Temaki (te = ruka, maki = nori alga vidljiva s vanjske strane) je maki oblikovan u ruci, bez pomagala poput makisua, podloge od bambusa koja služi za izradu rolica. Za razliku od izrade nigirija, jedna ruka treba biti potpuno suha, kako se list alge nori ne bi navlažio.
Na suhu ruku položiti nori algu, na polovicu lista alge bliže palcu ruke dijagonalno staviti pripremljenu količinu sushi riže (kao za dva nigirija), zatim krastavac julienne i željeno punjenje (u ovom slučaju trakice jakobove kapice). Zatim oblikovati tuljac, nalik na sladoledni kornet.
Drugi je način da algu držimo u suhoj ruci, na sredinu alge stavimo spomenutu količinu pripremljene sushi riže, punjenje po želji, ali je ne zatvaramo, nego ostavimo gornji dio otvoren i vidljiv - kao taco. Treći je način da sve sastojke stavimo u algu nori i “zarolamo”.
HOTATE GAI TEMAKI
(hotate gai = jakobova kapica)
Trebat će vam:
meso jakobove kapice - 1 komad po makiju
200 g svijetle miso paste
5 ml sakea
svježi krastavac
ikra pastrve ili lososa
mladi luk
Priprema:
Meso jakobove kapice namazati bijelom miso pastom (shiro miso), dodati malo sakea i ostaviti u hladnjaku da se marinira minimalno 1 sat. Kapicu izvaditi iz marinade, obrisati višak miso paste i zarezati na “leptir”. Gornji dio “leptira”, kratko spaliti brenerom (aburi) kako bi se miso pasta karamelizirala. Tako pripremljene kapice narezati na trakice i položiti na rižu u temakiju. Ukrasiti krastavcima julienne, kavijarom pastrve i mladim lukom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....