
Emin Teskeredžić, Zagrepčanin iz Radićeve ulice, gdje je rođen prije 78 godina, najveći je stručnjak za ribnjačarstvo u Hrvatskoj. Posjetili smo ga nedavno u Kninu za temu u novom broju magazina Dobra hrana, koju možete pročitati i ovdje, u ribnjaku podno samog izvora Krke i slapa Krčić, koji drži u koncesiji od 1996. godine. Ribnjak Krčić je jedan od 17 pastrvskih ribnjaka u Hrvatskoj, a godišnje se iz njega proda oko 40 tona ribe.
Nakon što smo se uvjerili da iz Krčića dolaze najljepši i najkvalitetniji primjerci svoje vrste - čvrste, blistave i jedre pastrve, posjetili smo restoran u blizini gdje su nam pripremili četiri jela od ove vrste ribe. Nakon juhe od pastrve s ječmom i celerom, red je došao na riblji rižoto.
Na kninskoj Tvrđavi, simboličnom mjestu novije hrvatske povijesti, istoimeni je restoran s fantastičnim pogledom na grad, okolicu i Dinaru u pozadini. Tvrđavu vodi Josip Zore, a u ponudi imaju i pastrvu s Krčića.
Rižoto od crne divlje riže s dimljenom pastrvom
Trebat će vam:
- 300 g fileta dimljene pastrve
- 200 g crne divlje riže
- 1 srednji luk
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 800 ml ribljeg temeljca
- sol, papar
- 100 ml umaka od dimljene pastrve
Priprema:
Aromatično jelo pripremljeno od dimljene pastrve i crne divlje riže. Pastrva se prethodno soli i dimi, zatim pažljivo čisti od kostiju. Divlja riža se kuha do pola. U posebnoj posudi pirja se sitno sjeckan luk na maslinovom ulju, dodaje se dimljena pastrva, češnjak, papar i sol, te se sve podlije ribljim temeljcem. Nakon kratkog ukuhavanja, dodaje se riža i jelo se dovršava na laganoj vatri dok riža ne postane mekana, a okusi se povežu. Poslužuje se uz nježan umak od dimljene pastrve koji dodatno naglašava dimljenu notu i bogatstvo okusa.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Komentari
0