Poznata i kao srijemuš, sremuša, divlji luk, šumski luk i slično, medvjeđi luk - samonikla biljka latinskog naziva Allium ursinum, trajnica je i moguće ju je pronaći od ožujka pa čak do sredine svibnja, pogotovo u hladnijim šumama. Kako ga sačuvati da vam potraje sve do kasne jeseni, s nama su u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 10. travnja, podijelili Pantelija Pekić i Paško Nokaj iz zagrebačkih Gastronomada, uz pomoć kolege Roberta Horvata. Nakon provjerenih recepata kako ga ukiseliti, usitniti u prah, kako od njega napraviti pesto, aromatizirano ulje, namaz i maslac te kako od medvjeđeg luka napraviti vinaigrettea, došao je red i na recepte, pa vam nakon njoka s medvjeđim lukom, posebno aromatične ribe, recepta za svježu punjenu tjesteninu, otkrivamo recept za juhu koja krijepi, liječi i veseli...
JUHA OD MEDVJEĐEG LUKA I POVRĆA
Trebat će vam:
200 g krumpira
100 g žutog luka
150 g smrznutog blanširanog medvjeđeg luka
200 g mladog špinata
voda po potrebi
malo maslinova ulja
sol i papar
kiselo vrhnje za posluživanje
aromatizirano ulje za posluživanje - recept smo vam podijelili ovdje
Priprema:
Luk očistite i narežite na ploške. Krumpir ogulite i narežite na kocke pa držite u hladnoj vodi da ne pocrni. Mladi špinat operite i ocijedite, kratko ga blanširajte u kipućoj vodi pa prebacite u ledenu kupku i ohlađen ocijedite. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje, ubacite luk, posolite i pirjajte dok luk malo ne omekša. Dodajte krumpir i kratko ga popržite pa dodajte tek toliko vode da ga prekrije. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša. Po potrebi dodajte još vode. Kad je krumpir spreman, dodajte u lonac smrznuti blanširani medvjeđi luk, a kad se rastopi, ubacite i špinat. Blendajte štapnim mikserom juhu dok ne dobijete kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još vode, soli i papra pa maknite s vatre. Bitno je da ne kuhate predugo kako juha ne bi izgubila boju. Poslužite toplo, s malo kiselog vrhnja i ulja aromatiziranog medvjeđim lukom.
Cijelu priču o medvjeđem luku, rezultate naših testiranja, kao i recepte s ovom proljetnicom potražite u novom, proljetnom broju magazina Dobra hrana! Ne propustite, na kioscima od 10. travnja 2025.!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....