IZ ZEMLJE U LONAC

Korjenasto povrće nije samo za juhu!Od celera napravite slasni složenac, a od mrkve sočnu tortu

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Korjenasto povrće najčešće koristimo kao bazu za brojna jela, ono vrlo lako možete postati zvijezda stola

Zimsko povrće različitih oblika, boja i okusa te korjenasto povrće koje raste skriveno u zemlji odličan su dodatak našoj prehrani početkom godine. Osim što je izdašno, doista financijski prihvatljivo i hranjivo, pogotovo u vrijeme kada svi žude za detoksikacijom organizma nakon blagdanskih gozbi, povrće poput mrkve, celera, korabe, pastrnjaka, daikona, rotkve ili peršina možete iskoristiti za pripremu jednostavnih, a veoma ukusnih slanih i slatkih jela.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Hrskava i puna okusa te bogata beta-karotenom i vlaknima, mrkva je namirnica od koje možete pripremiti finu krem juhu, varivo, salatu, čips ili slasnu tortu. Možete je kuhati na pari, peći, pasirati, kiseliti i koristiti u slanim i slatkim jelima. Mladu svježu mrkvu nije potrebno niti guliti jer je njezina koža tanka i nježna. Dovoljno ju je samo oprati ispod mlaza vode kako biste uklonili ostatke zemlje. Naribana uz dodatak malo soli i jabučnog octa fina je i ukusna salata.

SOČNA TORTA OD MRKVE S KREMOM OD SIRA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Za razliku od izdužene mrkve, celer ima nepravilan i kvrgav plod koji raste u zemlji dok je zeleno lišće na površini. Korijen se obavezno guli kako bi se otkrila glatka bijela unutrašnjost koja se može jesti sirova ili termički obrađena. Jedina mu je mana da duljim stajanjem oguljeni korijen celera može promijeniti boju i malo potamnjeti. Upotrijebite ga odmah ili ga uronite u hladnu vodu s limunom ako ga planirate koristiti malo kasnije. Celer je jako zahvalna namirnica za pečenje i tako omekšalog možete ga pretvoriti u pire ili koristiti za pripremu fine hranjive juhe. Suh i neoguljen, celer u hladnjaku može stajati i do dva tjedna. Važno je izbjeći njegovo sušenje jer tada postaje šupljikav i nije preporučljiv za upotrebu. Celer možete i zamrznuti, ali ga prethodno očistite i narežite na manje dijelove, no nemojte ga držati u hladnjaku dulje od tri mjeseca.

ZAPEČENI CELER

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Hranjivo je povrće i glatki i izduženi daikon, zimska rotkvica koja je najčešće bijele boje i ima slatkast, ali i pomalo oštar okus. Sama namirnica je hrskava i bogata tekućinom. Daikon, kao i ostalo korjenasto povrće, možete poslužiti u sirovom obliku ili kuhan. Njegova je kožica jestiva, stoga je nije potrebno guliti, samo dobro oprati prije korištenja. Daikon se može narezati za salatu, u obliku kockica za varivo, ali i u obliku rezanaca za kiseljenje. Njegovo je lišće paprenog okusa, a možete ga dodati sirov u salate ili umiješati u juhe i variva.

POLPETE OD DAIKONA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Za razliku od daikona koji je kao duguljasta rotkvica, pastrnjak je korjenasto povrće koje izgledom podsjeća na korijen peršina. Ima tanku žutu koru koja se obavezno uklanja prije kuhanja. Njegov poseban okus obilježava slatkoća slična mrkvi, ali s dodatnom zemljastom i orašastom aromom. Pastrnjak se većinom jede termički obrađen, odnosno kuhan ili pečen, ali i pržen kao fina alternativa pomfritu ili čipsu od krumpira. Imajte na umu da narezani pastrnjak oksidira kada je predugo izložen zraku. Ako ga ne planirate koristiti odmah nakon guljenja, stavite ga u hladnu vodu u koju ste dodali koju kap limuna. Pastrnjak možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna pod uvjetom da ste ga kupili svježe ubran. Zamotajte ga u papirnatu, a zatim u plastičnu vrećicu i spremite u ladicu hladnjaka.

PITA OD PASTRNJAKA S LISNATIM TIJESTOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Još jedna zanimljiva zimska namirnica koju ne smijete zaboraviti jest koraba. Ona može biti i korjenasto povrće, ali i rasti iznad zemlje. Okrugla i s lišćem na vrhu, korabica može biti bijela, zelena ili blago ljubičasta. Ima vrlo blag i pomalo slatkast okus, no njezina tanka kora je dosta gorka pa ju je stoga poželjno oguliti. Osim što je volimo jesti kuhanu ili ribanu, korabicu je zbog neutralnog okusa moguće pripremiti i u slatkoj varijanti. Treba je samo kratko blanširati, izdubiti i napuniti nasjeckanom jabukom ili kruškom.

SLATKA KORABA PUNJENA JABUKOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Povrće koje privlači pažnju je i repa, koju karakterizira sočno bijelo meso specifičnog ljutkastog okusa. Ova namirnica najčešće se poslužuje u sirovom obliku uz umak ili tanko narezana i začinjena sa samo malo soli i papra. Inspirirajte se ovim editorijalom, odaberite svog favorita i bacite se na kuhanje zimskog povrća!

REPA I GRAH NA SALATU

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:08