SVJETSKI DAN JABUKA

Ovo je šest najklikanijih recepata s jabukama, svakako ispecite maminu pitu ili starinski koh

 Neja Markičević/
Osim što su najklikaniji, slobodno možemo reći da su nam ovo i najdraži recepti. Ovaj sočan kolač spasio nas je nebrojeno puta

Danas, 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka. Namirnica, koja zbog svog blagotvornog učinka na zdravlje i čudesne iskoristivosti u prehrani, može i treba nositi titulu "kraljice". Nećemo dužiti popisivanjem svih benefita ove voćke već vas inspirirati da je iskoristite u raznim receptima koji će vam potaknuti na osmišljavanje i nekih novih, samo vaših kulinarskih aduta.

Francuski klasik: Korak po korak do savršenog Tarte Tatin

Malo koja gastro ikona ima povijest zanimljivu kao tarte Tatin. Počeci mu sežu u daleku 1903., kada je prvi put spomenut u magazinu Bulletin de la Société Géographique du Cher. Tekst opisuje dvodnevni izlet redakcije magazina po regiji Cher (Sologne) koji završava u hotelu Tatin u vlasništvu sestara Stephanie (Fanny) i Caroline Tatin.

image
Neja Markičević/

Brzo i jednostavno: Sočan kolač s jabukom, jogurtom i orasima

Recept za ovaj kolač je kombinacija nekoliko recepata koje smo davnih dana pronašli. Ujutro, naravno kad vrijeme to dopušta, volimo ispeći slatki kruh moji može potrajati danima. Ovaj kruh odlično je rješenje za brzi doručak, neočekivane goste na vratima nakon posla ili nešto slatko prije spavanja.

image
Mario Kučera/

Još jedan brz i jednostavan recept: Koh

Ovo je jedan od onih recepata koje ćete rado pripremati pa zato jer je jako jednostavan, a ukusan. Ovo je varijanata s kiselim vrhnjem, ali možete koristiti i zagrijano mlijeko, kad kolač morate pustiti da odstoji kako bi bio kompaktniji. Dobra ideja je narezati jabuke na manje komadiće ili čak naribati kako bi sve bilo još brže i jednostavnije. Umjesto kiselog vrhnja, možete koristiti i jogurt. Lješnjake je moguće zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodovima.

Trebat će vam:

  • 1 kg jabuka
  • 4 žlice šećera
  • 4 jaja
  • 1 čašica kiselog vrhnja
  • 2 šake oraha ili preprženih lješnjaka
  • 200 g brašna
  • malo cimeta
  • 100 g maslaca

Priprema:

Jabuke ogulite, operite, a zatim narežite na komadiće. Zagrijte pećnicu na 180°C, a zatim u posebnoj posudi izmješajte jaja, šećer dok ne postignete jednoličnu smjesu, a zatim dodajte i maslac, kiselo vrhnje, jabuke, brašno i orahe ili lješnjake. Pecite kojih 40 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.

*Ako želite manje zapečenu varijantu i laganije okuse, postoji još jedan način pripreme, a to je da jabuke prethodno omekšate u 50 ml vode. Mikserom izradite žumanjke i šećer, a zatim dodate maslac pa postupno dodavajte brašno, 500 ml zagrijanog mlijeka i jabuke koje ste ocijedili. Pečete 20 minuta, a u međuvremenu izradite snijeg od bjelanjaka te ga premažete po tijestu nakon 20 minuta pečenja, a zatim pečete još 10. Po želji možete dodati i malo džema od marelica.

Najklikaniji recept s jabukama na portalu: Mamina pita od jabuka

Za uspješno savladavanje ovog recepta držite se uputa kao pijan plota. Nećete zažaliti jer je rezultat divna pita s jabukama koju teško može nadmašiti bilo koji recept.

image
Dobra Hrana/

Pitaj chefa: Pita s jabukom i orasima

Ovo je recept za pitu talentirane slastičarke Lucije Tomašić Šarić koja u Dubrovniku pravi izvrsne kolače. I to ne samo za svoj gušt! Lucija je vlasnica preslatke slastičarnice Mala truba, a ovo nam je jedan od dražih recepata.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Zaboravljen recept: Jabučnica

Najmanje i najsimpatičnije zagrebačke novine zovu se Šestinček. Izlaze jednom mjesečno, na malom formatu i brzo se prelistaju, jednim pokretom doslovce: imaju četiri stranice. Na posljednjoj je otisnut recept. U jednom od brojeva, svojevremno se pojavila jabučnica. Podsljemensku prigorsku četvrt Šestine grad je odavno progutao, raskošne rezidencijalne vile osvojile su nekoliko preostalih domaćinstava starosjedilaca.

U tom neravnopravnom dvoboju s velikim urbanizacijskim silama pučki prigorski duh nekim čudom uspijeva opstati. Odlikuje ga, među ostalim, promišljena jednostavnost. Upravo kao u naputku za jabučnicu: brašno, jaja, jabuke, šećer, sol i mast. U nepreglednom univerzumu savijača od jabuka ova najjednostavnija spada u najukusnije. Pod uvjetom da se priredi onako kako je stvorena: od dobrih sastojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:34