5 DOBRIH RECEPATA

Najjednostavnija kremasta pašta, malo drugačije buhtle, gužvara i druga jela za najveće ljubitelje sira

Možda sir volite fino zapečen ili ga birate rastopljenog preko tjestenine, možda vam je omiljen kao glavni sastojak guste, mirisne juhe – jedno je sigurno: svakom jelu unosi dozu posebnog užitka

Ako postoji hrana koja izaziva ovisnost bez grižnje savjesti – to je sir. Volimo ga i kremastog i tvrdog, a posebno mirisnog, uostalom sir ima tu posebnu čaroliju koja oplemeni svaki obrok. Možda je to zbog načina na koji se razvlači preko pizze pa čeznemo za njim čak i kad nas ne zapuhnu fini mirisi ili jednostavno činjenica da postoji u stotinama varijacija – i uvijek nas iznova iznenadi. Ljubitelji sira znaju da se ne jede samo radi okusa, nego i radi osjećaja – to je hrana koja nas grli iznutra i riješi bar na trenutak sve probleme. Zato u nastavku donosim pet recepata koji slave sir u njegovom najboljem izdanju – svaki malo drugačiji, ali svi jednako neodoljivi.

CACIO E PEPE

Pecorino, svježi papar i tjestenina je sve što vam je potrebno za izradu tjestenine Cacio e Pepe. Proslavili su je stari Rimljani, a mi bismo ju svakako mogli češće pripremati.

Sirevi, baš kao i Italija, imaju bogatu povijest. Tako i Pecorino, sir koji se koristi za izradu tjestenine Cacio e Pepe. Cacio je inače naziv za Pecorino na romanskom dijalektu, a radi se o ovčjem siru koji se stoljećima izrađuje na mediteranskoj obali, u Sjevernoj Africi i Maloj Aziji. Postoje dokazi da se Pecorino konzumirao čak 3 000 godina prije Krista. Umjetnost proizvodnje ovog sira potječe još iz vremena starih Grka, a Rimljani su ga popularizirali u potpunosti. Izvorni recept uključuje špagete broj 5 (sustav numeriranja tjestenine koji označava debljinu tjestenine), svježe mljeveni crni papar i Pecorino Romano DOP, koji se radi od ovaca koje pasu na području regija Sardegna, Lazio i dijela Toskane.

image
Francesco Vignali/Getty Images

Trebat će vam:

540 g linguina
400 g pecorino sira, tvrdog
1 žlica papra u zrnu

Priprema:

Papar kratko tostirajte na suhoj tavi i laganoj vatri kako bi pustio aromu. Ne smije izgorjeti! Zdrobite tostirani papar ručno u mužaru. Stavite kuhati linguine u obilnoj količini slane vode. Pecorino naribajte i stavite u jednu zdjelicu, podlijte ga sa 100 ml kipuće vode i dobro miješajte dok se ne pretvori u kremu. U tavu stavite papar i podlijte ga škrobnom vodom u kojoj kuhate tjesteninu. Kad su linguine kuhane, stavite ih u tavu s paprom, dobro sotirajte dok se sva voda ne reducira. Maknite s vatre i umiješajte kremasti pecorino te dobro promiješajte. Ako je pregusto, dodajte još malo škrobne vode i servirajte.

ARAPSKE BUHTLE SA SIROM

Buhtle su poslastica koja je obilježila mnoga djetinjstva. Najčešće smo je jeli s domaćim pekmezom, bilo od šljiva ili od marelica, no prijale su i prazne tek posipane štaub-šećerom. Obavezno bismo, vjerojatno se sjećate, jedva dočekali da izađu iz pećnice pa bismo ih još onako vruće oprezno grickali da vrućim pekmezom ne ofurimo usne i jezik. No, ni te male dječje nespretnosti i ozljede uslijed kojih bismo još i "ukrasili" majicu ili vestu koju smo imali na sebi, nisu nas spriječili da odmah posegnemo za drugom. Baš zato buhtle kod mnogih prizivaju lijepe uspomene. No, nisu buhtle samo naslijeđe naše domaće kuhinje, pripremaju se i u drugim zemljama pa zašto ovaj put ne bi pripremili arapske buhtle - i da, sir je glavni igrač u ovoj priči.

image
/Youtube

Trebat će vam:
3 jaja za tijesto
2 jaja za sir
150 g šećera za tijesto
30 g šećera za sir
prstohvat soli
100 ml ulja (biljnog)
70 ml mlijeka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
500 g svježeg sira
1 žlica škrobnog brašna
šećer u prahu, za posipanje po želji

Priprema:
Pećnicu stavite grijati na 200 °C. U dublju zdjelu dodajte 3 jaja, sol i šećer i dobro umiješajte. Potom dodajte ulje i mlijeko pa ponovno sve dobro umiješajte. Na kraju malo po malo umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo sve dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Dno lima za pečenje namastite i pobrašnite pa u njega izlijte smjesu i ravnomjerno je rasporedite. U čistu zdjelu stavite svježi sir, preostalo jaja, šećer i škrobno brašno pa sve dobro izradite električnim mikserom dok ne dobijete lijepu kremu od sira bez grudica. Prebacite je u dresirnu vrećicu. Smjesu u limu za pečenje nježno zarežite nožem tako da dobijete oblik buhtli (pravokutnici ili kocke), pa na svaki od njih dresirnom vrećicom dodajte kremu od sira da prati linije koje ste zarezali nožem. Pazite da vam desirna vrećica ima širi otvor. Kad sve ispunite stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 30-35 minuta ili kad buhtle poprime lijepu zlatnu boju. Pečene buhtle po želji posipajte šećerom u prahu.

GUŽVARA SA SIROM

Kada bismo morali odabrati jedno jelo koje ćemo jednom tjedno kuhati do kraja života bila bi to - gužvara. Vjerojatno ne postoji jednostavniji, a slasniji ručak koji se priprema u 10-ak minuta i koji je idealan za užurbane dane usred tjedna. Sve što vam treba je pakiranje kora za savijače, maslac, svježi sir, kiselo vrhnje i jaja, od začina sol, a ako želite, siru uvijek možete dodati i sitno sjeckani špinat ili blitvu, kockice slanine, parmezan ili neki drugi dodatak po želji. Od sastojaka jednostavnija je samo priprema. Od kora za savijače potrebno je napraviti podlogu, a zatim ostatak usitniti i pomiješati s nadjevom, prebaciti sve u posudu za pečenje i na 30 do 45 minuta naoružati se strpljenjem. Za to vrijeme možete postaviti stol, pripremiti čašu jogurta pa gužvaru poslužiti još vruću. Iako je recept više nego jednostavan i upravo je u tome njegova čar, u nastavku ipak ostavljamo omjere i postupak pripreme za sve one kojima je ovo prvi susret s gužvarom.

image
/Berislava Picek/cropix

Trebat će vam:
6-8 listova tankih kora s jajima
1 žlica maslaca
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
300 g svježeg sira
100 g parmezana (po želji)
malo maslinova ulja
sol i papar

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu ili limeni kalup premažite maslacem pa obložite s dva sloja kora. U slučaju da koristite manje pojedinačne kalupe, kore narežite na komade prikladne veličine. Svježi sir posolite, dodajte jaja, kiselo vrhnje, naribani parmezan ako ga koristite i malo maslinova ulja. Tri, četiri kore natrgajte rukama na sitne komade i dodajte u smjesu. Zamiješajte dok ne dobijete gust nadjev. Njime napunite kalup i odozgo poklopite s još dva sloja kora. Premažite kiselim vrhnjem. Pecite dok ne bude rumeno i hrskavo, ovisno o veličini kalupa, 30-45 minuta. Servirajte toplo.

KREM JUHA OD SIRA

Ima nešto tako neodoljivo u tanjuru guste, tople juhe – pogotovo kada se u cijelu priču uplete i sir. Ova “pojačana” verzija klasične juhe od krumpira puna je okusa i tekstura: kremasta baza od povrća, aromatični sir koji se topi točno kako treba, kiselkasti mileram, svježi mladi luk i obavezna kruna – hrskava slanina. Ovo je jelo zbog kojeg se rado vraćamo po još jedan tanjur, čak i kad smo “siti”.

image
Iko636/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:
500 g oguljenog krumpira narezanog na kockice
100 g poriluka
150 g sira Ribanca
300 ml mlijeka
2 režnja češnjaka češnjaka
1 žličica curryja u prahu
180 g milerama
4-6 trakica slanine
2-3 komada mladog luka
prstohvat timijana
prstohvat soli
3 žlice maslinova ulja
malo vode

Priprema:
Očistite i operite poriluk, ogulite krumpir pa i njega operite. Poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na sitnije kockice, zatim ga još jednom isperite u hladnoj vodi. U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte zdrobljeni češnjak, prstohvat timijana i poriluk pa na laganoj vatri pirjajte 3–4 minute, dok ne omekša. Umiješajte curry u prahu i pirjajte još minutu, zatim dodajte krumpir, zalijte vodom tako da prekrije povrće, posolite, poklopite i kuhajte oko 30 minuta. Dok se juha kuha, ispržite trakice slanine dok ne postanu skroz hrskave – u pećnici ili na suhoj tavi, kako vam je draže. U međuvremenu naribajte sir Ribanac na sitno. Kad je krumpir skuhan, usitnite ga štapnim mikserom izravno u loncu, dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte. Ako vam je juha pregusta, slobodno dodajte još malo vode. Ugasite vatru pa umiješajte naribani sir i miješajte dok se potpuno ne otopi i ne sjedini s juhom. Poslužite u dubokim tanjurima uz žlicu milerama, pospite sitno narezanim mladim lukom i komadićima pečene slanine. Po želji dodajte i malo grubo mljevenog papra.

RAVIOLI SA SKUTOM NA SMEĐEM MASLACU, PAŠKIM SIROM I KADULJOM SA ŠPAROGAMA

U novom, proljetnom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodaji na kioscima i u trgovinama od 10. travnja, donosimo vam brojne teme, reportaže i recepte ilustrirane prekrasnim fotografijama naših fotografa agencije Cropix. Među njima je i reportaža iz berbe šparoga s otoka Paga na koju nas je poveo neumorni berač Tvrtko iz Novalje. Njegov "ulov" smo i skuhali, pa vam donosimo i nekoliko zaista ukusnih recepata, među kojima su i ravioli sa skutom na smeđem maslacu, paškim sirom i kaduljom sa šparogama koji vam donosimo u nastavku. Sve ostale, kao i priču o našoj paškoj avanturi čitajte u našem novom kolekcionarskom izdanju.

image
/Vedran Peteh/cropix

Za tijesto za raviole:
200 g semolina brašna
300 g 00 brašna
8 žumanjaka
4 jaja
1 žličica soli
Umijesite tijesto, ostavite da odmori bar sat vremena, razvaljajte ili provucite na mašini za tijesto na najtanje.

Za nadjev od skute:
300 g ovčje skute
1 jaje
50-100 ml slatkog vrhnja ovisno o čvrstoći skute
sol i papar po okusu

Priprema:
Prvo pripremite temeljac od drvenastog dijela šparoga. U tom temeljcu kratko blanširajte očišćene šparoge, a zatim ga upotrijebite za kuhanje raviola. Oblikujte raviole s nadjevom po željenoj veličini i kuhajte ih u tavi u jednom sloju - ne kao klasičnu tjesteninu - kako bi se ravnomjerno skuhale. Nakon toga, ispraznite tavu i u njoj lagano popržite tanko narezani koromač sa šparogama i listićima kadulje. Kada povrće omekša, vratite skuhane raviole u tavu i podlijte ih pripremljenim temeljcem, dopuštajući da se umak lagano reducira. Na kraju, umiješajte naribani paški sir koji će se otopiti i dodatno začinite nasjeckanim crvenim paprom. Prebacite jelo na tanjur i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
14. srpanj 2025 16:58