VIKEND INSPIRACIJA

Napravili smo popularni kremasti cheesecake zbog kojeg se putuje u New York

 Berislava Picek/Cropix/
Njujorška verzija cheesecakea prilično se razlikuje od lagane torte od sira na koju smo se naviknuli i koja je brzo gotova

Za podlogu će vam trebati:

230 g integralnih keksa

2 žlice smeđeg šećera

60 g otopljenog maslaca

Za kremu od sira:

450 g krem sira sobne temperature

120 g šećera

prstohvat soli

1 žlica ekstrakta od vanilije

2 velika jaja sobne temperature

80 ml kiselog vrhnja

80 ml vrhnja za šlag

Za gornju kremu:

200 ml kiselog vrhnja

30 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta od vanilije

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Integralne kekse usitnite, dodajte šećer i otopljeni maslac. Sve dobro promiješate. Dno kalupa promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Utisnite mrvice na dno kalupa pazeći da bude ravnomjerno raspoređen sloj. Stavite u pećnicu i pecite deset minuta. Nakon toga kalup izvadite van i pustite da se podloga malo ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva. Pripremite nadjev od sira. U posudu stavite krem sir i šećer te lagano izmiješajte. Dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanilije, jaja i kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte vrhnje za šlag. Kalup s ohlađenom podlogom od keksa omotajte aluminijskom folijom i to u tri sloja. Budući da se kolač dalje peče u vodenoj kupelji, važno je da voda ne dođe do kalupa jer će razmočiti podlogu od keksa. Nježno vrh folije utisnite oko gornjeg ruba kalupa. Ulijte kremu pa kalup stavite u veću i dublju posudu za pečenje. Ulijte oko 2 litre kipuće vode. Stavite posudu u pećnicu i pecite oko 70 minuta na 160 stupnjeva. Nakon tog isključite pećnicu i pustite da se sve lagano ohladi. Nakon pola sata izvadite kalup iz pećnice, uklonite vodenu kupelj, skinite foliju oko kalupa i pustite da se kolač dobro ohladi. Ohlađeni kolač premažite smjesom od kiselog vrhnja, šećera u prahu i ekstrakta od vanilije koje ste izmiješali u finu kremu. Tortu dobro ohladite prije serviranja.

Poslužite s umakom od malina ili šumskog voća.

Napomena!

Ne štedite na foliji jer ako voda nađe put, smočit će podlogu od keksa. Kad je kolač pečen i izvadili ste ga iz pećnice, tankim nožem pređite po rubu kalupa da se kolač odvoji od njega, da pri hlađenju ne popuca.

Cheesecake na čak šest načina možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 16:41