SVETOGRĐE ILI ODLIČNA IDEJA?

Ovakvu sarmu sigurno još niste jeli! Ovo je recept koji spaja naše omiljeno zimsko jelo i talijanski klasik

Kada se na društvenim mrežama pojavi neobičan recept, rasprava je gotovo zajamčena, pogotovo ako spaja dva jela toliko različita, a opet podjednako omiljena: sarmu i lazanje

Na TikToku se nedavno pojavio video korisnika iz Bosne i Hercegovine koji stoji iza popularnog profila "Bog kuhinje", a izazvao je pravu raspravu među ljubiteljima hrane diljem regije. U videu je prikazan neobičan recept - lazarma, spoj lazanja i sarme, koji je jedne oduševio kao domišljat spoj tradicije i suvremene igre okusima, dok su ga drugi proglasili "kulinarskim svetogrđem".

RECEPT ZA NAJBOLJE LAZANJE NA SVIJETU

"Imam kolegu koji kaže da više voli lazanje nego sarmu, jer mu je sarma, citiram - ‘seljačka‘. Mislim da s njim nešto nije u redu", našalio se autor profila dok je u svom prepoznatljivom stilu objašnjavao pripremu jela koje je izazvalo lavinu komentara.

image
/Tiktok

U njegovoj verziji, sve počinje klasičnom smjesom za sarmu, mljeveno meso, luk, začini... No umjesto motanja u listove kiselog kupusa, slojevi mesa i kupusa se slažu poput lazanja. Red kupusa, red mesa, pa opet kupus, dok se sve zajedno peče u pećnici i pretvara u složenac koji, barem po izgledu (onom izdaleka), podsjeća na talijanski klasik.

@bogkuhinje Realno ne znam šta je bolje sarma ili lazanje. Ali znam da je lazarma Bogovsko jelo! A ti ako ne vjeruješ probaj ovu slaganu sarmu sa @djuric_supermarket ♬ Romale Romali - Ana Nikolic

Iako se čini kao moderna internetska ludorija, spoj "lazarma" zapravo spaja dvije kulinarske tradicije koje dijele sličnu filozofiju - slojevitost i tradiciju koja seže daleko u povijest.

Dvije tradicije, jedan stol

Povijest lazanja seže daleko u prošlost, sve do stare Grčke i Rima. Prvi recept sličan današnjem obliku bilježi se u Italiji u 14. stoljeću, kada su kuhari slagali slojeve tijesta, umaka i mesa u raskošno jelo namijenjeno bogatijim slojevima društva. Tijekom 19. stoljeća lazanje ulaze u pisane kuharice i postaju simbol obiteljnog ručka, jednostavnog, ali bogatog.

image
Ruvanboshoff/Getty Images

Sarma, s druge strane, ima korijene u drevnoj Armeniji, gdje su prije gotovo tri tisuće godina nastajale prve verzije dolme, mesa zamotanog u lišće vinove loze. Kasnije ju je Osmansko Carstvo proširilo cijelim Balkanom, Bliskim istokom i Srednjom Europom.

RECEPT ZA SARMU KOJI SE PRENOSI U OBITELJI 5 GENERACIJA

Naziv potječe od turske riječi sarmak, što znači "zaviti" ili "omotati". U svakoj je kulturi doživjela vlastitu transformaciju, ali svugdje ostala simbol topline doma, dugih zimskih večeri i zajedničkih obiteljskih stolova.

image
Alizadastudios/Getty Images
image
Ante Cizmic/

U tom svjetlu, "lazarma" možda i nije toliko čudan izum koliko se na prvu čini. Ona je svojevrsni gastronomski hibrid, u svijetu gdje se kulinarstvo sve više igra granicama.

Uostalom, možda je "lazarma" samo zaboravljiva internetska šala, a tko zna, možda i novi hit zimskim stolovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 18:42