Tjedni meni

Ovog tjedna kuhamo junetinu po receptu naših baka, wok s lignjama i kobasice kakve još niste jeli

 Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto
Osim toga, na jelovniku su juha od gljiva i cvjetače, povrtno varivo s rižom te salata s heljdom i pečenom ciklom

Hladni zimski tjedan započinjemo jednostavnim, ali ručkom koji će nas sasvim sigurno ugrijati - juha od gljiva i cvjetače koja će nas natjerati da razmislimo kako mudrije iskoristiti stari kruh. Tjedni jelovnik nastavljamo tjesteninom s pestom koji ćemo napraviti sami, a neće nam uzeti puno vremena. U srijedu kuhamo varivo, ovoga puta povrtno s rižom za kojega gotovo sigurno i sami imate sve sastojke kod kuće. U četvrtak smo se odlučili napraviti salatu s heljdom i kuhanom ciklom, a radni tjedan završavamo wokom s lignjama. Za vikend smo se odlučili za kobasice po nesvakidašnjem receptu, a za nedjelju za specijalitet naših baka, sporo kuhanu junetinu s pire-krumpirom.

PONEDJELJAK

Kako bismo se napunili energijom za još jedan radni tjedan, ovog ponedjeljka biramo lagano, ali zasitno jušno jelo. Odlučili smo se za juhu s gljivama i cvjetačom u kojem će svoju ulogu odigrati i stari kruh, jer - zašto ga baciti?

Za ovo jelo trebat će vam tek pola sata kuhanja, a bit će puno ukusnije ako umjesto zamrznutih odaberete svježe namirnice. Posebnu notu ovoj juhi dat će sir kojega ćete naribati prije serviranja.

JUHA OD GLJIVA I CVJETAČE SA STARIM KRUHOM

image
Arx0nt/Getty Images/istockphoto

UTORAK

Mnogima je tjestenina s pestom omiljeni comfort food, pa vam se možda svidi ako joj umjesto gotovog pripremite svježi umak. Odlučili smo se za mladi špinat kao zvijezdu ovog jela, za pripremu kojeg će vam trebati tek 15-ak minuta koliko je potrebno da skuhate tjesteninu i napravite pesto.

Budite odvažni, umjesto pinjola ili badema, posegnite za lješnjacima i otkrijte neke nove okuse.

TJESTENINA S PESTOM OD ŠPINATA

image
Luchezar/Getty Images

SRIJEDA

Mnogi među nama sredinom tjedna vole "presjeći" i pojesti nešto konkretno, ili kako volimo reći - "na žlicu". Ovog tjedna sjetili smo se recepta za povrtno varivo s rižom, koje će voljeti i vegetarijanci. Odlično je iz više razloga, a ponajviše, složit ćemo se, zato što sasvim sigurno gotovo sve sastojke za njega već imate kod kuće. Jednom kad ga pripremite i probate, vjerojatno će vam se češće naći na jelovniku.

POVRTNO VARIVO S RIŽOM

image
Michellegibson/Getty Images/istockphoto

ČETVRTAK

Ovaj će vam recept uzeti nešto malo više vremena za pripremu, ali isplati se. Čak i ako ste zadrti ljubitelj mesa, simfonija okusa u ovoj salati prekrasnih boja "izut će vas iz cipela". Pripremite li uz nju i bogati dresing, ovo biste jelo mogli spravljati i češće nego što mislite, a ovisno o sezonskom povrću može poprimiti i neke sasvim nove okuse.

SALATA S HELJDOM I PEČENOM CIKLOM

image
Vaivirga/Getty Images/istockphoto

PETAK

Navikli smo raditi wok s piletinom, govedinom, pa čak i kozicama, ali rijetko tko radi ovo jelo s lignjama. No, ovaj recept vas možda natjera ne samo da ga isprobate s ovom namirnicom, nego i da ga spravljate češće. Želite li pravi wok, birajte kineske ili staklene rezance, a ne zaboravite ni na soja umak koji će se sjajno spojiti sa sezamovim uljem, kikiriki maslacem i đumbirom. S mjerama, ako niste vješti, barem za prvi puta ne eksperimentirajte i ne pretjerujte.

WOK S LIGNJAMA

image
Alisa Korolevskaya/Getty Images/istockphoto

SUBOTA

Kobasice na ovaj sasvim neočekivani način svidjet će se svima za stolom, a i vama ako su vam dojadila uvijek ista jela - kobasica kuhana u varivu, pečena s dinstanim zeljem, kuhana uz sarmu, na roštilju... Za njihovu pripremu trebat će vam nešto više vremena nego u klasičnim jelima, ali vrijedi isprobati i uz njih servirati umak po želji koji će dodatno podignuti ovu, samo naoko jednostavnu, gastro priču.

KOBASICE U TIJESTU

image
Elena_danileiko/Getty Images/istockphoto


NEDJELJA

Nema puno jela koja djeluju poput vremeplova, samo sklopiš oči, zagrizeš i vrate te desetljećima unatrag... Ovo je jedno od njih! Vjerojatno nema osobe koja kod svoje bake nije jela ovako pripremljenu junetinu oja je baš zato, od davnina, ostala sinonim za "pošteni" nedjeljni ručak. Priprema i kuhanje ovog jela traju nešto duže, ali neka vam ne bude žao - u tome i jest čarolija ovog jela.

SPORO KUHANA JUNETINA S PIRE-KRUMPIROM

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:28