Varivo s kobasicama, lećom, mrkvom i celerom
Trebat će vam:
4-6 svježih kobasica (primjerice, debrecinke)
1 žlica maslinova ulja
1 crveni luk (sitno nasjeckan)
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
2 mrkve (narezane na kolutiće)
2 stapke celera (narezane na ploške)
150 g zelene leće (isprane i ocijeđene)
400 ml temeljca (povrtni ili mesni)
1 žlica koncentrata rajčice
1 lovorov list
svježi timijan ili peršin (prema želji)
sol i papar prema ukusu
Priprema:
U većoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pržite 3-4 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak, mrkvu i celer pa nastavite pirjati još nekoliko minuta. Umiješajte koncentrat rajčice, dodajte leću, lovorov list, temeljac, sol i papar. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 30 minuta, povremeno miješajući. Prema potrebi dolijte još malo vode ili temeljca. Dok se leća kuha, u drugoj tavi lagano prepecite kobasice na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana (oko 8-10 minuta). Kada je leća gotovo kuhana (al dente), dodajte kobasice u lonac i kuhajte još 10 minuta bez poklopca da se svi okusi povežu, a tekućina malo reducira. Prema želji pospite svježim peršinom ili timijanom i poslužite toplo, uz komad domaćeg kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....