Nepca nam se vesele

Od ličkih lazanja, preko gužvare do zelenog orzota, imamo 10 predobrih recepata s medvjeđim lukom

Srijemuš je nježna biljka bogatog okusa, odlična u varivu, rižotu, piti ili uz meso, i jednostavno je grijeh ne iskoristiti njenu sezonu

Ovih nas je dana prilično razveselila vijest da su se u šumama pojavili prvi primjerci medvjeđeg luka te je vrijeme da se zaputimo u šumu ili na tržnicu i bacimo na kuhanje. Osim što ga volimo brati, jednako tako volimo uživati u bogatim proljetnim jelima pripremljenim od ove divlje biljke. Upravo je divlji ili medvjeđi luk jedna od najzdravijih samoniklih biljaka koje možete pronaći u šumama ili na livadama. Karakterističnog je mirisa (po češnjaku) po kojem ćete ga i najbolje raspoznati od sličnog bilja. Naime, pri branju medvjeđeg luka valja biti posebno oprezan upravo zbog činjenice da njegovi listovi podsjećaju na listove đurđice ili mrazovca koji su otrovni pa tako, upustite li se u branje medvjeđeg luka, svakako to učinite u društvu iskusnijih berača.

image
Berislava Picek/Cropix

Dobro je spomenuti i kako je medvjeđi luk prepun vitamina C te je idealna namirnica u slučaju da ovog proljeća poželite pročistiti organizam. Bitno ga je konzumirati što prije nakon branja, a najbolja opcija bit će i što kraća termička obrada kako bi zadržao lijepu zelenu boju i moćan miris. Također, medvjeđi luk može se koristiti i sušen no u tom slučaju, naravno, neće biti toliko izraženih aroma.

Zbog arome koja podsjeća na spoj luka i češnjaka, medvjeđi luk ili srijemuš odlično se snalazi u različitim salatama, namazima na bazi sira, kao glavna zvijezda jednostavnih proljetnih umaka, u tjesteninama i rižotima, uz mesne i riblje specijalitete, ali i u juhama i pitama. Nije ga potrebno previše obrađivati, a za neka jela trebat ćete ga tek nasjeckati i poslužiti. Stoga, ako ste se zasitili pesta od srijemuša, evo sjajnih alternativa.

VARIVO OD DIVLJEG LUKA

image
Mario Kučera

JUHA OD SRIJEMUŠA I GRAHA

image
Berislava Picek/Cropix

KOTLETI U MARINADI OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Mario Kučera

GIBANICA S MLINCIMA, MEDVJEĐIM LUKOM I GOVEĐIM REPOM

image
Tomislav Krišto/Cropix

TORTA OD SRIJEMUŠA I KOPRIVE

image
Mario Kučera

ZELENI ORZOTO

image
Berislava Picek/Cropix

MEDVJEĐA GUŽVARA

image
Berislava Picek/Cropix

JETRICA S MEDVJEĐIM LUKOM

image
Berislava Picek/Cropix

TRLJE S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Berislava Picek/Cropix

QUICHE S TRI VRSTE LUKA

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:05