
Vrlo vjerojatno ste čuli za slatko od jagoda ili, primjerice, višanja kojima je sada sezona - za što smo vam nedavno podijelili i recept. No, jeste li znali da slatko možete napraviti i od zelenih, još nezrelih oraha? Iskreno, ni mi ne bismo znali da jednog lijepog zimskog dana nismo imali dogovoreno snimanje s jednom od naših ponajboljih slastičarki. Dragana Kovačević, s kojom smo svojevremeno snimili veliki editorijal s receptima za slastice sa salom i svinjskom masti u restoranu Spinnaker u Poreču, tada nas je uz kavu ponudila sa slatkim. I to baš od mladih oraha koji je sama pripremila tog kasnog proljeća te je za vrijeme našeg dolaska bilo taman spremno za kušanje.
Moramo reći - divota. I neusporedivo s bilo kojim slatkim koje smo do tada probali. A kako su stabla oraha upravo sada puna mladih plodova, podsjetilo nas je to na njezin recept, koji ove godine definitivno i sami mislimo isprobati. Iskoristite i vi odlazak u obližnji park, šumu, grunt ili vikendicu da u košaricu, uz mlade orahe za orahovac, naberete kilogram ili dva zdravih zelenih mladih plodova i za slatko pa da za koji mjesec uživate u okusima koje još možda niste imali priliku kušati. Vjerujte, ni sekunde nećete požaliti.
SLATKO OD MLADIH ORAHA
Trebat će vam:
1 kg mladih, zelenih oraha
2 kg šećera + 60 g šećera
8 dcl vode
2 domaća nešpricana limuna
1 štapić vanilije
Dodatno:
veliku zdjelu ili lonac
gumene rukavice
pleteća igla ili uski dugački nož
sterilizirane staklenke s poklopcem
Priprema:
Mlade zelene orahe operite i posušite.
Navucite rukavice, jer će vam od mladih oraha koža na rukama u protivnom biti crna.
Odrežite vrhove svakog ploda gdje je bio kličak.
Probušite svaki plod od odrezanog vrha do dna nožem ili iglom i stavljajte ih u lonac ili zdjelu.
Kad ste gotovi, naspite hladnu vodu tako da pokrije sve plodove.
Ostavite tako tjedan dana, ali vodu mijenjajte dva puta dnevno.
Osmi dan zamijenite vodu i stavite kuhati orahe dok voda ne zavrije.
Kada voda zavrije, orahe ocijedite i stavite novu, hladnu vodu. Blanširajte devet puta.
Orahe izvadite iz vode, navucite rukavice, oljuštite im koru i ponovno ih stavite u hladnu vodu.
Kad su ohlađeni (nakon cca. sat vremena), orahe ocijedite.
U lonac zatim stavite 4 dcl vode, 60 g šećera i pola štapića vanilije i zakuhajte.
Kad zavrije, u lonac dodajte ocijeđene orahe i kuhajte 5 minuta.
Skinite s vatre i pustite da se orasi ohlade u sirupu.
U veći lonac stavite kuhati 2 kg šećera s 4 dcl vode.
U tako kuhani sirup dodajte orahe i kuhajte dok se sve zajedno ne zgusne u sirup nalik medu.
Za to vrijeme limun dobro operite, pa ga narežite na ploške ili kriške, već kako vam je ljepše.
Dodajte narezani limun i preostalu polovicu štapića vanilije u orahe i kuhajte još pet minuta.
Na kraju skinite pjenu, pa kuhane orahe maknite sa štednjaka, poklopite poklopcem, čistom krpom ili stolnjakom i ostavite da se hlade preko noći.
Sutradan staklenke sterilizirajte i u njih sipajte slatko od oraha. Čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Savjet više! Slatko od oraha po Draganinoj preporuci možete servirati uz panna cottu od ruma, mousse od pečenih jabuka ili, primjerice, semifredo od oraha.
Komentari
0