
Ovo mi nije prvi pesto od lišća mrkve, ali je najbolji koji sam napravila. Možda zato što sam u njemu kombinirala sve ono što sam trebala potrošiti, pa je jelo na kraju dobilo i neku višu svrhu, a možda zato što ova kombinacija sastojaka toliko dobro funkcionira da pesto jednostavno nije mogao ispasti loše. Ovo je, dakle, jedan od onih dodataka koji vam možda ne bi pao napamet, jer lišće mrkve obično samo odrežete i bacite u smeće pa vas onda dan ili dva tužno gleda iz vrećice za biootpad i smeta vam jer ga je puno i zauzima previše mjesta. E pa, idući put kad na tržnici kupite lijepi pušlek mrkve sa zelenjem, odmah ga odrežite, operite pa ubacite u blender, dodajte bučine sjemenke i još koji dodatak i pretvorite sve zajedno u kremasti umak koji zatim možete koristiti u sendvičima ili s tjesteninom, dakle, na klasičan način, ali ga umiješati možete i s kuhanim krumpirom pa sve zajedno kao dobar, aromatičan prilog poslužiti uz ribu ili komad mesa. Ili uz zdjelu zelene salate s bučinim uljem, još bolje!
P. S. Ovaj pesto isprobala sam i s tjesteninom. Ubacila sam ga u još vruću tjesteninu s malo vode od kuhanja, dodala tunu iz konzerve i napravila jako jednostavan, a baš dobar ručak. Topla preporuka.
KRUMPIR S PESTOM OD LIŠĆA MRKVE
Trebat će vam:
1 šaka lišća mrkve (od jedne vezice mrkve)
1 šaka bučinih sjemenki
sok pola limuna
20 g sira pecorino romano ili nekog drugog tvrdog aromatičnog sira
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar
krumpir
Priprema:
U bledner ubacite lišće mrkve koje ste najprije oprali. Dodajte šaku bučinih sjemenki, režanj češnjaka, sir, sok pola limuna i zalijte maslinovim uljem tako da od svega možete dobiti gust pesto. Blendajte dok ne dobijete željenu konzistenciju. Dodatno začinite po želji. Krumpir skuhajte, a kad omekša, ocijedite ga, dodajte žlicu pesta i dvije žlice maslinova ulja. Sve dobro pomiješajte i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....