Božanstveno se tope

Ovih pet sireva ubacite u pećnicu za pravu poslasticu za tulume i druženja

Bilo da je riječ o zrelim sirevima koji su odležavali šest i više mjeseci ili onim mekima, rezultat će biti za prste polizati

Osim što svoje društvo na tulumu možete počastiti fantastičnim sendvičima s rastopljenim cheddarom koji se razvlači dok razdvajate kriške razrezanog sendviča, postoji još nekoliko sireva koji su prava poslastica kada su lagano zagrijani ili čak zapečeni! Isprobajte ovih pet vrsta pomoću kojih ćete, bez puno muke, pripremiti dojmljive zalogaje u kojima će svi uživati. Pritom ne zaboravite pobrinuti se za doista dobar kruh koji po želji možete lagano i tostirati, obavezne oraščiće poput badema, lješnjaka i oraha, pokoji dobar džem ili chutney i najfiniji med koje možete poslužiti uz svoj topljeni sir. Koji ćete sir prvi isprobati?

image
Kuvona/Getty Images/istockphoto

BRIE

Brie je meki sir od kravljeg mlijeka, kremaste teksture i blagog, pomalo orašastog okusa koji podsjeća na maslac, a usto ima jestivu koru. Brie je nastao u francuskoj regiji Île-de-France, koja okružuje grad Pariz, a tipično zrije od pet do šest tjedana. Možete ga poslužiti na sobnoj temperaturi, uz dodatak različitih umaka, sušenog voća i orašastih plodova, a odličan je i pečen. Želite li ga ispeći, stavite svoj brie na papir za pečenje i ubacite ga u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 15 do 20 minuta. Dok će se unutrašnjost sira rastopiti, kora će ostati netaknuta pa pripazite kada ga krenete rezati. Poslužite ga uz malo meda i orahe.

image
Victoriya89/Getty Images/istockphoto

CAMEMBERT

Camembert je još jedan mekan i kremast sir napravljen od kravljeg mlijeka te također ima jestivu koru. Camembert tradicionalno potječe iz Normandije u sjevernoj Francuskoj, a sirari ga obično oblikuju u diskove širine 11 cm i debljine 4 cm. Dozrijeva u roku od šest do osam tjedana, a okus mu varira od blagog do jakog kako zrije. Želite li ga jesti bez posebne obrade, izvadite ga iz hladnjaka pola sata prije konzumacije da postigne sobnu temperaturu i režite na trokute. Odlučite li ga peći, a kupili ste verziju koja dolazi u drvenoj kutiji, u njoj ga možete i peći ili ga prebacite u vatrostalnu posudu ako niste sigurni. Zarežite gornju stranu sira na više mjesta i zataknite u rupe u siru na ploškice narezan češnjak te grančice začina poput ružmarina ili timijana ili pospite s čilijem. Pecite sir na 200°C oko 20 minuta, no pripazite da ga ne prepečete jer će se tada isušiti - ako se to dogodi, nema popravka.

image
Anna Evlampeva/Getty Images/istockphoto

SIR S PLEMENITOM PLIJESNI

Bilo da imate na raspolaganju roquefort, gorgonzolu, stilton ili neku drugu vrstu sira s plemenitom plijesni koji želite potrošiti, a niste planirali raditi sirnu platu, iskoristite ga kako biste složili atraktivno jelo s kruškama i orasima! Zagrijte pećnicu na 190°C i na obloženi lim za pečenje stavite po dužini na pola narezane kruške kojima ste uklonili sredinu. Namrvite u tu rupu u kruškama sir s plemenitom plijesni i pospite usitnjenim orasima, lješnjacima ili bademima. Pokapajte s malo maslinova ulja i pecite 20 minuta da se sir otopi. Poslužite uz čašu bijelog vina i uživajte u laganoj večeri ili ukusnom predjelu.

image
Oksana Shyriaieva/Getty Images/istockphoto

KOZJI SIR

Lagano zagrijani kremasti sir od kozjeg mlijeka jako je ukusan dodatak lisnatoj salati, koji jednostavno morate isprobati prvom prilikom, a takav sir predstavlja i odličan nadjev za bruskete. Vaše će goste oduševiti na ploške narezani aromatični kozji sir poslagan po komadima kruha, preliven s malo meda i začinjen grančicama timijana te zapečen u pećnici i tako pretvoren u bogate hrskave bruskete. Sve što trebate učiniti jest iskombinirati navedene sastojke i tako nadjevene komade kruha ubaciti u pećnicu na 190°C. Pecite ih dok komadi sira ne počnu poprimati zlaćanu boju po rubovima. Odlična kombinacija je i pečenog kozjeg sira s raznim domaćim džemovima ili chutneyjima - u vatrostalnu posudu žlicom rasporedite odabrani džem, poslažite u krug komade kozjeg sira, pospite sve orašastim plodovima, kratko zapecite pa poslužite uz krekere i grisine.

image
Daniela Baumann/Getty Images/istockphoto

PROVOLONE

Aromatični provolone danas se može nabaviti i u domaćim delikatesnim dućanima, a osim što ga možete naribati na tjestenine i rižota, možete ga staviti i u vatrostalnu ili glinenu posudu na sloj umaka od rajčice, dodati omiljene začine i ljute papričice kao što su peperoncini i kratko zapeći u pećnici na 200°C da se lijepo otopi. Sa strane poslužite tostirani kruh ili grisine, a topljeni sir vadite žlicom van i jedite uz malo maslinova ulja.

image
Gonzalompmc/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:28