ŠTO KUHATI DANAS

Nedjeljni plan: danas radimo brzi kruh, meso koje se raspada na dodir i sočan kolač s kruškama

 Berislava Picek/Marko Miscevic/CROPIX/Istock
Još uvijek stignete po svoj komad mesa na tržnici u kvartu, a usput nabavite i svežanj povrća za juhu i bazu za najfiniji umak

Današnje jutro proveli smo na tržnici u potrazi za dobrim komadom mesa i pripadajućim dodacima. Odluka je pala na pripremu gustog umaka od koljenice pa smo se, nakon kraćeg razgledavanja vitrina, odlučili za juneću. Na Dolcu smo platili 70-ak kuna za kilogram. Uz to, poslužit ćemo i risotto milanese, no dobra opcija bit će i pire krumpir, njoki ili čak trganci.

RECEPT ZA RISOTTO MILANESE

KAKO SE PRIPREMA KOLJENICA?

Recepata za osso bucco ima poprilično i rade se na razne načine, a najpoznatija je varijanta osso bucco a la milanese koji se tradicionalno služi uz istoimeni rižoto. Doslovni prijevod jela znači kost s rupom, a radi se o složencu od teleće koljenice koja je narezana na fete debljine oko 3-4 centimetra. Specifičnost jelu daje moždina iz sredine kosti te završni dodatak koji se zove gremolata kojom se dodaje kiselkasta nota jelu.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Koljenica ili osso bucco se može pripremati i od junećih odnosno goveđih koljenica, ali tada vrijeme pripreme traje bitno duže (okus je dakako bogatiji). Kao i kod većine složenaca, okus je bolji sljedeći dan. Kod odabira koljenice, birajte onu bez "glave" te tražite onu od zadnje noge jer ima više mesa. U mesnici zatražite da vam na pilu razrežu koljenicu na komade debljine oko 3 cm, ako možete, nabavite i par bijelih kostiju koje imaju moždinu - nju izvadite i stavite sa strane. Ako mesar inzistira da morate uzeti i "glavu" - od nje napravite temeljac kojim ćete podliti složenac.

RECEPT ZA KOLJENICU U GUSTOM UMAKU

Trebat će vam:

1 teleća ili juneća koljenica

1-2 jušne žlice oštrog brašna

1 dl bijelog suhog vina - npr. sivi pinot

0,03 konjaka

60 g pancete

1 mrkva

1/2 luka

1 list celera listaša (engleski celer)

1 konzerva pelata 800 g

1 limun nešpricani

malo peršina

2-3 režnja češnjaka

1 lovorov list

100 g maslaca

Priprema:

Zagrijte dublju tavu na vatri i dodajte odvojenu leđnu moždinu s 50 g maslaca, dok se moždina ne otopi usput pazeći da maslac ne izgori. Odreske od koljenice posolite i popaprite te pobrašnite. Zapecite s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite odreske te ulijte 1 dcl bijelog vina i s drvenom kuhačom skinite karamelizirane ostatke od mesa (deglazirajte) i pustite da vino ispari. Dodajte pelate i malo ih izgnječite žlicom, dodajte lovorov list i kada sve prokuha, vratite odreske. Tavu poklopite i neka lagano kuha oko dva-tri sata, odnosno dok se meso gotovo ne počne raspadati. S vremena na vrijeme odreske možete preokrenuti, prema potrebi podlijte temeljcem. Prije kraja treba napraviti gremolatu i dodati u umak.

Izrežite na sitne kockice pancetu, luk, mrkvu, celer listaš, češnjak i peršin. Koricu limuna skinite s peelerom te izrežite na tanke trakice i onda usitnimo. U tavici otopite 30 g maslaca, stavite pancetu da se zazlati, dodajte povrće dok ne omekša, maknite s vatre i dodajte limun. Sve to umiješajte u posudu s koljenicom i kratko prokuhajte. Ostavite da se složenac malo ohladi i poslužite s rižotom milanese ili pire krumpirom.

RADIMO I KRUH, ALI ONAJ BRZINSKI

Kako bismo pokupili sav slasni umak s dna tanjura jednom kada završimo s koljenicom, odlučili smo se i na pripremu domaćeg kruha. U nastavku ostavljamo recept koji uvijek prolazi i neće vam oduzeti previše vremena - onaj za kruh bez miješenja. Za najbolje rezultate, pecite ga u zatvorenoj gusanoj posudi, dobit ćete lijepu, hrskavu koricu kojoj je tako teško odoljeti.

UPUTE ZA PRIPREMU KRUHA KOJI SE NE MIJESI

image
Marko Miscevic/Cropix/

SLATKO ZA KRAJ RUČKA

Na kraju, nema do dobrog deserta, a sočan biskvit sa slatkim voćem sjajno će zaokružiti današnji ručak. Srećom, naša suradnica Slavica Šagolj uvijek ima provjereno dobre recepte pa smo i ovog puta upravo od nje posudili onaj za predobar i prejednostavan kolač u kojem se spajaju kruške i rogač, a u slučaju da baš i niste ljubitelj rogača, uvijek ga možete zamijeniti kakaom u prahu.

BISKVIT KOLAČ S KRUŠKAMA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43