NEW YORK STYLE

Napravili smo popularni kremasti cheesecake zbog kojeg se putuje u New York

 Berislava Picek/Cropix/
Njujorška verzija cheesecakea prilično se razlikuje od lagane torte od sira na koju smo se naviknuli i koja je brzo gotova

Za podlogu će vam trebati:

230 g integralnih keksa

2 žlice smeđeg šećera

60 g otopljenog maslaca

Za kremu od sira:

450 g krem sira sobne temperature

120 g šećera

prstohvat soli

1 žlica ekstrakta od vanilije

2 velika jaja sobne temperature

80 ml kiselog vrhnja

80 ml vrhnja za šlag

Za gornju kremu:

200 ml kiselog vrhnja

30 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta od vanilije

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Integralne kekse usitnite, dodajte šećer i otopljeni maslac. Sve dobro promiješate. Dno kalupa promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Utisnite mrvice na dno kalupa pazeći da bude ravnomjerno raspoređen sloj. Stavite u pećnicu i pecite deset minuta. Nakon toga kalup izvadite van i pustite da se podloga malo ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva. Pripremite nadjev od sira. U posudu stavite krem sir i šećer te lagano izmiješajte. Dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanilije, jaja i kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte vrhnje za šlag. Kalup s ohlađenom podlogom od keksa omotajte aluminijskom folijom i to u tri sloja. Budući da se kolač dalje peče u vodenoj kupelji, važno je da voda ne dođe do kalupa jer će razmočiti podlogu od keksa. Nježno vrh folije utisnite oko gornjeg ruba kalupa. Ulijte kremu pa kalup stavite u veću i dublju posudu za pečenje. Ulijte oko 2 litre kipuće vode. Stavite posudu u pećnicu i pecite oko 70 minuta na 160 stupnjeva. Nakon tog isključite pećnicu i pustite da se sve lagano ohladi. Nakon pola sata izvadite kalup iz pećnice, uklonite vodenu kupelj, skinite foliju oko kalupa i pustite da se kolač dobro ohladi. Ohlađeni kolač premažite smjesom od kiselog vrhnja, šećera u prahu i ekstrakta od vanilije koje ste izmiješali u finu kremu. Tortu dobro ohladite prije serviranja.

Poslužite s umakom od malina ili šumskog voća.

Napomena!

Ne štedite na foliji jer ako voda nađe put, smočit će podlogu od keksa. Kad je kolač pečen i izvadili ste ga iz pećnice, tankim nožem pređite po rubu kalupa da se kolač odvoji od njega, da pri hlađenju ne popuca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 18:37