
Poznata i kao srijemuš, sremuša, divlji luk, šumski luk i slično, medvjeđi luk - samonikla biljka latinskog naziva Allium ursinum, trajnica je i moguće ju je pronaći od ožujka pa čak do sredine svibnja, pogotovo u hladnijim šumama. Kako ga sačuvati da vam potraje sve do kasne jeseni, s nama su u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 10. travnja, podijelili Pantelija Pekić i Paško Nokaj iz zagrebačkih Gastronomada, uz pomoć kolege Roberta Horvata. Nakon provjerenih recepata kako ga ukiseliti, usitniti u prah, kako od njega napraviti pesto, aromatizirano ulje, namaz i maslac te kako od medvjeđeg luka napraviti vinaigrettea, došao je red i na recepte, pa vam nakon njoka s medvjeđim lukom, donosimo i jedan riblji.
RIBA S KRUMPIRIMA I MASLACEM OD MEDVJEĐEG LUKA
Trebat će vam:
500 g svježeg usoljenog bakalara
2 mlade brokule
3 rotkvice
20 g čimulica
100 g mlade blitve
3 mlada luka
50 g maslaca sa svježim medvjeđim lukom
200 g sitnog mladog krumpira
korica pola limuna
sok pola limuna
2 - 3 žlice maslinova ulja
Priprema:
Dan prije namočite bakalar u vodi i ostavite ga u hladnjaku preko noći. Prije pripreme izvadite ribu i posušite je pa narežite na komade od 5 cm širine i oko 125 g. Sitne mlade krumpire operite, stavite u hladnu vodu pa kuhajte 10 minuta nakon što voda proključa. Procijedite ih i izvadite na lim za pečenje. Zdrobite ih vilicom pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 20 minuta da postanu hrskavi.
Mladi luk narežite na 4 cm dužine. Operite i posušite drugo povrće. Rotkvice razrežite na četvrtine. Mladu brokulu blanširajte četiri minute, prebacite je u ledenu kupku pa stavite sa strane. Wok zagrijte na jakoj vatri, dodajte malo maslinova ulja i ubacite sve povrće osim brokule te promiješajte. Dodajte prstohvat soli pa poklopite. Svako malo otvorite i protresite cijeli wok, dodajte nekoliko okretaja mlinca papra pa nanovo poklopite. Promiješajte dva-tri puta i pecite dok povrće ne omekša. Ugasite i maknite s vatre dok pripremate ribu.
Na drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje i ubacite ribu. Pecite je na srednje jakoj vatri sa svake strane dok se malo ne zapeče do lijepe smeđe boje i dok ne bude na pola gotova. Zatim smanjite jačinu vatre i dodajte maslac s medvjeđim lukom. Lagano drmajte tavicu da se riba odlijepi od podloge pa žlicom prelijevajte maslac po ribi i glazirajte je dok se maslac u potpunosti ne rastopi, oko minutu. Ugasite vatru.
Ponovno zagrijte wok s povrćem pa dodajte mladu brokulu. Protresite par puta wok da se povrće odvoji od dna, iscijedite sok pola limuna i sve dobro promiješajte. Na tanjur stavite pečeni krumpir, povrće i ribu. Prelijte ih s malo rastopljenog maslaca s medvjeđim lukom. Naribajte na vrh koricu limuna, iscijedite još malo limunova soka pa poslužite.
Cijelu priču o medvjeđem luku, rezultate naših testiranja, kao i recepte s ovom proljetnicom potražite u novom, proljetnom broju magazina Dobra hrana! Ne propustite, na kioscima od 10. travnja 2025.!
Komentari
0