DOBRI SAVJETI

Mala škola krumpirovog tijesta: Pripazite na sortu i tehniku pa napravite njoke, kruh ili tačkrle

 Biljana Blivajs/Cropix/
Na što valja pripaziti kod pripreme krumpirovog tijesta i nekoliko stvarno dobrih recepata

Kod krumpirova tijesta se zna - ako se radi, uvijek se jedan dio upotrijebi za njoke, luleke ili šufnudle, a drugi se čuva za knedle. Zahvalna je ovo vrsta tijesta jer funkcionira i u slanim i u slatkim varijantama, a ne postoji onaj kojemu nije fino. Ipak, za pripremu dobrog krumpirovog tijesta važno je znati nekoliko stvari.

Najvažniji je krumpir, koji treba biti brašnast, s više škroba, i po mogućnosti stariji jer nema visok udio vode. Sigurni smo da vam upravo takav sad stoji u smočnici ili na tavanu. Dakle, uvijek birajte krumpir s hrapavom korom. Kod samog kuhanja krumpira najjednostavnije je da ga kuhate u kori, a kada omekša, ogulite ga, pustite da se malo ohladi i tada počnite s procesom izrade.

image
Dmitrii Ivanov/Getty Images/istockphoto

Idealno, krumpir trebate protisnuti kroz prešu ili, ako je nemate, naribati ga na ribež. Najelegantnije ćete napraviti krumpirovo tijesto ako prvo od krumpira pripremite pire krumpir, a potom ga pretvorite u tijesto. Kod pripreme tijesta posebno je važno pripaziti na tehniku kako ga ne biste previše razradili, a samim time dobili pretvrde i prežilave njoke. Jednostavno ih zamijesite laganim pokretima dok tijesto ne upije pripremljenu količinu brašna. Trebali biste dobiti lagano i prozračno, ali nikako ne i tvrdo tijesto.

Kad je gotovo, krumpirovo tijesto možete koristiti za izradu njoka, punjenih krumpirovih raviola, kruha ili kroketa i drugih slanih oblizeka. Kad je riječ o slatkom, tu su uvijek punjene knedle, ali ako upravo njih uvijek radite, ovaj put isprobajte tačkrle.

U nastavku donosimo nekoliko recepata za jela s krumpirovim tijestom te osnovni receppt za njoke.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Recept za krumpirovo tijesto:

1 kg krumpira
sol
500 g brašna
2 jaja

Krumpir u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnite kroz pasirku ili prešu, a možete ga naribati i na ribež u posudu. Dodajte brašno i prstohvat soli. Dodajte i dva razmućena jaja. Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka i nježna. Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu, ni za podlogu.

ŠUFNUDLE S GLJIVAMA I PORILUKOM

image
Biljana Blivajs/Cropix/

NJOKI OD CIKLE

image
Biljana Blivajs/cropix/


KRUMPIROV KRUH

image
Kuvona/Getty Images/istockphoto

KROKETI S JEDNOSTAVNIM UMAKOM

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

TAČKRLE

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


KNEDLE

image
Berislava Picek/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:37