Slatki Božić

Još uvijek tražite recept za božićni desert? Napravite ovu jednostavnu varijantu medovik torte

Medovik torta slastičarke Nine Šarić

 Vedran Peteh/Cropix
Osim što za brend Pri Suncu radi vrhunske sladolede, ova kreativka ima i asa u rukavu i kada je riječ o klasičnim slasticama

Ako još uvijek niste smislili što ćete pripremiti za sutrašnji desert ili biste ukusnom flanu dodali još neku poslasticu, imamo odličan prijedlog! Za božićni editorijal Dobre hrane, zagrebačka slastičarka Nina Šarić, koja stoji iza uspješnog brenda vrhunskih sladoleda i slastica Pri Suncu, spremila je modernu Medovik tortu, jednostavnu, ali efektnu slasticu mekog biskvita i bogate kreme. Tada je njoj i njenim kolegama zadatak bio osmisliti malo drugačiji blagdanski kolač od onih koji se inače znaju naći na našim stolovima, a pitali smo je i što će se ovih dana naći i na njenom: "Obično kolače za doma naručim od kolega jer tih dana nemam baš vremena išta pripremati pa se uvijek veselim vidjeti što će se pojaviti na stolu tijekom obiteljskih druženja. Kolači su mi baš slaba točka, tako da se uvijek veselim slasticama i to najviše onima koje drugi naprave!", objasnila je Nina uz smijeh.

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

Nina Šarić je na domaćoj gastro sceni zasjala zbog svojih ukusnih craft sladoleda, koji su prije koju godinu bili i najbolji zanatski sladoled u gradu prema izboru Dobre hrane, a svake zime izradi i liniju okusa posvećenu upravo ovom godišnjem dobu. Osim novih okusa, svojim kupcima nudi i slastice poput božićnog Buche de Noel kolača, za koji je ove godine osmislila i dodatnu tiramisu varijantu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Zanimalo nas je i koje su je slastice posebno namučile dok je usavršila okuse i recepte tako da bude zadovoljna rezultatom: "Ako moram izdvojiti posebno izazovnu slasticu, prvo mi pada na pamet sladoled od kestena. Mislim da sam tek iz sedmog puta došla do okusa koji sam htjela postići. Kod nesladolednih slastica mi to nikad nije preveliki problem, većinom ono što zamislim ispadne dobro i onako kako želim iz prvih par pokušaja, dok kod sladoleda imam puno strože kriterije", objasnila je.

Za božićni editorijal spremila je upravo jednu nesladolednu slasticu i to na bazi meda: "Ovaj desert je vrlo jednostavan za pripremu i to mi je bio najvažniji kriterij pri odabiru.

Želim da ljudi tijekom blagdanske ludnice ne gube vrijeme na komplicirane recepte, nego da se više posvete obitelji i onome što je zaista bitno

Ova torta će lijepo ukrasiti blagdanski stol i sve ostaviti bez riječi kada je probaju, a pri tome ne oduzima puno vremena na pripremu i sastojci odišu pravim božićnim duhom".

image
Vedran Peteh/Cropix

Moderna medovik torta

Svi navedeni sastojci bit će dovoljni za kalup promjera 18 cm.

Za mekani biskvit od lješnjaka:

  • 125 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 30 g brašna
  • 50 g prosijanog šećera u prahu
  • 30 g mlijeka
  • 80 g mekanog maslaca
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice meda

Za mousse od bijele čokolade:

  • 170 g slatkog vrhnja
  • 4 g želatine u prahu
  • 3 žlice hladne vode
  • 170 g bijele čokolade
  • 370 g tučenog slatkog vrhnja
  • 4 žlice amaretta

Priprema:

U zdjeli miksajte mljevene lješnjake, brašno, šećer u prahu, mlijeko, mekani maslac i žumanjke. Sa strane izmiksajte bjelanjke i smeđi šećer u meringu, koju zatim umiješajte špatulom u smjesu od lješnjaka i brašna. Izlijte smjesu u tri kalupa promjera 16 cm, obložena papirom za pečenje. Pecite biskvite na 180 °C 12 minuta te ih potom pustite da se prohlade. Otopite med i natopite biskvite po želji - za najbolji doživljaj namočite samo dva biskvita. Pripremite želatinu tako što ćete je preliti hladnom vodom i pustiti u hladnjaku pet minuta da se stisne. Do vrenja zagrijte slatko vrhnje, dodajte želatinu i prelijte preko bijele čokolade te pustite da se prohladi 10 - 15 minuta. Dodajte tučeno slatko vrhnje da se sve poveže u lagani mousse. Dodajte količinu amaretta po želji i sve lijepo sjedinite. Pripremite kalup za tortu, obložen acetatnom folijom ili papirom za pečenje te slažite biskvit, pa malo kreme, i tako dok ne iskoristite sve sastojke. Pustite tortu preko noći u kalupu u hladnjaku te je sljedeći dan izvadite iz kalupa, stavite na podložak i dekorirajte po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:47