TKO RADI NAJBOLJI?

Od Baskije do Japana, napravili smo cheesecake na 6 načina po receptima iz cijelog svijeta

 Berislava Picek/Cropix/
Nekad smo imali starinsku, mirisnu pitu od sira, a danas više volimo kremasti cheesecake!

Kolač od sira se već stoljećima s lakoćom prilagođava svim trendovima u slastičarstvu i mnogima se nalazi na listi najdražih slastica. Svaki kolač ili torta od sira se sastoji od jednog ili više slojeva. Onaj glavni i najdeblji je mješavina sira, jaja i šećera. Donji sloj, ako postoji, najčešće je napravljen od usitnjenih keksa, prhkog tijesta ili biskvita.

image
Berislava Picek/Cropix/

Istina, na spomen riječi cheesecake, mnogi će odmah pomisliti na njima omiljenu verziju, a među brojnim inačicama, ona američka posljednjih godina prednjači po popularnosti. Ipak, složit ćete se, danas postoji bezbroj različitih recepata za ovaj desert i mnoge zemlje imaju svoj tradicionalni kolač od sira koji zaslužuje malo pažnje.

image
Berislava Picek/Cropix/

Cheesecake u njujorškom stilu dosta se razlikuje od lagane torte od sira na koju smo navikli i koja je brzo gotova. Ova slastica, naime, ima iznimno gustu teksturu, kremasta je, ne mrvi se i izuzetno je bogatog okusa. New York-style cheesecake i danas možete pojesti u bruklinskom Juniorᣟs restoranu kojeg je upravo ta torta proslavila i nalazi se na njihovom meniju još od 50-ih godina. Čarobna receptura uključuje masno vrhnje, jaja, vaniliju, krem sir i kiselo vrhnje. Peče se u vodenoj kupelji što ga čini drugačijim.

NEW YORK STYLE CHEESECAKE

image
Berislava Picek/Cropix/

Čista suprotnost ovoj torti, barem kada je o teksturi riječ, japanski je kolač od sira koji još zovu i souffle ili cotton cheesecake. Riječ je o laganom pahuljastom desertu koji je vrlo jednostavan po sastojcima, no kod pripreme se mora paziti na više detalja. Bjelanjci moraju biti pjenasto umućeni jer se dodaju smjesi žumanjaka, šećera, mlijeka i krem sira. Nakon što se ta naoko jednostavna kombinacija izlije u kalup, peče se također u vodenoj kupelji. Da bi bila pahuljasta peče se na niskoj temperaturi, a zahvaljujući kupelji i obavezno dobro obloženom kalupu ona ostaje blijedo žute boje. Samo vrh torte može, ali i ne mora biti mrvicu tamniji. Mnogi ovu slasticu pjenaste i meke teksture obožavaju jesti netom izvađenu iz pećnice jer se tada topi u ustima. Za njenu recepturu zaslužan je japanski kuhar Tomotaro Kuzuno koji je krajem 60-tih godina prošlog stoljeća posjetio Njemačku i probao njihov tradicionalni kolač od sira, oduševio se i potom po povratku u Japan osmislio ovu pahuljastu kombinaciju krem sira, jaja, mlijeka i šećera koja se ubrzo proširila Japanom i danas se može kupiti u slastičarnicama i kafićima diljem zemlje.

POTPUNO DRUGAČIJI JAPANSKI SOUFFLE CHEESECAKE

image
Berislava Picek/Cropix/

Za razliku od ove pjenaste japanske, španjolska torta od sira sasvim je drugačija. Jednostavna je to kombinacija klasičnih sastojaka kao što su krem sir, masno vrhnje, jaja i šećer, ali za razliku od ostalih, ova baskijska verzija nema nikakvu koricu. Umjesto toga peče se na vrlo visokoj temperaturi u kalupu obloženim papirom za pečenje, te izvana ostaje čvrsta i tamnije boje. Čak bi netko pomislio i da je zagorena, ali bi se iznenadio jer je iznutra zapravo kremasta, sočna i bogatog okusa. Osim po nazivu baskijska ili basque poznata je i kao tarta de queso ili gazta tarta na baskijskom jeziku, a ova savršeno kremasta varijanta kolača od sira desetljećima je lokalni specijalitet La Viña bara u San Sebastiánu.

TARTA DE QUESO - BASKIJSKI CHEESECAKE KOJI OBOŽAVAMO

image
Berislava Picek/Cropix/

Sve do sada spomenute torte rade se s bazom od krem sira, no njemački tradicionalni desert Käsekuchen sastoji se od tankog sloja prhkog tijesta koji je preliven kremastom kombinacijom svježeg kravljeg sira, jaja, vrhnja za šlag i arome citrusa. Sve to rezultira tortom savršenog slatko-kiselog okusa. Uputite li se u Njemačku, u mnogim restoranima i slastičarnicama primijetit ćete upravo ovu poslasticu na jelovniku.

KÄSEKUCHEN - TORTA OD SIRA S PODLOGOM OD HRSKAVOG PRHKOG TIJESTA

image
Berislava Picek/Cropix/

Isto vrijedi i za Topfentorte iz Austrije. Bogata krema od sira nalazi se između dva sloja sočnog biskvita. Napravljena je s topfen ili quark sirom kao glavnim sastojkom. Još je tu obilje limunovog i narančinog soka, vrhnja za šlag i želatine. Jednom ispečen, hladi se u hladnjaku prije posluživanja, a šećer u prahu po vrhu torte smatra se obaveznim dodatkom.

AUSTRIJSKI TOPFENTORTE S BOGATOM KREMOM OD SIRA IZMEĐU DVA BISKVITA

image
Berislava Picek/Cropix/

Svojim okusom i izgledom ništa manje ne mami ni francuska slastica Fiadone. Često se nalazi i pod imenom korzička torta od sira. Fiadone je tradicionalni recept koji se priprema sa sirom brocciu. Brocciu je korzički sir koji se proizvodi od ovčjeg mlijeka i sirutke (dostojna zamjena ovom siru je ricotta). Osim ovim aromatičnim sirom, desert je bogat jajima, limunovom koricom i sokom te se uvijek dodatno obogaćuje domaćim likerom, u ovom slučaju likerom od mirte. Kolač je nekada spravljan samo za posebne prigode i blagdane, a danas se u njemu uživa tijekom cijele godine. Poslužuje se samostalno ili uz svježe sezonsko voće kojeg u tim krajevima ima tijekom cijele godine.

FIADONE - FRANCUSKA TORTA OD SIRA ZA POSEBNE PRILIKE

image
Berislava Picek/Cropix/

Teško itko može ostati ravnodušan kada se na jednom mjestu nađe toliko različitih kolača i torti od sira i to spravljenih od finih i aromatičnih sastojaka. Kada se čitaju recepti, puno je tu pravila koja se moraju poštivati kako bi u konačnici mogli guštati u istinski dobrom desertu, s kojeg god kontinenta on dolazio. A činilo se na početku kako je riječ samo o jednostavnoj torti od sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:45