SEDAM IDEJA

Što kuhati ovog tjedna? Od dobro poznatih klasika do jela s azijskim zaokretom

Bilo da tražite ideju za brz ručak, topao tanjur za kraj dana ili nešto posebno za nedjeljni stol, ovdje ćete pronaći inspiraciju za svaku priliku

Ovaj tjedan donosimo provjerene klasike i moderne favorite, od jednostavnih variva i kremastih piletina, do svečanog Beef Wellingtona i hrskave hobotnice u tempuri. Svako jelo pažljivo je odabrano i opisano s ciljem da olakša pripremu, bez obzira kuhate li za obitelj, goste ili samo sebe.

PONEDJELJAK

Toplo, hranjivo i bogato okusima, ovo varivo od smeđe leće s povrćem savršen je izbor za zdrav i zasitan obrok. Spoj leće, krumpira, mrkve, tikvica i zelenih mahuna čini ga pravim jesenskim ili zimskim jelom. Začinjen češnjakom, crnim paprom i čili papričicom, s dodatkom lovorovog lista za dubinu okusa, ovo varivo ne traži meso da bi bilo potpuno.

Varivo od leće s povrćem

image
Mediterranean/Getty Images

UTORAK

Kremasta, aromatična i puna okusa, piletina s rižom prava je utješna hrana koja će zadovoljiti cijelu obitelj. Nježni pileći filei najprije se lagano zapeku da dobiju zlatnu koricu, a zatim se krčkaju u bogatom umaku od vrhnja, sušenih rajčica, parmezana i začina. Umak je pun dubine zahvaljujući pilećem temeljcu, češnjaku i suhom origanu, dok se čili pahuljice mogu dodati za laganu pikantnu notu.

Piletina s rižom u sočnom umaku

image
Drong/Getty Images

SRIJEDA

Idealna je opcija za lagani ručak, večeru ili prilog, a možete ga pripremiti i unaprijed, sutradan je možda još i bolji! Kombinacija mozzarelle, parmezana i svježeg začinskog bilja daje bogat, ali uravnotežen okus, dok zapečena korica poziva na još jedan zalogaj.

Složenac od patlidžana i tikvica s rajčicom i sirom

image
Stefan Tomic/Getty Images

ČETVRTAK

Limun daje svježinu, češnjak dubinu, a origano, timijan i dimljena paprika stvaraju skladan mediteranski štih. Cijelo jelo priprema se u jednoj posudi, što znači manje pranja, a više uživanja.

Piletina s limunom i češnjakom te pečenim krumpirom

image
From_my_point_of_view/Getty Images

PETAK

Hrskava izvana, sočna iznutra, hobotnica u laganoj japanskoj tempuri pravi je morski zalogaj s dozom elegancije i uzbudljivim twistom. Kuhani komadi hobotnice umaču se u prozračnu smjesu od rižinog i glatkog brašna, pa kratko prže do savršene zlatne boje. Rezultat je lagano, hrskavo jelo koje se topi u ustima.

Hobotnica u tempuri s pikantnim umakom

image
Zoranm/Getty Images/istockphoto

SUBOTA

Klasik koji nikad ne izlazi iz mode! Sočne pržene kobasice poslužene na kremastom pire krumpiru, s bogatim umakom od karameliziranog luka i kuhanim graškom sa strane. Ovo jelo utjelovljuje utješnu, rustikalnu kuhinju koja vraća u djetinjstvo, ali uvijek oduševi i danas.

Pržene kobasice s pire krumpirom, umakom od luka i graškom

image
Alleko/Getty Images

NEDJELJA

Srce jela čini kvalitetan komad mesa, prethodno zapečen i premazan senfom, zatim obložen aromatičnom smjesom. Sve je pažljivo umotano u lisnato tijesto koje se zapeče do zlatne savršenosti. Rezultat? Hrskava vanjština, sočna sredina i savršena ravnoteža okusa.

Beef Wellington

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 13:44