Početak je rujna, što znači da smo već prilično spremni ljetnu odjeću spremiti na dno ormara, izvući duge, meke veste i konačno ozbiljno upaliti pećnicu. Prvo nam napamet pada priprema kakve dobre, mirisne štrudle, i to sa sočnim šljivama, koje su u ovo doba godine najslađe. Srećom, znamo prave ljude pa smo ovih dana došli do recepta za jednu baš takvu, slasnu i moćnu štrudlu s domaćim vučenim tijestom. Otkrila nam ga je Sandra Rončević, autorica kuharice ‘Mrvu ovog, zero onog‘ i bloga O slanom i slatkom, koja upravo ovog rujna kreće s radionicama u svom Gourmet Punkt prostoru u zagrebačkoj Gajevoj ulici.
Radionicom štrudli i štrukli Sandra i službeno otvara svoj studio, na kojem je vrijedno radila posljednjih mjeseci i, iako je tamo već odradila nekoliko projekata, ovo je prvi na kojem će glavnu ulogu imati upravo ona i polaznici koji od nje žele učiti.
Na radionici će se mijesiti dva tijesta, razvlačiti, nadijevati i zajednički pripremati zapečeni štrukli i starinski štrudl od šljiva po receptu Sandrine bake. Osim toga, tijekom radionice posjetitelji će moći uživati u zalogajima koje će Sandra pripremiti unaprijed, popiti čašu ili dvije pića, a zatim i degustirati štrukle i štrudle koje će pripremiti. Sve ono što naprave polaznici, odnijeti mogu kući.
Kako je najavila Sandra, s polaznicima će podijeliti i dobre savjete o vučenom tijestu, tehnikama miješenja i razvlačenja, razvoju glutena i brašnima. Radionica traje tri do četiri sata, a cijena je 80 eura. Više informacije možete potražiti ovdje. I najbolje od svega, recept za štrudlu od šljiva po receptu Sandrine bake ostavljamo u nastavku.
BAKINA ŠTRUDLA OD ŠLJIVA
Sastojci za 4 savijače
Za tijesto:
500 g glatkog pšeničnog brašna tip 550 ili pšeničnog brašna tip 00
250 g mlake vode
50 ml ulja
5 g soli
Za nadjev:
1-1,5 kg plavih šljiva bistrica
par žlica šećera
2 vanilin šećera
par žličica cimeta
I dodatno:
zerica otopljenog maslaca
Priprema:
U zdjelu za miješenje stavite brašno i sol, dobro izmiješajte pa dodajte mlaku vodu i ulje te zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili uz pomoć električnog miksera.Kako god ga mijesili, radite to najmanje 10 minuta što će pomoći bržem razvoju glutena. Umiješeno tijesto lagano nauljite po površini, stavite na plitki tanjur i prekrijte prozirnom folijom tako da nigdje ne ulazi zrak. Pustite da tijesto odmara na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Dok tijesto odmara, očistite šljive od koštica. Ako su šljive manje, samo ih prepolovite, dok one veće narežite na četvrtine.
Stol na kojem ćete razvlačiti tijesto prekrijte čistim stolnjakom koji lagano pobrašnite. Odmoreno tijesto položite na stolnjak posipan oštrim brašnom, lagano pobrašnite i samo tijesto i razvaljajte valjkom za tijesto na debljinu od pola centimetra. Površinu tijesta nauljite, ostavite da tako odstoji jedno 10 minuta, potom ga pažljivo razvucite rukama, ali ne pretanko, da može nositi teški nadjev od šljiva.
Razvučeno tijesto i s jedne i s druge strane po dužini nadjenite očišćenim šljivama te pospite vanilin šećerom i cimetom. Sve lagano pokapajte rastopljenim maslacem (ili uljem) pa uz pomoć stolnjaka i jednu i drugu stranu urolajte u rolu. Oštrim nožem prerežite po sredini i razdvojite role, a potom svaku rolu prerežite na dva jednaka dijela pa složite u pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Od ove količine sastojaka dobit ćete četiri savijače za pleh dimenzija 35 x 25 cm, a može i nešto veći.
Složene savijače lagano pokapajte rastopljenim maslacem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 45 minuta, odnosno dok savijače ne poprime lijepu zlatnu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....