Ima nešto posebno u onom trenutku kad vas sunce fino ugrije, a vi u ruci držite čašu hladne, kremaste pina colade. Kokos, ananas, malo ruma i odjednom imate osjećaj da ste na plaži.
E pa, ovog ljeta idemo korak dalje: pina colada seli iz čaše! Da, radimo domaći sladoled koji miriše na tropske otoke, a jede se žlicom (ili direktno iz posude, nećemo osuđivati).
Za ovaj ledeni užitak trebat će vam samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja. Rezultat? Hladna, pjenasta krema koja kombinira slatkoću ananasa, zavodljivost kokosa i onaj mali, nestašni “kick” ruma, a naravno, možete ga izostaviti ako planirate ponuditi djeci.
Inače, Pina colada dolazi iz Portorika, a njen je nastanak mješavina legendi i provjerenih činjenica. Prema jednoj priči, početkom 19. stoljeća portorikanski pirat Roberto Cofresí svojoj je posadi posluživao napitak od ruma, soka ananasa i kokosovog mlijeka kako bi im podigao moral, no povjesničari taj dio smatraju više mitom nego istinom.
Moderni koktel kakav poznajemo nastao je 1954. godine u hotelu Caribe Hilton u San Juanu. Tadašnji barmen Ramón “Monchito” Marrero gotovo tri mjeseca eksperimentirao je s okusima dok nije osmislio savršenu kombinaciju bijelog ruma, svježeg soka ananasa i kreme od kokosa. Upravo je ta krema od kokosa, Coco López, razvijena iste godine od strane Ramóna Lópeza Irizarryja, bila ključna za prepoznatljivu kremastu teksturu pina colade.
U desetljećima koja su uslijedila, pina colada postala je sinonim za tropski odmor i egzotiku, a 1978. godine službeno je proglašena nacionalnim pićem Portorika.
Pina colada sladoled
Trebat će vam:
250 ml punomasnog kokosovog mlijeka
200 g ananasa (izrežite ga na kockice)
100 ml slatkog vrhnja za šlag
3-4 žlice šećera ili meda (po ukusu)
30 ml bijelog ruma (opcija za odrasle verzije)
sok pola limete (za onaj mali “šus” svježine)
Priprema:
Ananas narežite na komadiće. Ako koristite smrznuti, pustite ga da malo omekša, blender će vam biti zahvalan. U blender ubacite ananas, kokosovo mlijeko, šećer ili med, sok limete i rum. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. U posebnoj posudi istucite vrhnje u mekani šlag, pa ga nježno umiješajte u smjesu od ananasa i kokosa. To će sladoledu dati laganu, pjenastu teksturu. Smjesu prelijte u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na 3-4 sata. Ako želite još kremastiji rezultat, promiješajte sladoled vilicom svakih sat vremena kako biste razbili kristaliće leda. Izvadite iz zamrzivača 10 minuta prije posluživanja kako bi se malo opustio, pa zagrabite velikodušne kugle. Ukrasite svježim ananasom, listićem mente ili ako ste raspoloženi za potpuni tropski doživljaj, mini kišobrančićem.
Mali trik:
Ako nemate vremena za zamrzavanje, ovu smjesu možete pretvoriti u pina colada smoothie, samo dodajte nekoliko kockica leda i odmah poslužite u visokim čašama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....