolutiće)

2 stapke celera (narezane na ploške)

150 g zelene leće (isprane i ocijeđene)

400 ml temeljca (povrtni ili mesni)

1 žlica koncentrata rajčice

1 lovorov list

svježi timijan ili peršin (prema želji)

sol i papar prema ukusu

Priprema:

U većoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pržite 3-4 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak, mrkvu i celer pa nastavite pirjati još nekoliko minuta. Umiješajte koncentrat rajčice, dodajte leću, lovorov list, temeljac, sol i papar. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 30 minuta, povremeno miješajući. Prema potrebi dolijte još malo vode ili temeljca. Dok se leća kuha, u drugoj tavi lagano prepecite kobasice na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana (oko 8-10 minuta). Kada je leća gotovo kuhana (al dente), dodajte kobasice u lonac i kuhajte još 10 minuta bez poklopca da se svi okusi povežu, a tekućina malo reducira. Prema želji pospite svježim peršinom ili timijanom i poslužite toplo, uz komad domaćeg kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 00:47