A nije orahovac

Jedna od naših najboljih slastičarki otkrila nam je recept s mladim orasima za koji vjerojatno niste znali

Zelene orahe najčešće koristimo za orahovac, no pored tog sjajnog likera možete napraviti i slatko. Vjerujte, ni sekunde nećete požaliti

Vrlo vjerojatno ste čuli za slatko od jagoda ili, primjerice, višanja kojima je sada sezona - za što smo vam nedavno podijelili i recept. No, jeste li znali da slatko možete napraviti i od zelenih, još nezrelih oraha? Iskreno, ni mi ne bismo znali da jednog lijepog zimskog dana nismo imali dogovoreno snimanje s jednom od naših ponajboljih slastičarki. Dragana Kovačević, s kojom smo svojevremeno snimili veliki editorijal s receptima za slastice sa salom i svinjskom masti u restoranu Spinnaker u Poreču, tada nas je uz kavu ponudila sa slatkim. I to baš od mladih oraha koji je sama pripremila tog kasnog proljeća te je za vrijeme našeg dolaska bilo taman spremno za kušanje.

image

Dragana Kovačević, pastry chefica Valamarova restorana Spinnaker

Tomislav Kristo/Cropix

Moramo reći - divota. I neusporedivo s bilo kojim slatkim koje smo do tada probali. A kako su stabla oraha upravo sada puna mladih plodova, podsjetilo nas je to na njezin recept, koji ove godine definitivno i sami mislimo isprobati. Iskoristite i vi odlazak u obližnji park, šumu, grunt ili vikendicu da u košaricu, uz mlade orahe za orahovac, naberete kilogram ili dva zdravih zelenih mladih plodova i za slatko pa da za koji mjesec uživate u okusima koje još možda niste imali priliku kušati. Vjerujte, ni sekunde nećete požaliti.

image
Zbynek Pospisil/Getty Images

SLATKO OD MLADIH ORAHA
Trebat će vam:
1 kg mladih, zelenih oraha
2 kg šećera + 60 g šećera
8 dcl vode
2 domaća nešpricana limuna
1 štapić vanilije

Dodatno:
veliku zdjelu ili lonac
gumene rukavice
pleteća igla ili uski dugački nož
sterilizirane staklenke s poklopcem

image
Nikolay_donetsk/Getty Images

Priprema:

Mlade zelene orahe operite i posušite.
Navucite rukavice, jer će vam od mladih oraha koža na rukama u protivnom biti crna.
Odrežite vrhove svakog ploda gdje je bio kličak.
Probušite svaki plod od odrezanog vrha do dna nožem ili iglom i stavljajte ih u lonac ili zdjelu.
Kad ste gotovi, naspite hladnu vodu tako da pokrije sve plodove.
Ostavite tako tjedan dana, ali vodu mijenjajte dva puta dnevno.
Osmi dan zamijenite vodu i stavite kuhati orahe dok voda ne zavrije.
Kada voda zavrije, orahe ocijedite i stavite novu, hladnu vodu. Blanširajte devet puta.
Orahe izvadite iz vode, navucite rukavice, oljuštite im koru i ponovno ih stavite u hladnu vodu.
Kad su ohlađeni (nakon cca. sat vremena), orahe ocijedite.
U lonac zatim stavite 4 dcl vode, 60 g šećera i pola štapića vanilije i zakuhajte.
Kad zavrije, u lonac dodajte ocijeđene orahe i kuhajte 5 minuta.
Skinite s vatre i pustite da se orasi ohlade u sirupu.
U veći lonac stavite kuhati 2 kg šećera s 4 dcl vode.
U tako kuhani sirup dodajte orahe i kuhajte dok se sve zajedno ne zgusne u sirup nalik medu.
Za to vrijeme limun dobro operite, pa ga narežite na ploške ili kriške, već kako vam je ljepše.
Dodajte narezani limun i preostalu polovicu štapića vanilije u orahe i kuhajte još pet minuta.
Na kraju skinite pjenu, pa kuhane orahe maknite sa štednjaka, poklopite poklopcem, čistom krpom ili stolnjakom i ostavite da se hlade preko noći.
Sutradan staklenke sterilizirajte i u njih sipajte slatko od oraha. Čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Savjet više! Slatko od oraha po Draganinoj preporuci možete servirati uz panna cottu od ruma, mousse od pečenih jabuka ili, primjerice, semifredo od oraha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
06. srpanj 2025 08:10