Posebno dobra

Riba kako je dosad vjerojatno nikad niste pripremili bit će vaš novi favorit ako volite češnjak

Riba pečena na maslacu od medvjeđeg luka divno je aromatična, no nije to jedini recept za jela s ovom proljetnicom koje su za novi broj magazina Dobra hrana pripremili Pantelija Pekić i Paško Nokaj uz pomoć Roberta Horvata...

Poznata i kao srijemuš, sremuša, divlji luk, šumski luk i slično, medvjeđi luk - samonikla biljka latinskog naziva Allium ursinum, trajnica je i moguće ju je pronaći od ožujka pa čak do sredine svibnja, pogotovo u hladnijim šumama. Kako ga sačuvati da vam potraje sve do kasne jeseni, s nama su u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 10. travnja, podijelili Pantelija Pekić i Paško Nokaj iz zagrebačkih Gastronomada, uz pomoć kolege Roberta Horvata. Nakon provjerenih recepata kako ga ukiseliti, usitniti u prah, kako od njega napraviti pesto, aromatizirano ulje, namaz i maslac te kako od medvjeđeg luka napraviti vinaigrettea, došao je red i na recepte, pa vam nakon njoka s medvjeđim lukom, donosimo i jedan riblji.

image
Tomislav Krišto/Cropix

RIBA S KRUMPIRIMA I MASLACEM OD MEDVJEĐEG LUKA
Trebat će vam:
500 g svježeg usoljenog bakalara
2 mlade brokule
3 rotkvice
20 g čimulica
100 g mlade blitve
3 mlada luka
50 g maslaca sa svježim medvjeđim lukom
200 g sitnog mladog krumpira
korica pola limuna
sok pola limuna
2 - 3 žlice maslinova ulja

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:
Dan prije namočite bakalar u vodi i ostavite ga u hladnjaku preko noći. Prije pripreme izvadite ribu i posušite je pa narežite na komade od 5 cm širine i oko 125 g. Sitne mlade krumpire operite, stavite u hladnu vodu pa kuhajte 10 minuta nakon što voda proključa. Procijedite ih i izvadite na lim za pečenje. Zdrobite ih vilicom pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 20 minuta da postanu hrskavi.

Mladi luk narežite na 4 cm dužine. Operite i posušite drugo povrće. Rotkvice razrežite na četvrtine. Mladu brokulu blanširajte četiri minute, prebacite je u ledenu kupku pa stavite sa strane. Wok zagrijte na jakoj vatri, dodajte malo maslinova ulja i ubacite sve povrće osim brokule te promiješajte. Dodajte prstohvat soli pa poklopite. Svako malo otvorite i protresite cijeli wok, dodajte nekoliko okretaja mlinca papra pa nanovo poklopite. Promiješajte dva-tri puta i pecite dok povrće ne omekša. Ugasite i maknite s vatre dok pripremate ribu.

Na drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje i ubacite ribu. Pecite je na srednje jakoj vatri sa svake strane dok se malo ne zapeče do lijepe smeđe boje i dok ne bude na pola gotova. Zatim smanjite jačinu vatre i dodajte maslac s medvjeđim lukom. Lagano drmajte tavicu da se riba odlijepi od podloge pa žlicom prelijevajte maslac po ribi i glazirajte je dok se maslac u potpunosti ne rastopi, oko minutu. Ugasite vatru.

Ponovno zagrijte wok s povrćem pa dodajte mladu brokulu. Protresite par puta wok da se povrće odvoji od dna, iscijedite sok pola limuna i sve dobro promiješajte. Na tanjur stavite pečeni krumpir, povrće i ribu. Prelijte ih s malo rastopljenog maslaca s medvjeđim lukom. Naribajte na vrh koricu limuna, iscijedite još malo limunova soka pa poslužite.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Cijelu priču o medvjeđem luku, rezultate naših testiranja, kao i recepte s ovom proljetnicom potražite u novom, proljetnom broju magazina Dobra hrana! Ne propustite, na kioscima od 10. travnja 2025.!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. srpanj 2025 13:26