ŠTO S LUBENICOM?

Lubenica na ovih 5 načina rashlađuje bolje od klime, imamo sjajne ideje za slatka i slana jela

 Berislava Picek/Cropix/Marko Miscevic/Cropix
Donosimo tri recepata za slatke zalogaje s lubenicom, ali i nekoliko dobrih ideja za slana jela

Nakon što smo pomoću jednostavnog trika naučili kako odabrati najslađu lubenicu, bacili smo se na eksperimentiranje pa smutili tri slatka jela i ultimativna ljetna osvježenja. Osim jednostavnog sladoleda, koji je naš apsolutni favorit, tu je još i panna cotta kakvu do sada zasigurno niste probali, a ovog ljeta volimo se vratiti i sorbetu sa svježom mentom.

SLADOLED OD LUBENICE I ROSEA

image
Marko Miščević/Cropix/

No, osim što je obožavamo u slasticama, lubenica je sjajan dodatak i slanim jelima. Kombinirati je tako možete s feta sirom u salatama, a dobro će se snaći i u kombinaciji s krastavcima ili slanutkom. Salatu s lubenicom zatim možete poslužiti uz grilane morske plodove ili piletinu. Osim uz fetu, dobro se slaže i s plavim sirevima te mozzarellom, a od povrća, upariti je možete i s paprikama, čilijem i tikvicama. Tražite li ljetno osvježenje u formi juhe, dobra ideja uvijek će biti gazpacho od lubenice.

KAKO NAPRAVITI GAZPACHO

image
Privatna Arhiva/

Lubenica je dobar par i rajčici te svježem luku i upravo će ta kombinacija biti odlična ideja za ljetnu salsu koju zatim možete poslužiti uz grickalice, tortilje ili kao dio bruschetta. Lubenica voli i začinsko bilje pa joj tako, osim mente možete dodati i bosiljak te timijan.

Salata od lubenice i gorgonzole

Narežite lubenicu na manje kockice, dodajte joj listiće mente, nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove te gorgonzolu. Na kraju začinite s malo cvijeta soli.

image
Berislava Picek/Cropix

PANNA COTTA S LUBENICOM

image
Marko Miščević/Cropix/

SORBETO S LUBENICOM I MENTOM

image
Marko Miščević/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:32