KRUH ILI TIRAMISU?

Obožavamo smokve, a ovo je naših top 5 provjerenih recepata kojima se vraćamo svakog ljeta

 Tenor/
Od koktela, preko bruschetta i kruha pa sve do kremaste rolade i tiramisu slastice sa smokvama...

Sezona je smokava i ako imate sreće pa vam drvo smokve raste u dvorištu, znate da se malo što može mjeriti sa svježe ubranim plodovima uz prvu jutarnju kavu. Ako pak kod kuće nemate drvo, ali smokve nabavljate kod provjerene kumice s tržnice, jasno vam je kakva je sreća ugledati prve ljetne plodove na već dobro vam poznatim klupama. Slatke, ljepljive i nježnog okusa, smokve su uvijek najbolje kad su svježe pa ih često upravo takve kupujemo u prevelikim količinama. Spremamo ih potom u hladnjak, a kada se najave kakvi posebni gosti, najslađe nam pada osmisliti kakav fini zalogaj ili slasticu s omiljenim ljetnim plodovima. U nastavku ostavljamo sedam ljetnih recepata kojima se i sami vraćamo svake godine, od koktela preko predjela do najfinijih slastica, na vama je samo da odaberete i guštate u najboljem od ljeta.

DVIJE, TRI O SMOKVAMA...

Ova mediteranska biljka bogata je kalcijem, željezom, magnezijem, vitaminom B6 i kalijem. Sušena, dostupna je tijekom cijele godine dok svježe plodove možemo brati od svibnja pa sve do početka studenog. Kada kupujete svježe smokve, uzimajte zrelije komade jer su onda posebno slatkastog okusa. Nije preporučljivo puno ih dirati jer brzo propadaju pa ih treba čim prije konzumirati.

Nije ih potrebno dugo termički obrađivati da se ne umanji sočnost ploda. Smokve se fino sljubljuju s pršutom i sirom, a mogu se karamelizirati u medu ili popržiti na maslacu.

ZA DRUŽENJE S EKIPOM I GRICKANJE NA TERASI

Najprije napravite dobar koktel sa sušenim listovima smokve, potom svježe smokve uparite s hrskavim kruhom i ricottom, a zatim napravite i jednostavnu salatu. Na kraju sve zajedno poslužite uz jednostavan kruh sa smokvama i oduševite ekipu ili sami sebe dok uživate u odmoru na terasi.

GIN TONIC SA SMOKVOM

image
Marko Miscevic/Cropix/

BRUSCHETTE S RICOTTOM I SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

SALATA OD SMOKAVA, KUS-KUSA I PRŠUTA

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUH SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/ Cropix/

ZA ONE KOJI OBOŽAVAJU SLATKO

Iako ih najviše volimo još svježe, nikada ne odbijamo niti dobar desert sa smokvama. Ovog ljeta pakiramo ih u kremastu roladu, radimo jednostavan biskvit kolač s kavom, a nakon nedjeljnog ručka ljeti uvijek je dobra opcija i lagani tiramisu u čaši.

ROLADA SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

BISKVIT KOLAČ S KAVOM I SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

TIRAMISU SA SMOKVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:42