JELA NA ŽLICU

Ovo nam je jedna od najdražih zimskih juha, recept je zaista jednostavan

Krem-juha od gljiva spaja bogatstvo šumskih aroma sa svježinom cvjetače i blagim začinima, stvarajući nježnu, kremastu teksturu

Krem-juha od gljiva

Trebat će vam:

30 g suhih gljiva (vrganji ili mješavina)

250 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače)

1 mala glavica cvjetače (narezana na manje komade)

2 šalotke (sitno sjeckane)

2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)

2 žlice maslaca ili ulja

800 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

150 ml vrhnja za kuhanje

sol i papar

prstohvat timijana ili mješavine začinskog bilja

svježi peršin (sitno sjeckan)

Priprema:

Suhe gljive prelijte vrućom vodom i ostavite 10 minuta da omekšaju, zatim ih ocijedite (sačuvajte vodu od namakanja). U loncu zagrijte maslac ili ulje pa dodajte šalotku. Pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte češnjak i kratko popržite. Umiješajte svježe gljive i dinstajte 5 do 7 minuta dok ne puste tekućinu i lagano posmeđe. Dodajte ocijeđene suhe gljive, cvjetaču, temeljac i malo vode od namakanja gljiva. Posolite, popaprite i dodajte timijan. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20 do 25 minuta, dok cvjetača ne omekša. Maknite s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom do kremaste teksture. Vratite na laganu vatru, ulijte vrhnje i kratko prokuhajte još 2 do 3 minute. Po potrebi dodatno začinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 17:46