Osim što ga volimo popiti uz vrući burek, i u njega umiješati žitarice i voće, jogurt može poslužiti za mnogo toga u kulinarstvu.
Jogurt je u svojem najjednostavnijem obliku zaista pun mogućnosti. Njime možete preliti rižu, gulaš, dodati ga u juhu ili varivo ili ga iskoristiti za umak za salatu, ili pak za mesnu marinadu. U svojoj knjizi o znanosti kuhanja, CookWise, Shirley O. Corriher objašnjava da kalcij u jogurtu aktivira enzime u mesu koji ga omekšavaju bez rizika od stvrdnjavanja mesa kao što to čine kiselije marinade. Zbog toga je jogurt izvrstan izbor za dugo namakanje koje poboljšava okus svega, od piletine i purećih prsa do svinjskih kotleta.
Mliječna kiselina, koja jogurtu daje prepoznatljiv i blag okus, čini ga praktičnim i za pečenje. Kada se jogurt kombinira s alkalnim sastojkom kao što je soda bikarbona, reakcija koja se događa oslobađa ugljikov dioksid, a on pomaže u nastanku kolača i drugih pekarskih proizvoda.
Ovo je najbolji ljetni umak! Za pripremu vam trebaju krastavci i jogurt, a odlično se slaže uz povrće i meso s roštilja
Savjeti za kuhanje s jogurtom
Ako jogurt dodajete u neko kuhano jelo, naš je savjet da ga dodate na samom kraju, kako se umak zbog topline kuhanja ne bi previše razvodnio. Ovaj savjet možete iskoristiti u pripremi juha ili umaka u kojima se kuha meso ili povrće. Naime, dužim izlaganjem toplini, čestice bjelančevina iz jogurta će se razići, a tekućina će postati previše razrijeđena. Kako se ovo ne bi dogodilo, jogurt dodajte na samom kraju kuhanja uz eventualno postupno zagrijavanje, a miješajte ga polako.
U kuhinjama diljem svijeta jogurt se koristi na različite načine. U nastavku donosimo nekoliko ideja, ali i nekoliko odličnih recepata u kojima možete iskoristiti jogurt.
Tri sočna biskvita s jogurtom koji uvijek i svima uspijevaju, a najbolji su s malo omiljenog ljetnog voća
Brojne mogućnosti
Glazura
Primjerice, od jogurta možete napraviti glazuru za kolače. Dvije šalice grčkog jogurta, šalica šećera u prahu i malo ekstrakta vanilije dat će glazuri jedan novi zaokret.
Umak za salatu
U zdjeli možete umutiti jogurt sa sitno nasjeckanim peršinom, origanom, mentom, sokom od limuna, češnjakom te malo soli i papra i taj umak iskoristiti kako biste začinili svoju salatu.
Ayran
Za vruće ljetne dane, od jogurta pripremite osvježavajuć turski napitak, ayran. Možete ga pripremiti s jednom šalicom jogurta, dvije šalice ledene vode i prstohvata soli. Sve stavite u blender i miksajte dok ne postane pjenasto.
Turska jaja s jogurtom toliko su dobra da ih, osim za doručak, često radimo i za brzi ručak, evo recepta
Tzatziki
Trebat će vam:
560 g grčkog jogurta
150 g većeg krastavca
4 režnja češnjaka (ili dva, ako želite napraviti blažu varijantu)
2 žlice sjeckanog kopra
2 žlice vinskog octa ili limunova soka
3 žlice maslinova ulja
sol po potrebi
malo kopra ili mente za ukrašavanje
Priprema:
Krastavce operite, naribajte, posolite, pustite da kratko odstoje pa dobro ocijedite i stavite u jogurt. Naribajte ili protisnite češnjak, sitno nasjeckajte kopar, dodajte maslinovo ulje i ocat ili limunov sok, malo soli i dobro pomiješate.
Biskvit kolač s jogurtom
Trebat će vam:
3 jaja
250 ml jogurta grčkog stila
150 ml maslinova ulja
2 žlice varenika
220 g oštrog brašna
50 g šećera
2 žličice praška za pecivo
1/3 žličice soli
2 žličice ružmarina, fino smrvljenog u mužaru ili mlincu za kavu
šaka grožđica ili nasjeckanih suhih smokava
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije posude i u svaku dodajte pola količine šećera. Bjelanjke tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg, a zatim žumanjke dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta. Polako sjedinite obje smjese te miješajući dodajte jogurt, maslinovo ulje i varenik, a zatim redom suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sol, ružmarin i grožđice. Izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm i pecite 30 - 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 170 °C dok se biskvit ne počne odvajati od rubova kalupa. Ohlađeni biskvit poslužite narezan uz kuglicu sladoleda od vanilije prelivenu žličicom varenika.
Ravioli u umaku od jogurta
Trebat će vam:
500 g svježih raviola
60 g maslaca
30 g pinjola
¼ žličice dimljene paprike
sol i papar
sok od pola malog limuna
250 g grčkog jogurta
1 režanj češnjaka
½ žličice soli
svježe mljeveni crni papar
15 listova mente
1 žlica maslinovog ulja
1-2 žlice vode
Priprema:
Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Dodajte raviole i kuhajte prema uputama na pakiranju, dok ne budu al dente. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom pa ponovno ocijedite. Za preljev stavite jogurt, češnjak i sol u malu zdjelu i začinite s malo svježe mljevenog crnog papra. Promiješajte da se sjedini. Dodajte usitnjenu mentu, maslinovo ulje i promiješajte. Dodajte 1-2 žlice vode da razrijedite preljev – tražite gustoću kreme za izlijevanje, a količina vode koju ćete dodati ovisi o gustoći jogurta. Manji lonac stavite na srednje jaku vatru, dodajte maslac i kada se počne topiti dodajte pinjole. Rastopite maslac dok ne počne smeđiti. Pinjoli će također postati zlatni kako maslac porumeni. Odmah izvadite i ulijte smeđi maslac i pinjole u zdjelu otpornu na toplinu kako biste spriječili daljnje kuhanje. Ohlađene raviole pomiješajte s preljevom od jogurta i začinite s malo soli i papra. Za posluživanje žlicom dodajte smeđi maslac i pinjole, pospite dimljenu papriku, nekoliko listića mente i malo soka od limuna. Poslužite odmah.
Curry s jogurtom
Trebat će vam:
400 g pilećih prsa
1 žličica kurkume
1 žličica šafrana
1 žličica čili papričice
1 žličica slatke crvene paprike
papar i sol
1 žličica ribanog đumbira
1 žličica curry mješavine
250 ml jogurta
1 ljubičasti luk
malo vlasca
Priprema:
Piletinu izrežite na komadiće srednje veličine. Dodajte im kurkumu, čili papričicu, sol, papar, slatku crvenu papriku, mljeveni đumbir, curry i 250 ml tekućeg jogurta (možete dodati i nekoliko žlica kokosovog mlijeka). Pustite neka meso odstoji u marinadi 30 minuta na sobnoj temperaturi. Na malo maslinova ulja popržite sitno sjeckani luk i dodajte mu marinirano meso. Pecite dok meso ne omekša, a po potrebi dodajte malo pilećeg temeljca ili vode. Poslužite s kuhanom rižom.
Piletina u marinadi od jogurta i senfa
Trebat će vam:
pileći filet, batak ili zabatak
1 šalica običnog ili grčkog jogurta
2 žlice senfa (dijon ili obični)
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 žlica svježe sjeckanog kopra (ili druge omiljene začinske biljke)
1 žličica limunove korice
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjelu stavite jogurt, senf, maslinovo ulje, češnjak, kopar, limunovu koricu, sol i papar. Dobro promiješajte.
Pileće filete stavite u veliku vrećicu sa zatvaračem ili plitku posudu. Prelijte marinadom. Marinirajte najmanje 1 sat, a po mogućnosti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
Izvadite piletinu iz marinade, ocijediti višak marinade i pecite, pržite ili roštiljajte prema želji. Ovako mariniranu piletinu poslužite uz kriške domaćeg nešpricanog limuna i, primjerice, mladim krumpirom pripremljenim na maslacu sa začinskim biljem.
Biskvit s jogurtom i voćem
Trebat će vam:
2 jaja
6 žlica grčkog jogurta
6 žlica ulja
100 g šećera
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica vanilija ekstrakta
korica jednog limuna i sok pola limuna
prstohvat soli
maslac za premazivanje kalupa
voće po želji: trešnje, jagode, marelice, nektarine
dodatno: džem od marelice i malo vode ili limunova soka, sjeckane pistacije
Priprema:
U posudi najprije umutite jaja. Dodajte ulje, sol, vaniliju, koricu i sok pola limuna i jogurt pa sve dobro povežite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i pomiješajte špatulom. Po posudi za pečenje koju ste prethodno premazali maslacem rasporedite veći dio voća, a ostatak umiješajte u smjesu. Smjesom prelijte voće i pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Kada je kolač gotov, preokrenite ga, premažite džemom koji ste pomiješali s dvije žlice vruće vode ili limunova soka i pospite pistacijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....