Krem-juha od gljiva
Trebat će vam:
30 g suhih gljiva (vrganji ili mješavina)
250 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače)
1 mala glavica cvjetače (narezana na manje komade)
2 šalotke (sitno sjeckane)
2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
2 žlice maslaca ili ulja
800 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
150 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
prstohvat timijana ili mješavine začinskog bilja
svježi peršin (sitno sjeckan)
Priprema:
Suhe gljive prelijte vrućom vodom i ostavite 10 minuta da omekšaju, zatim ih ocijedite (sačuvajte vodu od namakanja). U loncu zagrijte maslac ili ulje pa dodajte šalotku. Pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte češnjak i kratko popržite. Umiješajte svježe gljive i dinstajte 5 do 7 minuta dok ne puste tekućinu i lagano posmeđe. Dodajte ocijeđene suhe gljive, cvjetaču, temeljac i malo vode od namakanja gljiva. Posolite, popaprite i dodajte timijan. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20 do 25 minuta, dok cvjetača ne omekša. Maknite s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom do kremaste teksture. Vratite na laganu vatru, ulijte vrhnje i kratko prokuhajte još 2 do 3 minute. Po potrebi dodatno začinite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....