IMAMO 7 RECEPATA

Ne bacajte ostatak mlijeka, iskoristite ga za pripremu umaka, mesne štruce ili brzih slastica

 Marko Miščević/Cropix
Pripremili smo popis od sedam recepata koje ćete zasigurno poželjeti isprobati i u vlastitoj kuhinji

Vjerujemo kako vam se nebrojeno puta dogodilo da je zaboravljeno pakiranje mlijeka u hladnjaku, tik prije isteka roka, još uvijek do pola puno. Kako biste ga iskoristili na najbolji mogući način, spriječili nepotrebno bacanje hrane, a u isto vrijeme uživali u stvarno dobrim tanjurima, imamo nekoliko sjajnih ideja kako ga možete iskoristiti. Od klasičnog umaka, preko sočne mesne štruce pa sve do deserata poput šnenokla i omiljenog starinskog kolača, ostatak mlijeka uz ova će provjerena jela dobiti sasvim novu svrhu.

Bešamel

Razmislite o pripremi lazanja, popularne mac&cheese tjestenine ili nekog dobrog složenca u kojem je obavezan dodatak bešamel. Umak koji se priprema od maslaca, brašna i mlijeka bit će odlična ideja u slučaju da brzinski trebate potrošiti veću količinu mlijeka, a može poslužiti kao dobra baza za stvarno velik broj jela. U slučaju da iz nekog razloga izbjegavate takav tip umaka, razmislite i o zdravijoj varijanti gustog, kremastog umaka s mlijekom i cvjetačom.

KAKO NAPRAVITI BEŠAMEL

image
Oksanakiian

Mesna štruca

Dobroj, sočnoj i slasnoj mesnoj štruci, složit ćete se, zbilja je teško odoljeti. Upravo zato, ostatke mlijeka na najbolji biste način mogli iskoristiti i pripremom ovog mesnog specijaliteta. Mlijeko iskoristite za umakanje kruha kojeg ćete zatim kasnije pomiješati s mesom i ostalim dodacima, a koristite li krušne mrvice, mlijeko dodajte direktno u smjesu s mesom.

RECEPT ZA MESNU ŠTRUCU

image
Elizaveta Korobkova

Šnenokle

Vjerujemo kako svatko barem jednom godišnje poželi uživati u omiljenom klasiku iz djetinjstva, a upravo je priprema šnenokla idealan način za potrošiti ostatak mlijeka iz hladnjaka. Količine, naravno, možete prilagoditi samo sebi i namirnicama kojima raspolažete pa bezbrižno uživati u zdjelici omiljenih slatkih oblačića.

RECEPT ZA ŠNENOKLE

image
Vid Nikolić

Riža na mlijeku

Kad smo već kod deserata, odlična ideja kada vam ostane mlijeka bit će i svevremenska riža na mlijeku. Ova poslastica bit će odličan doručak, ali može poslužiti i kao zanimljiv desert ili večera, a ono zbog čega posebno volimo rižu na mlijeku jest činjenica da u jednoj zdjelici možemo spajati sve omiljene okuse. Sve što će vam trebati je malo mašte pri kombiniranju sastojaka. Cimet i naranča, vanilija i karamela, čokolada ili bobičasto voće, odabir je samo na vama.

RECEPT ZA RIŽU NA MLIJEKU

image
Berislava Picek/Cropix/

​Slatki klasik

Zaželite li se pak okusima vratiti u neke sretnije dane, razmislite o pripremi ove genijalne slastice sastojke za koju zasigurno već imate kod kuće. Sve što će vam trebati za pripremu starinskog kolača su brašno, jaja, šećer, mast i mlijeko, a za aromatičniji biskvit, svakako razmislite i o dodatku limunove korice i vanilije.

​STARINSKI KOLAČ OD 5 SASTOJAKA

image
Marko Miščević/Cropix

Mlaćenica

Američki recepti za sočnu piletinu koja se topi u ustima ili prozračne palačinke često među sastojcima sadrže i mlaćenicu. Iako ponekad naiđemo na koje pakiranje mlaćenice na policama supermarketa, ipak se često okrećemo onoj jednostavnijoj varijanti koja uključuje mlijeko i limunov sok. Naime, želite li napraviti domaću inačicu tekućine koja će prilično dobro zamijeniti mlaćenicu, dovoljno je pomiješati mlijeko i limunov sok, pustiti da odstoji barem desetak minuta, a zatim koristiti prema uputama u receptu. Jednostavnije ne može.

KAKO NAPRAVITI DOMAĆU MLAĆENICU

image
Northstar203

Jogurt

Nismo zaboravili niti na ono očito! Domaći jogurt ili kiselo mlijeko vrlo jednostavno možete pripremiti kod kuće, a sve što će vam trebati je domaće nepasterizirano mlijeko i malo strpljenja. Možda se ideja na prvu čini previše kompliciranom, no kako bi domaći jogurt baš uvijek ispao kako treba, dovoljno je pratiti tek nekoliko jednostavnih savjeta.

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI JOGURT I KISELO MLIJEKO

image
Mythja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:40