IMAMO PROVJERENI RECEPT

Njujorčani su za tortom od sira ludi još od 1950. godine, a danas je i jedna od najpopularnijih slastica na svijetu

Kako je nastao New York style cheesecake, zašto je toliko popularan i kako stvarno dobar napraviti kod kuće?

Priča o jednoj od najpopularnijih slastica na svijetu kaže da se Arnold Reuben, vlasnik Reuben‘s Restaurant and Delicatessen and The Turf Restaurant, u potpunosti zaljubio u pitu od sira koja mu je poslužena na jednom druženju i nije o njoj prestajao razmišljati sve dok nije otkrio kako se radi.

image
Roxiller/Getty Images

Navodno je Reuben provodio dane eksperimentirajući ne bi li dobio točno takvu pitu kakvu je kušao na zabavi i jednog dana 1920. godine došao do savršenog recepta. Upravo se ta godina smatra i godinom rođenja danas, slobodni smo reći, kultnog New York style cheesecakea.

Ipak, ovaj tip cheesecakea proslavio je restoran Junior‘s u Brooklynu 30-ak godina kasnije, točnije oko 1950. godine, pa se to mjesto i danas smatra adresom s najboljom tortom od sira u cijeloj Americi.

image
Berislava Picek/Cropix/

Kako je svojevremeno pisala Slavica Šagolj, cheesecake u njujorškom stilu dosta se razlikuje od lagane torte od sira na koju smo navikli i koja je brzo gotova. Ova slastica, naime, ima iznimno gustu teksturu, kremasta je, ne mrvi se i izuzetno je bogatog okusa. Receptura uključuje masno vrhnje, jaja, vaniliju, krem sir i kiselo vrhnje, a kolač se peče u vodenoj kupelji.

U nastavku ostavljamo Slavičin provjereno dobar recept, kojem se i sami s vremena na vrijeme, kada nam se baš jede dobar, kremasti cheesecake, toliko volimo vratiti.

image
Rasa Dibalik Lensa/Getty Images

Za podlogu će vam trebati:

230 g integralnih keksa

2 žlice smeđeg šećera

60 g otopljenog maslaca

Za kremu od sira:

450 g krem sira sobne temperature

120 g šećera

prstohvat soli

1 žlica ekstrakta od vanilije

2 velika jaja sobne temperature

80 ml kiselog vrhnja

80 ml vrhnja za šlag

Za gornju kremu:

200 ml kiselog vrhnja

30 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta od vanilije

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Integralne kekse usitnite, dodajte šećer i otopljeni maslac. Sve dobro promiješate. Dno kalupa promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Utisnite mrvice na dno kalupa pazeći da bude ravnomjerno raspoređen sloj. Stavite u pećnicu i pecite deset minuta. Nakon toga kalup izvadite van i pustite da se podloga malo ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva. Pripremite nadjev od sira. U posudu stavite krem sir i šećer te lagano izmiješajte. Dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanilije, jaja i kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte vrhnje za šlag. Kalup s ohlađenom podlogom od keksa omotajte aluminijskom folijom i to u tri sloja. Budući da se kolač dalje peče u vodenoj kupelji, važno je da voda ne dođe do kalupa jer će razmočiti podlogu od keksa. Nježno vrh folije utisnite oko gornjeg ruba kalupa. Ulijte kremu pa kalup stavite u veću i dublju posudu za pečenje. Ulijte oko 2 litre kipuće vode. Stavite posudu u pećnicu i pecite oko 70 minuta na 160 stupnjeva. Nakon tog isključite pećnicu i pustite da se sve lagano ohladi. Nakon pola sata izvadite kalup iz pećnice, uklonite vodenu kupelj, skinite foliju oko kalupa i pustite da se kolač dobro ohladi. Ohlađeni kolač premažite smjesom od kiselog vrhnja, šećera u prahu i ekstrakta od vanilije koje ste izmiješali u finu kremu. Tortu dobro ohladite prije serviranja.

Poslužite s umakom od malina ili šumskog voća.

Napomena!

Ne štedite na foliji jer ako voda nađe put, smočit će podlogu od keksa. Kad je kolač pečen i izvadili ste ga iz pećnice, tankim nožem pređite po rubu kalupa da se kolač odvoji od njega, da pri hlađenju ne popuca.

Cheesecake na čak šest načina možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:48