KRALJICA LISNATOG POVRĆA

Nekad je bila hrana seljaka, a danas je gospodska poslastica koju pripremamo na barem sedam načina

Iako ovu zelenolisnu biljku često možemo naći na tanjurima tijekom cijele godine, ipak ju je najbolje konzumirati u hladno doba jer je tada najukusnija, mekša i slađa

Raštika je poznata namirnica u većini domaćinstava u Primorju, Dalmaciji i Hercegovini, no sada je dio ponude većine tržnica u cijeloj zemlji. Uzgojena je kao i sve druge vrste od divljeg kupusa, a draži joj je kamen od zemlje crnice. Jela se već u vrijeme drevnog Egipta, bila je cijenjena na stolovima antičkih Grka i Rimljana, a na našoj strani Jadrana počela se uzgajati početkom 4. stoljeća. Sjetva je kraljem veljače ili početkom ožujka, a sadi se u travnju.

image

U Bota Šare u Malom Stonu jeli smo raštiku u kremastoj juhi, a u zagrebačkoj Pojodi s jeguljama

Dean Tošović/Ustupljena fotografija

Ova zelen, lako se uzgaja i izvrsno podnosi sve vremenske uvjete, od suše do mraza, zato ju možemo pronaći čitave godine. U razdoblju suše zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali odmah nakon kiše razvije novo, kvalitetno lišće. Mnogi kažu da je najukusnija ipak zimi, nakon prvog mraza, jer je mekša i slađa. Slatko-gorkastog je okusa, ima je u svim nijansama zelene, ali može biti i crvena, ljubičasta pa i crna. Puno je zdravih razloga zbog kojih vrijedi barem jednom tjedno doći doma s raštikom - bogata je vitaminima, osobito vitaminom A kojeg sadrži četiri puta više od brokule, šest puta više od graška i 40 puta više od celera. Sadrži i sve vitamine iz B skupine, a i velike količine vitamina C. Antioksidansi iz raštike sudjeluju u prevenciji različitih vrsta tumora i srčanih bolesti.

image
Berislava Picek/Cropix

U početku je to bila obična raštika, spravljena kao varivo sa suhim ili svježim mesom, a sada se od nje pripremaju razna jela, tjestenine, napitci, kolači, peciva i drugi specijaliteti. Kao i ostalo lisnato povrće, najbolja je kuhana na pari ili u što više vode jer dio njene gorčine odlazi u istu. Ponekad zahtijeva malo dulje kuhanje, ali to ovisi o starosti njenih listova. Donosimo vam recept za varivo s raštikom koje će vas okrijepiti, ali i za pesto koji možete poslužiti na tostiranom kruhu.

VARIVO OD RAŠTIKE

image
Božidar Vukičević/Cropix

Trebat će vam:
1 vezica raštike (oko 500 grama)
400 g slanutka
1 luk
1 žličica mljevene crvene paprike
2 češnja češnjaka
2 žlice pasirane rajčice
maslinovo ulje

Priprema:
Slanutak namočite preko noći - što ga dulje močite, kraće će se kuhati. Poželjno je da slanutak skuhate zasebno, ali ne do kraja jer ako ga stavite kuhati zajedno s raštikom, ona će se prekuhati, samim time postati gorka, a izgubit će se sve svoje blagodati. Prvi korak možete preskočiti koristeći slanutak iz konzerve, no onda ih ipak možete kuhati zajedno. Na maslinovu ulju popržite nasjeckani luk, dodajte mljevenu papriku, prodinstajte pa dodajte slanutak, pasiranu rajčicu i narezanu raštiku. Ulijte vode po želji, odnosno koliko želite da varivo bude gusto. Kuhajte na laganoj vatri, a pretkraj dodajte nasjeckani češnjak. Na samom kraju posolite, popaprite i po želji pokapajte s još malo maslinova ulja.

Od raštike možete pripremiti i neka druga jela, ako vam nedostaje ideje, inspirirajte se jednim od ovih jela.

PESTO OD RAŠTIKE

image
Getty Images/iStockphoto

RAŠTIKA S TRLJAMA

image
Saša Burić/Cropix

ŠPAGETONI S RAŠTIKOM I INĆUNIMA

image
Mario Kučera

RIBOLLITA

image
Berislava Picek/Cropix

RAŠTIKA NA TABAK SA ŠALŠOM

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

JANJETINA S RAŠTIKOM

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50